Friday, January 6, 2017

Farewell party

2hari lepas ada farewell party kt class zara.. kawan dia shahad nk pindah. Tak sure plak pindah ke mane. Teacher dia kasi pics.  Alolo comey je hugs. Sikit je pun girls 6org je. Hehe.
my girl.. shahad yg sebelah kanan zara..

hugs.. dia kata nnt dia kawan kawan rindu shahad hehe

happy je semua.. 


Monday, January 2, 2017

New year 2017

How time flies. Its been 3months since we moved here.   #missingmyfamily. sobs.

But hey! its a new yearrrr! Hello 2017. Nothing much to say. Just hoping to be a better servant to Allah, and of course wanna be a better mom , wife and daughter. InsyaAllah. 2016  was full with ups and down and not to mention bitter sweet memory.thanks Allah for all the blessings. Alhamdulillah.
Last but not least..may 2017 brings us luck, fortune, happiness, success and loads of love.
 
Yours truly.

Monday, December 26, 2016

Happy

Aktiviti wajib setiap mggu. Bawak ank2 main..
Nak letak gmba je. 😍😍😍

Semoga kita semua sentiasa di rahmati Allah..

Kbai..

Parent teacher meeting

Kisah awl bln aritu.. ade parent teacher meeting tp kt sini lain sikit. Dia pnggil mother teacher meeting. Dlm building skolah zara ni..bapak2 semua takble masuk.so kalau apa2 semua mak la yg kena masuk n uruskn.
Tapi best gk la time ni sbb bleh jmpa mak mak dr malaysia. Sblum ni borak kt wasap group je..  so far zara ok je kt skolah baru ni.. dia grade 1. Girls n boys asing kelas. Dlm kelas dia 6org je..so okla teacher boleh focus kt student 😁 sejak dah sekolah ni tgk dia pun dah confident sikit speaking english. Kt skolah dia dok kwn ngn kwn dr Philippine. So mmg kena speaking la. Ngn teachers pun sama.

With her friend,azza from indo
Mse mak mak jmpa teacher..students dok dlm bilik ni main n tgk movie
Mase  kt kelas dia..nmpk dia buat ni.cute.






Okla.tu je nk update buat mase ni.. till then.. bye 

Tuesday, December 20, 2016

.The journey.

Throwback masa otw g madinah aritu.
Subhaanallah..indah sgt ciptaan tuhan..
Ya Allah.. kau permudahkan lah urusan kami.. semoga dpt kembali ke sana lagi utk menziarahi Rasulmu Rasulullah saw...

Monday, December 19, 2016

year end sale shopping katanya

akhirnya hari yg ditunggu tunggu pun tiba. rasa cm lama tak gi Jeddah. sabtu baru2 ni mmg da plan nk g shopping. ye la dah nk year end so mesti byk sale kn.. so off we go to Jeddah. kul 8.30am dah gerak dr umah. awal okey. semangat..

smpai kul 10am.. then trus shoot ke kedai indon dulu. nk bli stok serai da abis. n few groceries yg takde kt rabigh. serai ssh nk jmpa kt cni. ade certain hyper market je yg jual. klo kt jeddah tak tau la hypermarket apa sbb da selesa bli kt kedai indon ni. beras pulut pun ade bru prasan. yey nnt bole masak pulut. kegemaran me n hubby. lps abis bli brg kt ctu, trus g andalusia dental center plak. ade appoinment ngn doc. utk zara n zhareef. tup tap tup tap. almost 1pm settle then trus ke red sea mall. ni antara mall yg besar jgk la selain dr mall of arabia.

smpai2 je solat then gi makan.. makan kt food court dia ade mcm2 fastfood ade, indian food, italian food. tekak tingin nk rasa ayam goreng kt Al Baik. katanya sedap. ni 1st time nk rasa. okla rasa dia sedap. pastu bli spagetti alfredo. n hubby mkn nasi beriyani. spagetti tu share je ngn zara. byk kot. siap boleh bw balik panas kn utk zara breakfast esoknya HAHA. ayish suka makan chicken fillet al baik tu, dia kata nugget, sedap. alhamdulillah. dah makan terus memulakan aktiviti shopg. 

memula skali pegi kedai mainan dulu. psl papa nye dah janji nk bli menan. dah dpt menan diorg baru la boleh shopg benda lain plak. smbil jln2 nk carik kedai.. dah kul 3lebih nk asar dah. tak bli pape lgi ni sbb dok pusing cari kedai. pastu bila asar.. kedai semua tutup plakk. so tggu la smpai kedai bukak. lps kedai bukak tu bru stat sewa car troley ni.. sejam 20riyal. deposit 100 riyal. okla anak2 pun da sakit kaki.

