Thursday, December 30, 2010

sayonara 2010, welcome 2011!!

 2011 is coming!!

Happy new year people!!

have a blissful year ahead!!


 

 


mls letak caption ;p


Thursday, December 23, 2010

zati nk kawen!

another 2days zati nak kawen da.hehe. Congratss babe.so happy for u.esok lg sehari keja pastu cotiiii. N 4 d'1st time nk bw zara jln jauh! Fuu.. Hrp semua okeii. =)

Thursday, December 16, 2010

live dr dlm train!

mornin! Lame btul x jenguk blog. Byk news kwn2 yg ketinggalan.sejak lappy rosak,da kureng masuk blog. Musim mls da smpai kot! Zara da anta uma nanny.luckily jmpa nanny blakang uma saje..2 b cont

Monday, December 13, 2010

berjaya gk update blog guna sms!

testing testing..hrp2 menjadi..hehe dah tau dah update blog guna sms,kacang je..fuuuuu smbil tiup habuk.nk tido da!

Tuesday, November 9, 2010

.laptop rosak !. UPDATE blog guna sms lah~


laptop saya rosak since last week. sedihh. ok not actually mine, hubby punya. tp jadi cm milik bersama lak coz saya je asek guna. so skng xleh la nk apdet blog selalu. waaa sedihhh. tak dpt blogger tegar lg! hoh. tegar la sgt.
suspected motherboard burned. nk baiki bukan dlm ms terdekat la kot. coz mhl jugak. huhu. pg tadi masuk blog tgk2 jard jual laptop plak. lawa plak tuh. adeih jard.mesti kena byr cash kan? byr bulan2 bole?? hahah. ah sure da ramai yg berminat tu.da la blog jard tu glamerouss. skang hanya menumpang kasih lappy hubby.

ade sesape tau camne nk apdet blog guna SMS??? aritu da try tp tak jadi. Sesape yg tau bole ajar??

Wednesday, November 3, 2010

lose weight hehe

bukan nk brag.just nk share my happiness jek hehe.isnin lepas g klinik amek ubat,timbang berat n

terkejut misi kata berat i 53.5kg.pas raya aritu naek ni da turun balik.* HappY* hehe

tips xde pun.rasanya mkn ns siang mlm.maybe penat mguruskn rumah n uruskn budak tecik kesayangn tu? hehe penat la sgt

p/s:zara tgh tido bwh tiak mama dia.her comfy n fav spot!! haha.

zara reject susu!huhu

imbas balik~

20jun2010
saya ingt lagi mase zara bru lahir,susu ibu bukanlah susu pertama yg dia minum. dah cuba bg, dia mcm x reti. pastu nurse amik dia pegi mandi2 n bersihkn apa2 yg patut. pastu saya di bw ke bilik wad. tiba2 nurse masuk, dia tny akak nk fully breastfeed baby ke? saya kata ya. lepas tu dia kata coz baby akak skang hyper.(x sure camni ke eja..coz dgr dia sebut cm hyper)hehe. then saya tny, hyper tu ape? dia kata kurang gula. risau la kita ni kan..coz nurse tu kata dia kena kasi susu formula asap. so saya pun redha je la. itula dia susu pertama zara minum s26.

pastu mlm pertama kt wad pun sama, dah bg dia susu tp xbole.dia cam x reti nk latch on.byk kali try.pastu dia nanges2 meraung dah. 1st time jadi ibu so rasa neves la kan coz dia x benti nanges. call nurse dia kata nnt kena hntr baby kt nursing room.memula saya refuse tp memandangkan dia x benti menanges n susu saya pun x byk lg.(mcm beberapa titik jer). pasrah je lah. mlm tu kul10pm nurse dtg amek dia. so mlm tu me n hubby je berdua kt bilik wad. sedih gila dok tingat2 kt zara. huhu. best btul prasaan after memula2 jadi ibu dulu. mlm tu tido nk cepatt je esok pagi coz x sbr nk jmpa zara balik. kul7lebih misi anta balik.tu pun lepas saya call. ahaha. "nurse, lama lg ke? bila nk anta baby saya?".. gila rindu.

 2nd day of her life.still kt demc waktu ni.lain kan muka newborn zara hehe

21jun2010

okey.hari ni bole balik umah.kul2pm cmtu balik ke rumah mertua kt sh alam. mlm tu, cm biasa cuba gk bagi susu.ok je dia..dia da pndai latch on.oh..hubby bli gak susu formula spare in case apa2. enfalac A+ . dlm kul12 tgh mlm cmtu. dia nanges lama gila..semua dah buat. cek pampers. sapu perut kot2 kembung.susu pun da kasi. nanges gk.. last2 cuba je kasi susu botol. 3oz. pastu dia Minum. huh. lapar rupanya. mmg btulla susu saya x byk.maybe dia x kenyang. Abis plak tu 3oz! pastu papa dia dodoikan..kul2 lebih gk baru tertidur. saya mmg da x larat sgt masa tu da tertidur dulu.. hari ke4 bru mengurut, pastu barula susu meriah merry the merrier gitu. so mmg x abis pun susu enfa tu sebulan.

okeh.begitula kronologi zara with formula. and skg ni tgh nk train dia minum susu formula.. memandangkn susu ibu x brapa meriah.susu formula tu just nk back up je n nk bagi dia rs2 in case apa2 hal tetiba saya nk keja ke kan.. memula kitorg bli susu anmum paket paling kecik 200g. sebulan x abis pun. so terpaksa buang. next month nye plak bli lg susu anmum tu. x abis gk dlm masa sebulan. Eh tp dia minum gk susu ni. cuma jrg bg.selagi mampu bg susu ibu la kn.bila tgk dia x puas bru back up susu anmum tu.in fact aritu mase g career fair, ade gk perah susu tp x dpt byk. so tok dia tmbh ngn susu anmum. dia minum licin 3oz. so saya buat kesimpulan, zara ni bknlah mengalami nipple confusing. coz minum botol ok jer..

