Wednesday, March 10, 2010

.I Just Love Good Smelling People.

what is body odour?

"bromhidrosis, osmidrosis and ozochrotia, is a perceived unpleasant smell our bodies can give off when bacteria that live on the skin break down sweat into acids - some say it is the smell of bacteria growing on the body, but it really is the result of bacteria breaking down protein into certain acids. "

"Body odor usually becomes evident if measures are not taken when a human reaches puberty - 14-16 years of age in females and 15-17 years of age in males. People who are obese, those who regularly eat spicy foods, as well as individuals with certain medical conditions, such as diabetes, are more susceptible to having body odor. "

.source.

Well well.. sape yang tak suka org yg berbau harum dan wangi kan? sbb bau yang wangi juga boleh mempengaruhi mood seseorang.. tak pecaya??

Ok contohnya ade sorg awek cun ni lalu dpn kita, dah la lawa, badan persis model, and bau dia wangi gile smpai bile dia dah 100meter jalan ke dpn, bau wangi dia masih tertinggal kt belakang..
secara tak langsung,kita akan rs tenang, rs macam oh bestnya bau dia.. menusuk2 kt hidung.. kita pun rs hepi dan pendek kata mood pun bagus lah kan..


sebaliknya, cuba kalo awek cun ni, muka dia cantek ..ayu ala2 rozita che wan gitu, then bila dia lalu je depan kita, tetiba ade 1 bau yg menusuk yg buat kita rs 'uewwww'.. ha, dpt bygkn tak?
mesti dlm hati kita rs tension sbb selalunya org yang bau badan ni, bau dia tertinggal gk kt belakang. trus rs cm arghh nape la minah ni x pakai deodoran ke.. dah spoil di situ kan?adakah anda mau begitu? OH TIDAK!

"People who sweat too much - those with hyperhidrosis - may also be susceptible to body odor, however, often the salt level of their sweat is too high for the bacteria to break down - it depends where the excess sweating is occurring and which type of sweat glands are involved." - .source.

selalunye org yg kuat berpeluh la salah satu sebab dia mempunyai body odour atau bau bdn.. Especially org2 yg suka aktiviti lasak n mmg berpeluh hari2. So, as a human being, mestila kita x suka bau yg kurang senang kan? ia secara x langsung akan memberi persepsi negatif kepada org yang mempunyai masalah tersebut. hm. as a frens, sometimes its hard to tell the truth to our frens, ye lah. takut nnt dia terasa hati pulak.. susah kan?


there are so many anti-perspirant product in the market. Tapi bukan main beli jer..1st skali mesti kena tgk apa bahan2 yg dia gunakan and kalau boleh gunakan yg bebas dr alkohol. Salah 1 deodoran yang sedang hangat di pasaran sekarang ialah:

Adidas Action 3 deodorant anti transpirant!

.it gives you extra protection against perspirant(more than 24hours protection)
.0% alcohol
.Extra wetness protection (penting jugak ni..utk keselesaan supaya armpit rasa kering sepanjang masa)


so PEOPLE..
Lets fight againts body Odour WITH ADIDAS ACTION 3 DEODORANT!
and Smell Good all the time!


Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS


2 comments:

ezzati said...

yayyy...tggu nxt wk pulak..hehe

QueenWizza said...

hehe..ntah ape2..