lps kedai bukak cepat2 mama shopping.ok bekenan 1 handbag. takde la sale sgt.. 30% je. mase da suntuk so kena cpt2.. yg kelakarnya mase mama dok belek2 bag tu, dgr suara ayish kt luar ngn papa dia.. "mama cepat la..mama cepat la".. hahaha.. dia suh cpt sbb car troley diorg tu tak blh gerak sbb tggu mama..nk bli bag pun tak tenang.. T__T . lps bli hbag.. bli kasut for me.. then g bli bju anak2..
siap2 semua shopping ngam2 pstu maghrib. cptnya masa berjalan tak sedar. tp kaki sakit sbb byk jalan. rasanya byk mase abis dok pusing tgk kedai mane nk masuk lolll..pstu kt kedai menan bdk2 tu pun lama jgkk.. nk pilih menan punya la lama.. smpai umah almost 8pm. penat n sakit kaki..tp happy la sbb dpt handbag. hehe tenkiu hubby. 

happy kids, happy parents



ok pic ni senget sbb ayish yg amik gamba ni T_T

haha ayish tak smpat nk ready..

okay la.. itu shj update kali ni. ma assalamah(goodbye)

p/s: tgh blaja bhsa arab ni hehehe

Wednesday, December 7, 2016

Ziarah madinah

Ok.ni sambungan dr post aritu. Punya lama nk sambung kan.. hehe.

Ok trip or ziarah Madinah ni kejab je. Weekend trip je. Kt sini cuti jumaat n sbtu ..so jumaat pgi lps subuh kitorg gerak..dlm pukul 6..kul9am da smpai. Alhamdulillah dkt je.. insyaAllah boleh ziarah selalu. 😊

Pstu check in hotel..rehat rehat jab then terus g masjid nabawi..subhanallah mmg cantik sgt. Pstu kitorg bpecah.husband g bhgn solat lelaki.. me n kids pegi bhgn solat wanita. Ptama kali solat jumaat . Ye lah.kt msia pompuan mne ikut solat jumaat kn..ape pun..syukur sgt dipermudahkn solat ngn ank2 ni.ayish siap tido lg time khutbah tu. Tak sbr nk pegi lagi..

Mlm tu solat jemaah magrib n isyak. then solat and berdoa di taman syurga di raudhah.  smpai bilik ank2 da tido. btw mse lps isyak tu husband bw ank2 blk bilik. lelaki takpe sbb raudhah bukak  24jam..pompuan ade 3waktu je..  so pandai pandailah plan.. 

Esoknya lps breakfast I sempat pegi raudhah sekali lg.. lps tu naik bilik then kemas2 beg..kul 11cmtu check out then kitorg pegi masjid qubaa plak. msjid ni adalah msjid pertama yg di bina oleh Rasullullah s.a.w..  smpat solat zuhur.. lps tu kitorg pegi rumah husband punya kawan. org egypt. dia ajak lunch umah dia..  tp takde gmba plak .mknan org egypt agk unik. hehe kekenyangan sgt.

Kul 4pm gerak balik ke Rabigh..smpai uma dlm kul7pm..  penat tp rasa best.. semoga dimurahkan rezeki n dipanjangkan umur utk bersolat di sana lgi.. 

Pic last tu masjid qubaa..


Sunday, December 4, 2016

Madinah

Alhamdulillah..

Syukur sgt..Walaupun hanya 2hari ziarah ke masjid Nabawi,madinah.. but the feeling was the most beautiful feeling ever. Tak dpt nak gambar kn.. just nk letak few pics je dulu.. nnt smbung..

Sunday, November 27, 2016

Rabigh mall

throwback. tak ingt bila dah ni.. kahkah. byk sgt gmba dlm phone. tp kemalasan update blog..

walaupun rabigh ni bandar kecik je.. tp ade mall tau. mall dia pun kecik jer haha. kalau btul2 kita pusing mall ni.. tak smpai 15min da siap kot. tp wpun kecik, ade la jgk tempat bdk2 ni nk main2..
bole la sekali sekala bawak sini.. hrga pun okla. 5riyal 1 game.. 6game dpt 25riyal.. boleh la nk bg ank2 happy.. dah weekdays dok dlm umah je.. wiken bru nk tgk dunia hehe..okla tu je nk cite.. nk g masak ni.. tapi taktau nak masak ape.. maybe smbal sotong.. 