BUT now, things changed. people changed. begitu juga dgn zara. 1 hari mama ade hal, n papa terpaksa babysit zara. nk jadi citer, dia reject susu Anmum tu. nanges2 smpai tertidur kt bahu papa.. so kitorg pun plan bli susu enfalac tin plg kecik semula. Sama gk. Dia reject. x smpai 5 scoop guna susu enfa tu. membazir.huhu.pastu kitorg bli plak susu dutch lady. dia Reject gak. yg ni 3scoop je kot guna. pastu bli plak susu SNOW. yg ni soya base.rasa dia ok ckit compare ngn susu enfa. susu enfa cm kelat la. dutch lady pun sama. snow manis sikit. memula dia reject gk. tp lelame dia minum gk.tu pun x byk. dlm masa 3 hari 3jenis susu bli. Susu ibu gk yg dia suka. Sobs.sedih je..bukan sedih apa. rs hiba bila dia tercarik2 susu ibu dia. mmg bg direct je skng. cuma, kalo ade hal je kena back up ngn formula.masalahnya, dulu dia ok jer minum susu2 tu. skang x suka pulak. aish..dia dah cerdik kot. da dpt beza susu ibu ngn susu2 lain.makin besar makin bijak. zara zara..  

dah besar panjang pun.akal pun makin pjg lah.

Saturday, October 30, 2010

isap jari or soothers?mana bagus?

yeahhh.. arini zara tetiba leh tido tanpa puting/soother tapi smbil isap jari jer!
n zara ni kalo isap jari bukan isap ibu jari..dia isap jari telunjuk n jari tgh sekaligus! haha isap 2 jari.

okey..actually i ade gk risau2 lately kalo dia asek nk isap puting je kan..coz takut nnt asek isap puting nnt gg jadi jong*** plak kan..bukan la nk kata tp puting pun salah 1 penyebab kan? zara ni plak style nk tido je mesti nk puting. kadang tgh tido merengek coz puting xde kt mulut. huhu.kdg dia lena jer. arini dah 2x tido isap jari. haha.

hope biarla isap jari dr isap puting kot.takkan isap jari smpai besar kot kan..smpai masa dia stop kan? betul ke apa yg saya fikir ni? ermmmm..

Friday, October 29, 2010

.churp churp. JOMM

yeahhhh..i wanna be a churper too!!

hehe. tgh nk sign up.(mengisi masa lapang). skang ni fb n twitter mmg the 'in thing' kan? tp im not an active twitter pun.xde geng nk bertwit kot. sedey x ayt.? anyway, hopefully pasni churpchurp plak lah the next in thing.

da~

p/s: cute je.churpchurp.heh

.cash out nuffnang.

oh x penah nk buat n3 psl nuffnang rasanya hehe

so far my earnings mmg da lama bole cash out tp i nk kumpul2 kasi beranak dulu. bole gitu?hehe tp baca di blog cik zati . dia kata kalo makin kerap kita cash out, makin cpt buffered berjln. camtu eh?hehe. bkn ape..kalo cash out skng nnt terguna sbb ade plan ngn earnings x seberapa tu haha. ciput je tp bole la.buat sopinggg. heee.

buffered earnings skrg. tp x pnh plak tgk iklan ni kluar time i online. cet. tido jeee..ntah bile masa tah dia kuar.

rasa nya nk cash out ah.nang!

Thursday, October 28, 2010

.suka suka.

1. Apa benda yang paling penting dalam hidup kamoo?
family
hubby n my daughter(bukan kah itu family?ahaha.nk gk mention specific)
hp(sgt penting okey..nk call hubby kalo dia balik keje lmbt hehe)
foodilicious(xde mknan ssh kot..maka bersyukurlah atas rezeki dariNya)


2. Benda yang terakhir kamoo beli guna duit sendiri?
long cardi( shopping di ujung cari huhu)

3. Di manakah tempat kamoo ingin melangsungkan perkahwinan dan tema?

da kawen pun. tp i suke tema garden or beach.simple. tp hanya angan2 saja ya!

4. Adakah kamoo sedang bercinta sekarang?
sudah pasti. sgt cinta hubby saya.

5. Berapa lama kamoo akan mencintai kekasih kamoo?
selamanya..aminn

6. Novel/ buku/ majalah yang terakhir kamoo beli?
 majalah pama
7. Apa nama penuh kamoo?

saya tidak mau berpura2 seperti paris hilton bin pakhuruddin itu. nama saya hariza. wahh sgt jujur.

8. Antara mak dan ayah mana yang kamoo lebih mesra?

dua dua pun mesra!

9. Adakah kamoo basuh baju sendiri?
sudah pasti. kdg2 hubby tolong. sweet tak? haha

10. Bila tarikh lahir kamoo dan kat mana kamoo sambut tahun lepas?
17 ogos. taun lepas? where am i? kt kulim.erm.. selamah.. kita sambut ke?? lupa ni..err

11. Bagitahu tiga perkara tentang orang yang tag kamoo?

bff
gedix santai
funny
cute sikit2 ahaha x bole ckp byk2 nnt terbang ntah kemana
ye la ye la comei.
dia suka nyanyi dlm keta.
suara dia kuattt.
alamak da lebih 3.

