Monday, November 2, 2009

morning sickness

nape org sebut morning sickness sedangkan bukan waktu pg je muntah2 tu.. x kire ms.
x seswai name morning sickness tu huhu. hm, whatever it is. skng ni da stat asek rs nk muntah.. :( x suke rasa mcm ni.. mase tgh taip ni pun bru lepas muntah..tgh mkn gula2 hacks hitam dgn hrpn rs itu hilang. nk mkn pun x bestt. ptg ni ntah nk mkn ape.. ikutkn hati mmg xnk mkn sbb tekak rs x best tp kena jugak mkn kalo x nnt baby lapar. huhu. sedeyh :'(

11 comments:

cik selamah kundang said...

mc2..uhuhu

sharamli said...

best x rasa?
heee

~ceRRy beRRy~ said...

kesian akak..
xpe akak..tu awal2 jek..
nnti dh masuk bulan atas2 sket dh xde pape dah..
nnti akak mst nk makannnn jek pasni :)

Iffah said...

dlu aku stiap kali lpas mkn msti minum air teh o panas2..bleh kurgkan rs muntah..lps mkn jgn minum air sejuk,nti minyak mknn tu bleh buat ko rasa loya.. ko try la..

ezzati said...

iffah dh bg tips tu...aku ada bc blog ibu la...dia citer berat turun mse muntah2 time tu...

sian ko..cbe la yg iffa tu yerk...

Mr PenyuBiru said...

banyak bersabar yer.wife aku sampai nak bersalin pun masih muntah².anak pertama dan ke-2 sama je.aku tgk pun kesian,ape tah lagi org yg melaluinya.

mana petua yg org bagi tu,try ler.mana tau ade yg sesuai.cam wife aku seme tak sesuai.minum teh o cina yg pahit tu la,makan ubat tahan muntah la,seme tak menjadi.last..last..sabor je la..

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

ala jgn la sedih2 nanti bebi pon sedih...nanti da x ngandung sure rindu dats moment ehehhe

fakishap said...

ala cian nye..mkn la asam.kan slalu dlm drama melayu, klu die loya die mkn asam..hehhe..ni kes tepengaruh..huhu

i L a said...

kak hariza, just for sharing lah k..
kakak cuba makan masam..sebab org selalu cakap makan benda masam..tp not work on me..saya makan benda manis.. chocolate,gula2,ice cream..
gula-gula VIT-C perisa LIME..dapat kurangkan rasa loya..works on me..kakak try ja lah..
then kalau dah terlalu kerap muntah sampai badan lemah, doktor mesti bagi kita minum air garam kan?..tp air garam tu buat kita tambah rasa nak muntah..so selain air garam tu, minum 100plus.kalau dapat, kurangkan dulu gas air tu..fungsi sama dgn air garam..itu yg doktor bagitau dengan saya hari tuh..
sekarang ni, apa yg kakak rasa kakak dapat makan, makan ja..kecuali nenas etc.. sebab doktor yg saya pegi tu, best doctor di kk cakap, takda pantang makan dalam masa morning sickness ni..makan/minum apa ja yg dapat menghidupkan kita..itu yg dia cakap..best kan?
but still,muntah tu memang ada..akan berlarutan up to 3 months..
rajin2 lah cuba apa yg saya rekomen kan tu..jangan mcm saya, turun berat badan sampai 8kg, kena tahan di hospital sebab kena sambung air and muntah darah sebab tekak dah luka..

StingRay said...

jgn lupa kenalkan kat uncle Jamil ye nanti?

hahahahahah..

.ArianiAizat. said...

alahai kesiannya wizza kene mornin sicness teruk eh?huhu
nway,t8 cr ur self n baby..
inilah pengalaman yg tek ternilai nak lahirkan zuriat yg pertama kan?

:)