main bumper car 2round

naik train

zhareef and his spidey friend kt sebelah

okay..
see you in my next post..idea mencurah2 ni..  ;p

Riadah petang plak

hello

hari jumaat lepas seperti biasa akan bawa the kids bermain2 supaya sel sel otak lebih aktif. so this time kitorg pegi playground tepi laut plak.. mase dtg ni around 430pm.. nmpk mcm panas lg kan..  tp tak pns pun.. sbb angin dia sejuk..angin dia memula sepoi sepoi je tapi lelame cm kuat jgk angin ni..
 hari sebelum tu gigih i buat karipap..n frozenkan.. so bole la bw bekal buat kudap2..  thanks to youtube sbb dgn adanya youtube i blaja cara nk kelim. 1st attempt was a bit hodoh. haha.. tp practice makes perfect kn.. lelame cantik jgk kelim karipap tu. hee.. dan tak lupa jgk bw kacang tu..

sesambil ank2 main.. sesambil mama dia main candy crush jelly.pstu kejab2 tgk ank2..kdg2 cm tak nmpk kt mane..rupanya terlindung di sebalik slide tu..pstu tak lama ade pulak org jual gula gula,keropok n mainan.. memula mama papa mls nk layan sbb baru je bli menan sebelum tu.. tp lelame cm kesian plak sbb diorg g bediri dekat ngn org jual2 tu sambil tengok mainan tu  dgn muka yg kesian. 

melayang 20riyal.. takpela rezeki anak. yg kelaka zhareef bli  mainan yg phone yg ade lagu2 tu.. kt mesia pun bersepah.. okla 5 riyal.. bila nk byr tny how much? dia kata khamsa.. ok 5. sekali nk byr zara punya tny how much dia ckp pe tah... tak paham hahah.. org tu tak bleh speak english kot.. sekali dia kuarkan duit dia 10riyal n 5 riyal.. ohh 15 riyal rupanya.. hehe lesson learned.. psni kena blaja bhsa arab dgn lebih gigih..

kat sini mgrib awl dlm 5.40pm.. main punya main,, smpai da magrib..so kitorg pun kemas2 nk balik. tp tgk org arab ni mmg tak balik pun even da magrib,, diorg lepak smpai mlm. solat semua kt ctu je.. okay.. tu our next plan plak.. lepak smpai mlm..   

Okla.. till next time.. tgh nk  menjahit ni. layan gmba plak.okay..












Picnic di laut merah

Ni cerita last week..disebabkn kt rabigh ni dkt ngn laut merah.. tepi laut..so kitorg plan nk picnic.. plan nya dah lama..tp biasa la...nama pun plan. Hehe. Finally last week berjaya gk..

Memula tak sure boleh mandi ke tak..so the day before tu kitorg pegi usha2 dulu lokasi yg sesuai utk mandi..tgk2 mmg ade..  so kitorg smpai lps asar kul4pm cmtu..

Nk dijadikan cite lawak.. mse drive kt beach tu..tetiba tayar keta stuck plakk kt pasir.. aduhh.. org takde lg time tu sbb awal lg kn.. so husband pun cuba la nk settle..ssh gk tak bjaya.. tak lama dlm 10min ade la keta dtg.. pak arab tolong.baiknya la.. memula ckp arab..pstu ayt standard kitorg "mafi arabic..mafi arabic" hehe. Nasib pandai speaking..org cni ramai gk tak phm english.. nk jadikan cite..mslh pun settle..siap tolak keta lg.. alhamdulillah.. btw..kt sini mmg bole bw keta smpai tepi laut..

Pstu mandi time!hrp maklum..anak2 n papa je mndi.. mama pakai abaya. Tk pnh nmpk org mndi pkai abaya lg..hehe.mama tukang makan n tukang amik gmba je..mandi dln sejam.. 530pm balik sbb da nk mgrib.. tapi pntai penuh lgi..biasa org arab ni lepak smpai mlm..

Okla lyn gmba plak k..

Monday, November 21, 2016

Riadah malam di rabigh

Nk buh picture jek..  tu masa bw diorg main2 playground. Time tu dah kul 10pm lebih..ramai lg org lepak. Tu baru suku side je.. side lain pun penuh ngn org lepak. Yg bujang..yg gossip2 mom..yg bapak2.. mmg riuh.
Kt rabigh ni ade a few jgk taman2 yang mcm ni..tp I rasa ni plg besar n best kot..

Sebelum g playground singgah mcd dulu. Actually nk g mcd je sebenarnya haha sbb kt ctu pun ade tmpt main. Tup2 diorg tak puas main kt mcd so tersinggah kt taman.

Blk umah almost 11pm..suh diorg mandi sbb kotor men pasir.. pstu suh tido.. wiken sekali sekala kasi diorg tido  lmbt.

Ok..tgh fikir nk buat apa utk minum ptg..bye for now..