12. Lima blogger yang kamoo nak tag:
nk tag semua org.bole??
haha tetiba letak gmba! kenangan tauu.. dia la yg mengetag. rindu plak zaman preggy. comei plak perut i time ni.. ahaha x bole blah.

eh eh napa letak gmba lama ni. perut pun xda lagi time ni ahaha. saja!


Wednesday, October 27, 2010

Dear my readers,Pls vote for us. Thank you!

nk dijadikan citer, saya dpt masuk top 5 Contest Beraya Bersama Si Manja anjuran CyrusBabyShop .


sila rujuk blog cikpuanmiera ni selaku penganjur.


yeeea.. sukee.hehe. maklumla jarang nk join contest2 ni. rasanya ni contest pertama saya join. okey la. tanpa membuang masa, saya mnta jasa baik anda semua utk vote saya. just drop comment kt n3 ni jer..senang kan? pemenang akn di kira berdasarkn jmlah komen.. tq semua. =)

 ni lah pic yg dipertaruhkn. haha. gmbar mase raya aritu. =)


vote ye kalau sudi hehe.
thank you! thank you! merci! on behalf of zara jgk. ^___^

Giveaway: Baby In Style

akhirnya terbuat jugak n3 ni. asek bertangguh. okey. ni lah antara aktiviti2 mak mak zaman skrg ;p masuk contest ahaha. just for fun n mengisi masa lapang disamping mengeratkan silaturrahim sesame mummy2 yg lain kan kan. setuju takkk?

kali ni anjuran mummy iman . sila lah check it out blog penganjur. n dialu2kan buat mummy2 yg lain nk join. yg xde ank pun bole..ngn ank sedara ke ank jiran ke.pun boleh tp make sure baby tu max umo 24 bulan yek.

zara kesayangan saya. makin hari makin bijak. ank sape? ank mama. hehe..
okey.tu gmba yg dipertaruhkan. style zara bertema 'princess' gitu. bole trima tak tuan penganjur?? hehe glamer iman kan..merata2 pic dia kt blog org..hehe..okeyla..

syarat2 kontes
  1. Baby berusia 1 hari - 24 bulan saja.
  2. Tak wajib warganegara tetapi mesti menetap di Malaysia.
  3. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 31 October 2010
ayuh.masih ade masa la ni..ok.smbung buat kerja.hrp ade berita gembira esok.

Monday, October 25, 2010

.ingat stay at home mom takde monday blues?

haha
mmg korang silap kalo ingt SAHM xde monday blues ni.. hehe.. lg la mood bermalas malasan nk kemas umah! lg pulak ank dara tgh tidur.. nyamann. bole main intenet dgn tenang..actually kt umah in law ni. hubby kena night shift mlm ni. tgh hr bru blik rwg. tu yg bole guling2 ats katil ni. smbil bertenet.. mil plak xde. g hosp slayang buat check up.

arini i nk merepek saje.erm, ingt tak i cite psl zara x berry 5hari mggu sebelum tu. on 17.10 tu dia berry skali. tp xde la byk mane pun. x berbaloi utk stok 5 hari. n from 17.10 until now, x berry2 lagi..! uhu. wpun adalah normal baby susu ibu x berry2 smggu dua. tp tetapla risau sedikit dlm hati si ibu ni.. smggu gak la ni x berry. da la bila kentut busyukk gile hehehe. seriusss. maklumla stok 7 hari. i ingt hari ni nk p klinik la. agk2 doc kasi ubat tak kasi dia berry? hari2 neves tgu kehadiran berry dia. ye lah. takut melimpah ruah. kalo kat umah xpe, kalo tgh jln2 kt soping mall? haa.. imagine la tgk kn..

zara skang ni sejak da meniarap, tido asek nk mengiring je pastu mlm td bape kali dia tido secara muka nk tersembam ke tilam. nasib i sedar. ye lah, dia pun x sedar dia termeniarap smbil tido. ish risau jugk kan. kalo pp kt tilam xpe..ni muka.takut je. salu kepala dia mmg da jatuh dr bantal kalo tido.. buas x buas.

my heart, my soul

Friday, October 22, 2010

rambut bentuk love ♥

hey hey saya sudah 4 bulan.


1st time meniarap time ni.muka terkejut?! or pelik?

eh eh angkt montot pulak..ahaha over.
tgk la rambut saya kt blakang berbentuk LOVE. hehe.

20.10.2010.

mummy,zara xleh concentrate nk main ni

p.s: n3 mls nk menaip.bz sikit buat keje2 ilmiah. haha. slmt berhujung minggu !!

Thursday, October 21, 2010

zara tak suka

eh ni blog zara ke blog mummy ni.. asek zara je kan. hrp x boring la yek. begitulah kalau dah jadi mak mak ni.. pk anak je la kemana2 pun hehe.kt blog pun pk anak jugak. hrp maklum la yer..i am so "mak mak" skang. heeee..

ok.ape yg zara tak suka?

dia x suka sgt bila kita nk bersihkan telinga dia after mandi!! sungguh x suka. smpai ngamuk2. kdg2 tu tpksa gk la bersihkan wpun dia memberontak bagai.. cabaran!!


bersihkan idung pun sama.! dia x suka. tp ok lagi drpd telinga. sometimes kalo nk bersihkan idung dia..dia layan jugak.


lg..dia x suka bunyi blender. nanges dia hehe.


bunyi guruh pun dia takut. nanges kdg2.if terkejut.

okla..itu saje buat masa ni psl kesayangan zara.

tergelak sorang2

jgn kata saya gila sudah. tau kenapa gelak sorang2? zara ni ha. sgt kelakar.. semenjak 2 menjak da pndai meniarap ni,asek la nk meniarap jer.. pastu bila time nk tido, cam biasa la kasi puting,n baringkan dia. mama minum air kejabbb je. tgk2 dah meniarap dah dia. TAPI.. dia nangis JERIT2. HAHA sgt kelakarr sbb dia nk tido sebenarnya. tapi dia TER MENIARAP. Ter ok. tu yg kelakar. pastu jerit2 kuat2 suruh org tolong dia.. 2-3x gk la termeniarap baru bole tido. mcm dia x sengaja la tu meniarap. refleks agknya haha.


p/s: sampai bila xleh upload gambar ni?? huhh. gila x best xde pic.

Wednesday, October 20, 2010

20.10.2010. Double happiness =)

wow cantek tarikh hari ni. 20102010. Okey. hari ni zara genap 4 bln =) Syukur Alhamdulillah zara membesar dgn sihat n semakin bijak.makin besar ni makin pndai dia.. n makin senang nk jaga. kalo nk tido tu xyah dah nk gedik2 kan dia ats peha dah. da pndai tido sndiri.tu yg best.. tp nape mlm2 makin lambat tido ni zara? kadang kul10lebih.kadang 11 lebih bru tido!! huhu. kalo papa zara keje siang xpe ah..mlm2 dia ade. so kalo zara tido lmbt pun x kisah sgt. tp kalo papa keje mlm. ha time tu mama mula risau. isk isk.


hari jumaat lepas zara da stat mengiring sndiri. Mama & Papa suka sgt. Pastu sbtu mase kt umah nenek sh alam, zara tetiba ubah cara tido. tido mengiring yg mcm meniarap tu. hari sbtu tu jugak zara tetiba meniarap sndiri. lg la happy mama & papa ni. hehee.tp susah payah jgk zara nk angkt kepala dia. bontot da meniarap dah. kepala tu berat sikit..hehe klaka je tgk. smpai nk nanges2 dia. biasa la awl2 kan..

pastu zara suka sgt angkt kaki tinggi n nk capai kaki tu. hep hepp.. pegang saje tau. tak mau isap kaki plak. org tua2 kata,kalo baby isap kaki tanda dia nk adek! HAHA. no wayyyy. tunggu la 3 thn ke bru mntk adek ok. kasi zara bermanja2 dulu. kalo org agah2 dia tu ketawa la dia.tp x de la selalu sgt ketawa. hu rindu nk dgr zara ketawa selalu..kdg kita gomol2 pp dia, dia ketawa.. buat sekali lg..dia ketawa. buat sekali lg..x ketawa dah. trus buat muka xde perasaan. haha apeda.

skang ni kalo tinggal kn dia main sorg2 dah ok ckit la compare mase newborn dulu. da pndai main sorg2 tp xleh lama tau. haa jgn plak amek kesempatan.plg lama 10min la kot. pastu dia da terjerit2 mntk di layann.. mama plak time dia tido xnk masak siap2..bila dia da bgn bru terhegeh2 nk g dapur haha loser ;p biasala kalo da ngadap lappy ni..sindrom malas tu jadi kuasa 3.. stuju tak?

so far zara cm xde tanda2 boleh kasi makan lg..bila kita mkn dpn dia..dia tgk jer tp cm biasa je. x nmpk cm tingin pun..tgk la..bila da 5 bln nnt plan nk kasi dia mkn dah..ape lg ek, ermmm..blur dah..tu je kot. 


oh ye, ring sling da smpai td. haha. excited gile.dpt2 je trus pakaikan zara ring sling tu. bestt sgttt. wah x sbr rasanya nk kuar jejalan smata2 nk pakai ring sling tu :D i bli ring sling .pouch sling x jadi coz xble cross sharing ngn hubby coz saiz lain2. kalo ring sling hubby pun bole pakaiii.. sukeeeeeeeeeeeee kuasa 3. hehe. ok la. tu jer.. =))

p/s: cis. xble upload gmbar.ntah prob pe tah.

Tuesday, October 19, 2010

Eczema cream meant to soothe makes skin worse: Aqueous cream



London, Oct 19 (IANS) A cheap emollient cream to treat the irritated skin of eczema sufferers may actually worsen their condition.
Researchers have now discovered that aqueous cream BP can aggravate the condition. Tests show a detergent contained in the cream thins the skin and actually causes irritation.

Although aqueous cream has been prescribed for millions of sufferers from childhood, it is the first time research has been carried out on an ingredient called sodium lauryl sulphate (SLS), reports the Daily Mail.

It was previously thought that the 'stinging' sensation affecting half of users was due to a preservative or antiseptic in the cream, according to the British Journal of Dermatology.

In a study by the Bath University researchers, Britain, aqueous cream reduced the thickness of healthy skin in volunteers by more than 10 percent in just four weeks and water loss was increased.

Richard Guy, professor of pharmaceutical sciences at Bath, said the remedy was likely to aggravate the dry, itchy rashes that plague eczema sufferers.

He said: 'The skin has a protective barrier layer of lipids, around one eighth the thickness of a sheet of paper, that stops chemicals from getting into the body and keeps moisture in.'

'SLS is a detergent used to mix oils into water-based moisturisation creams to give a nice creamy texture. It's also used widely in shower gels and other cosmetics.

'Our study has found that rubbing aqueous cream containing SLS into the skin thins this protective barrier, making the skin more susceptible to irritation by chemicals.

'So to use this cream on eczemous skin, which is already thin and vulnerable to irritation, is likely to make the condition even worse,' concluded Guy.



source


p/s: argh tensen je rs, patutla kulit zara cm makin teruk. skang ni eczema dia kt muka lak. ade la beberapa kali sapu ngn krim tu..dia buat kulit jadi nipis n worsen. huhu sian zara. cream tu paed yg kasi

*update: am not sure zara punya aqueous tu jenis yg sama mcm dlm news ni or tak. same je ke semua aqueous cream eh? x buat research lg on that.






bcg

bekas cucuk bcg ank korang kembung x? i mean dia mcm bukit ckit. zara punya ade kesan mcm bukit kt tmpt cucuk tu.normal eh?

Sunday, October 17, 2010

weeee..

 dear readers,

today 17.10.2010, anak dara i da berjaya meniarap sendiri! hehe. as a first time parents mestila excited kan.
piccha will be upload later. another 3 day, she'll turn 4 months =)

oh ya, finally dia berry2 today after a long break (5 days je pun) ahaha.



yg benar,
Excited mummy.

Friday, October 15, 2010

sudah 3 hari..

YA..

sudah 3 hari termasuk hari ini (or it might be today??)

anak dara i tak berry(poo2)!

hehe..But nothing to worry. thats normal for breastfeeding baby.

Oh bilakah ia akn muncul? bila da lame x berry mesti sekaligus Kebabo!! HAHA. Zara darling, make sure bukan dlm keta or mase kita tgh jln2 yek!

the funny part is, bila da lame x berry ni..kentut dia bau bucuk skit.hehe salu kentut x bucuk ponn..takpe. suka je dgr zara kentut. baby kentut cute tau! ahaha. bagus ape..kuar angin so xde la perut kembung..

sayang zara taw!

muka marah sbb 3 hari simpan stock susu! hAHA.
focus kt kening tu. ade bakat jd ziana zain ni. LOL

Thursday, October 14, 2010

hep hep..jgn ingt takde rambut!

jgn ingt xde rambut xley pakai hair clip hehehe

 wpun rambut saya nipis n beberapa helai je bru tumbuh
tp sebenarnye rambut tu da pjg taw. kalo x, takkan bole pakai clip2 comei tu 
hehe(mummy xde keje ;p)


ha, x caye tgk close up ni..
 pjg la jgk wpun nmpk cm xde rambut

 see?


ok skarang saya nk posing betul2 pulak..
mummy posing kaki cmni ok tak??
(sekshi)


hehe,
lama dah pic ni beberapa mggu lepas
saje je nk try2 letak clip tu
x bajet pun dia nk lekat..
yela rambut pun cam xde kn
tup2..eh lekat plak?
hehe..

pastu, dukung letak dukung letak, x smpai beberapa minit, da tercabut ke mana hala da clip tu..

haha. kalau la zara boleh bercakap..

Wednesday, October 13, 2010

wear your baby close to your heart

Spotted: Celebrities who carry their baby close to their hearts!

 keri russels in baby blue pouch sling. 
look how cute the baby inside. mcm perut kanggaroo kan.

 hehe.

 gwen stefani wearing a Ring Sling
pic source: google


and look !
it's Brad Pitt wears his baby.

sweet jer..



 nicole kidman

 Cam Gignadet of twilight. yg mane 1 eh dia ni dlm twilight? 
black pouch sling

 gisele bundchen was spotted carrying her son Benjamin in a Organic Ergo Baby Carrier.

its julia robert in green ergo baby carrier

ramai gk celebrities who into slings skang kn? n mostly i tgk ramai pakai pouch sling.. hurmmm.. sbb mudah kot. x hassle sgt..x perlu adjust2..

haha. mggu ni bz x apdet blog psl dok asyik browsing psl baby wearing ni.. Dulu ade plan nk bli Ring Sling. sbb cam unik n trendy jerk.. n adjustable.. tp sedikit leceh nk letak baby compare to pouch sling. mmg x ssh if da biasa kan tp pouch sling kita bole pop in baby n go. senang xyah nk adjust2 lg dah. tp cons pouch sling ni size dia kena  make sure ngam ngn kita la..kalo besar sgt xbole.. Tp ring sling bole adjust. design dua2 jenis lawa. hurmm.. setelah berfikir2 (tak abis lg fikir sebenarnye hihi)..rs nk bli Pouch Sling. wehuu.. anyway, i love both actually. ntah mmg ssh giler nk decide. at last i choose Pouch Sling dgn alasan sng! thats it. Sempena International Babywearing Week 2010 yg bru abis bebaru ni.. i have to get one too! harus order bln ni gak. Sbb shipping free at certain websites. cth Mummyhugs . ehehe..kat ctu jugak la i tertarik dgn pouch sling dia.
So sementara zara kecik ni harusla beli kang dia da besar da pndai jln x merasa lak nk guna craddle carry. 
Oh x sbrnya.. hehe..

oh ya, byk lg website2 yg jual Sling baby ni handmade ok. ade gk yg pricey gk. tp design mmg sgt lawa. antara yg best2 jumpsacbaby, mamapatch, snuggbaby, ... byk lg.. just google je name2 tu nnt kuar la dia.. mls plak nk crik link diorg..sowi hehe. ok. tu saje. bye!

Monday, October 11, 2010

her new sleeping buddy

mase pegi career fair kt midvalley sbtu lepas, otw nk kuar dr midval, passing thru kedai MissT ni.tertarik masuk sebab kedai tu dr luar nmpk serba PINK. pastu tgk ade bear2 comei warna warni. buy 1 free 1. so mama blikan zara 2 ketui kwn baru. purple n merah. so bole la zara peluk2 masa tidur nnt.wpun skang zara x reti lg nk peluk2..nnt mesti reti..kan syg?

*terharu tgk perkembangan n tumbesaran ank dpn mata*

.spam.Something to share:IMPORTANT!

hye hye

pepagi ni semangat ok nk share 1 benda. erm agk penting. psl jual-beli di mudah.my. sebelum ni penah skali jer jual brg kt mudah. mmg super mudah la. kejab je berpusu2 msg masuk.mase tu x kasi emel kot. smlm skali lg mengiklan di mudah.jual hp.hehe. da x guna.so saje gatai nk jual. i x kasi no fon.coz mls nnt nk kena bls2 msg or angkt kol. kasi emel jer..so sejam-2jam pastu ade la 2-3 emel masuk. (pg td cek rupanya byk emel masuk kt spam lol)..


ok.smbung cite..pas sejam-2 jam ade la 2-3 emel tny psl hp tu.. termasuk 1 emel ni. dr UK. wa jauh tu. dia ckp la berminat nk bli hp bla blabla utk ank dia kt NIGERIA. after i bls.dia bls siap bg address utk ship kt ank dia.dia mntk acc details sume. erm hubby mcm hesitate jer. dia mmg jenis pjg akl ckit. same mcm iffah(jgn mare fah, mmg btol pun kan?hehe ) pjg akal ni mcm suka fikir kemungkinan2 yg ade.. ok berbalik pada cite org UK ni.. dia ckp nk byr thru bank transfers.. ayt dia mmg mcm sungguh2 ar nk bli.. tp hati i da tawar. so i bls la ckp xnk jual internationally.nk jual kt local jer. pastu dia bls kata dia sanggup offer better price that i wont regret.


Aik. dia pulak yg nk offer harga. sape yg jual nih? but my decision was firm. mls nk leceh2 nk pos jauh2.. dia siap request nk pos guna DHL/fedex. pastu i x bls2 dah emel dia coz dia beriya sgt siap nk bli harga lg tinggi. ngek kan. as always, hubby mmg penggugel setia. gugel punya gugel dia jmpa forum psl spam2 kt mudah.my. Rupa2nya ramai yg terkena spam mcm tu. Siap ade org tu cite adik dia pnh terkena dgn mat black (salu mmg mat black la yg buat keje ni mgikut pengalaman org)..mat black tu ckp konon da transfer duit tp sebenarnye tak pun. brg plak dah pos. byr duit nk pos ke overseas lg. rugi beb.


pg td bukak emel kt spam tgk2 ade lg sorg yg anta emel ala2 mcm tu. dia nk kasi Hp tu kt cousin dia. alamat UK plak. citer diorg lebey kurang.. SO moralnya di sini, hati2 kalo nk jual brg kt mudah.my. i mean, bila dpt emel dr org UK ker, nigeria ke..xyah la layannnn..diorg tu nk brg free jer..da ramai yg terkena n i'm almosttttt terkena gak!! huhh.. kalo korang rajin, gugel la carik forum tu. wangcyber kot. lupa. ramai dah terkena rupanya..naseb baik. itu saje.sekiannn

p/s: tp mmg senang ar iklan kt ctu. cpt je ramai org respons. cuma just hati2 la k.. =)

Sunday, October 10, 2010

10.10.10

plan nk buat n3 mase tarikh ni..tup tup lupa lak. aiyak..da nk tido da ni.bru tingat. ngntuk da..
ckup syarat suda la..hehe..lil zara da lama tido..hush hush my baby boo. love u.. love hubby too.

Thursday, October 7, 2010

nk dpt 1 oz pun ssh??

da lame x pump actually coz x keje kan..bg direct je kt  zara.. mlm td nk pump la coz nk buat stock utk sbtu ni..

 pump pun da berhabuk coz lame sgt x pump..sekali pump.. duadua belah dpt 1oz je?? huhu. sedehh. adakah tu tanda2 susu da nk kering? slama ni kasi direct jer..cm ok plak dia..cuma kalo siang2 tu kdg kerap gak dia nyusu..da nk ptg2 rs cm dia x puas je kdg tu.. last month bln pose kitorg bli susu formula buat backup. ala yg paling kecik 200g tu je. tu pun x abis pun after sebulan. kena la buang kn.. bln ni ade gk bli lg yg 200g punya.. x bukak lg..just utk back up jer.. tp skang ni mmg jrg sgt ah nk bengkak2 ni huhu. mlm je coz zara jrg bgn..

ni tanda2 ker ? sedihnye.

Wednesday, October 6, 2010

Contest Bersama si Kecil

  join contest lg. nampak sgt xde keje hohohoi. kali ni dr gayahspears . tarikh tutup 10 oct.
 
Syarat-syarat penyertaan :-
* Wajib letakkan tajuk ‘Contest Bersama si Kecil’
* Wajib jadi follower gayahspears.com
* Letakkan banner di sidebar anda linkkan kepada halaman contest ini
* Sertakan link entry korang pada entry ini.
* Wajib gambar anda sendiri & bersama anak@ anak sedara@ adik
* Tag kepada 3 orang rakan blogger anda (pastikan mereka tahu)



tak pasti zara tu ketawa ke nk nanges 
HEHE

3 ppl to tag:
1. anna

ok done! =)

 

.Daddy's little girl.

 the day she was born.. first bonding

 7days old zara, sleeping on daddy's chest

  
playing time (basah bju daddy sbb air liur zara)

  
 she's not even attracted to camera! benda lain lg menarik. smpai terbeliak mata.

 the day before 1st syawal, menghayati muka daddy

 on 1st syawal, she got nothing else to do but sleep.

 
3rd syawal. Bukit tinggi. she loves outdoor. bole tgk mcm2. sian. maklumla jrg kuar umah.
skali kluar jakun ckit la hehe

Love you my babies! =)

Tuesday, October 5, 2010

normal ke baby mcm tu ek.?

hey ya..

kt cni tgh ujan ni..tp xde la lebat..suasana pun sejuk2 jer.. ank kesayangan tgh tidur tu..tp dia kalo siang tido nye kejab2 jer..kang terbgn la tu..pastu upah susu..pastu main2 jab ngn dia..pastu kasi baring dia balik..pastu .. repeat balik benda yg sama. hehe. ok. ckup la selingan..

ok..ni btul2 nk tny mommies out there..

since zara skang ni 3bulan 10hari gitu la.. erm lately, mlm2 dia jrg plak bgn nyusu. normal ke camtu eh? cm aritu dia tido mlm dlm kul9-10pm gitu.. pastu i kasi susu kul12pm..(kejut dia bgn).. pastu i pun sleeeep tightt.. sedar2 dia merengek..tgk jam kul530am. (i mmg akn tersedar punya kalo bunyi sore dia).. 

pastu mlm td dia tido around 10pm,before tido tu kasi susu dah..i plak tido kul12 mlm td.. x kejut pun dia coz rs da kasi susu byk b4 tido.. pagi td i tersedar tgk jam kul6 lebih. huh. kira cm dia x bgn lgsung nyusu mlm td. tu pun i yg kejut dia coz tgk da kul6pagi. drpd mlm td x nyusu. soalannye normal ke mcm tu? i plak tido sakan la mlm td..lena btul siap mimpi2 ape tah..sedar2 da pgi.. best tido.hehe.. zara pun tido nyenyak je.. siap kena kejut.. ke mmg mcm tu baby bila membesar ni..jrg bangun susu mlm2?


zara skang kalo kite biar dia sorg2, pandai tu berubah kedudukan (terpusing sebanyak 90darjah) hehe. nk mandikan dia la paling mencabar skali. coz dia suka menolak2 badan dia ke blakang mase dlm bathtub tu. byk kali mcm nk terlicin dia..aduhaii.. mencabar btul.

oo mama ngumpat zara eh??

bila la rambut zara nk tumbuh ni hehe..rindu dgn zara yg berambut..

Monday, October 4, 2010

PnStoberi's Sedondon Raya contest

Sticky n3 until 4th October 2010

haha last minute betul join kontes ni. apakan daya. dlm byk2 masa sebelum ni, ni je masa yg smpat nk buat kontes ni..maklumla ada ank kecil (lame excuses) ;p ok contest ni dr blog PnStoberi . Senang je. just kena upload gmba kita yg sedondon x kira la ngn family ke..ngn kwn2 ke.. simple kan? so pic yg saya pilih ialah pic ini..



ok sedia maklum. bju raya tu thn lepas punya. hehe
tp pic raya ni thn ni punya ok. ye la..kan da ade si kenit tu.. thn lepas berdua saje :D
pic ni mase raya ke7 mase balik jerantut aritu. zara xde bju kurung so mama blikan dia dress kuning. 

ceria kan kaler ni? hehe

ok siap!


p/s: tarikh tutup esok, 4 oct 2010.

Sunday, October 3, 2010

.iklan nuffnang.

aih..dpt lgik emel nuffnang psl  click fraud tu.. rasanya semua  yg ade nuffnang dpt emel tu kan? utk sape yg x pnh dpt emel tu, fraud click ni bila kita masuk blog org tu then kita klik iklan dia pastu kita tinggal msg kt blog tu dgn niat suh org tu balas balik dgn meng'click' iklan nuffnang kt blog dia pulak..dulu da dpt emel ni. n since nuffnang detect masih ramai yg buat click fraud ni,so dpt lg la emel tu..

so dinasihatkn sape2 yg buat click fraud tu stop la yer coz nuffnang bole detect nnt n blog kita bole di'banned' nnt..huhu. thats y kt blog ni korang tgk da lama xde shoutbox. this is one of the reason la. coz dulu ramai yg dtg cni then gtau da klik iklan kt blog ni n suh kita klik iklan dia plak.so saya mmg tanak ar tetiba kang x psl2 kena banned skali kan.so saya remove trus shoutbox tu.

"Ads are are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, not for the intention of earning extra money".. quoted from nuffnang's emel..


This is just to share with u guys yg kot2 blum pnh dpt emel psl click fraud ni. =)

Friday, October 1, 2010

.beringat ingat sebelum terlambat.

kali ni cerita psl mommy zara plak. asek psl zara jer kan. tajuk di atas ditujukan KHASSS buat diri sndiri sbb spjg bulan syawal ni mulut x berenti dok makannnnnnn jerr. ye la..mentang2 dok ingt berat dah 54.5kg n dok ingat breastfeed baby xpe mkn byk2! itu SILAP. silap sama sekali. mkn harusla berpada2. ini ingatan utk diri sndiri. huahuahaua. last wed g klinik sg buaya amek pil. tett.phm2 saja la ye. skali misi suh timbang berat skali.


terkesima. kecewa. berat naek semula ke 56kg. menangisss tp dlm hati jer. haha. ok skang da kena beringat2 ye. masih belum terlambat sbb bru 56kg.. haha. ayt sedapkn hati. akibatnye skang ni da kurang aktiviti mengunyah. pg2 bekpes biskut or roti cicah milo. kembali pada rutin sebelum ni haha..pdn muka sndiri. sape suh abes kn berbalang2 kuih raya kt umah ni? esp choc chip cookies tu. abis aku kerjakan sorg!


nnt nk join kontest puanstoberi tu pulak lah! hehe..


ok beta mau pergi bersiram~

Thursday, September 30, 2010

raya kt phg pulak.

 mase cuti 1mesia tu kitorg balik raya kt phg lak..mase blik tu, mak masak bihun sup, lemang, rendang, nasi impit kuah kacang..yum yum..tetiba inginnnnn nk mkn rendang balik..cm x puas huhu..mane mau carik??ari jmaat esoknye bru g raya umah sedara. memula nk buat tema pink. tp hajat terpaksa dibatalkn. last minit hubby xmo pakai bju melayu lak coz dia segan, abah n yg lain x pakai bju melayu pun. haha. i pulak mmg xsmpat nk make up lgsung.pakai pun tudung ekspress. rs mmg annoy tgk muka sndiri dlm pics. zara je yg cantek di pagi raya itu. hoho.


best kan ade ank dara ni..sbb kita bole hias2 dia. hehe. ye la.kita dulu mase kecik2 mane la kena hias gini. zaman dulu2 kan. phm2 je la..lgpun zaman skng ni baby girl's punya accessories byk sgt n comei2..geram je rs. dress yg zara pakai tu mak long zara yg kasi. sekali ngn headband.. gelang n rantai tu jgn ingt mutiara btul hahaaha. mama bli kt sinma je. saje menambah seri ank daraku di pagi raya. pdhal ni raya yg ke bape dah. kuar beraya pg dlm kul10am gitu blik kul6pm lebih. skali mlm tu ngamukk zara. menangis punya lama puas pujuk. huu letih agknye n x ckup tido. sian.hehe. naseb la mama&papa dia kn..ank kecik gitu la.

 dlm keta..

 upah puting coz dia nk tido..


 mama,pls..zara nk tido ni..


 tido kejab je..terbgn..main2 jari mama pulak..

 father-daughter. sama x muka mereka? hahahah..  semua org kata zara ikut muka papa.

zara didukung oleh tok.  mase ni kt jengka brape ntah.lupa..

 ni mase kt jengka 24. 
yg sebelah zara yg macho tu paksu zara. hehe sama baya. 
zara cm biasa control ayu.


 mase ni mulut sibuk nk sembang ngn org..

ohh kontes yg anna cite tu, x dpt la nk join coz zara xde pakai bju kurung. 
huuhu.

Wednesday, September 29, 2010

headbands kiut kiut

bila ade baby girl ni, tmbah pulak ade baby girl yg takde rambut, harus la nk letak headbands kt kepala dia kan supaya org tau dia gegirl. hehe.

n utk mengelakkn pertanyaan pertanyaan seperti " comeinye..baby laki ke pompuan ni?" , aa ni kejadian mase pas cukur rambut dulu la..mase kenduri tu..ramai org kan..so ramai la tny.. kdg konpius gk..terang2 my girl pakai bju pink time tu tp ade gk makcik2 tny laki ke pompuan haha.. takpela..past is past. zara x kecik ati ponn kt makcik tu..

ssh nk jmpa headband yg comei2 kt kedai.. n aritu masuk blog puan zuris ni.. dgn baik hatinye dia cite dia bli kt bribbons.com. Wah. mmg x tau kewujudan blogshop ni.. byk rupanya yg kiut kiut lagi miut. so pendekkn cite, i bought 2 headbands for my daughter mase bulan pose aritu. lama dahh..

But, i havent wear it on zara's yet. i dunno. i just dont feel confident watching her wearing this one. the ribbons is too big for her head,no? but i lovee the color. putih pink. bole matching byk bju. but tu la masalahnye, i pulak yg x konfiden hehe..


 bila amik gmba dr angle ni nmpk cm ok ribbon tu, tp bila amik dr angle lain, the ribbon looks too big for her small kiut head. eh eh, jgn salah sangka. bukan nk kata ribbon ni x lawa. mmg lawa. huhu. kang ade yg salah phm lak.. mmg cantek headbands kt bribbons tu..nnt nk bli lg yg lain plak kt ctu. hehe

another one kaler purple. papa yg pilih utk zara. tp xde gmba lak..tu pun lum pakai.. huhu. tgk kysha pakai comei jek..ayayai..

p/s: si kenit tgh tido..pas mandi td..kasi dia baring2..n biarkan je smbil mommy buat keje umah skit. tgk2 da tertido dia..