Wednesday, March 10, 2010

.pregnancy checkups.

arini genap 26weeks. kejab je masa..tup2 dah penghujung trimester kedua.. lg 2weeks 7bln suda~hehe.. nk cite psl kisah sedih mase checkup ari ahad bebaru ni..pepagi tu bgn dgn malasnye sbb nnt kalo lmbt ramai plak org..biasala klinik ibu n ank kan.. pegi kul8, dlm kul 11 bru smpai turn..lama kan?? nasib muhasabah diri supaya sabar menunggu hehe..bila smpai turn, 1st thing kena buat mestila timbang berat.. aaa jgn tekejut..berat naik lg..3.4kg..argh.. terlebih 1.4kg je pun..patutnye normal kena naik 2kg..huhu.. misi kata "berat awk naik byk sgt ni".. (bln lepas pun naik 3.6kg gk)..kesimpulan berat sy mmg menten naik 3kg sebulan..tensen ok..saya mkn cam biasa jer..cm org lain..muni mkn byk x naik ponnnnn..huhu..

disebabkn berat naik mendadak, so misi suro dtg selama 5ari berturut2 sbb dia nk monitor tekanan darah.. so dah 3 ari saya bgn awl n melawat klinik pepagi kul8am..nasib la x lama.. dia just amik tekanan drh jer..so far tekanan drh normal je.. tp mslh lain adalah...
HB menurun.. 10.7 je.huh..nk mkn ati x brape gemar la..nk mkn kerang rs cm dah jemu..hehe.. sayur bym? erm..kalo sayur kt kedai tu seme diorg masak overcooked..layu dah sayur2 tu.. oh my, cerewetnye saya.ye..mmg cerewet..hubby pun tau heheh.

skang ni bb syg makin aktif..mlm td kul 11 lebih pun dia x tido lg..ntah dia main ape kt dlm tu ye..terasa betul dia begerak2..n kick2..hehe smpai mama dia x terlayan sbb da ngntuk sgt..x sedar bile tertido.yg pasti x smpat pun tgk biggest loser masa final weight in tu..haha..kemain tgu saat tu last2 tertido..sedar2 da gelap n muni dok bertenet dlm gelap.. pagi2 kt opis pun bb aktif gk.. teman mama buat keje ye..rsnye bb syg ni dah besar la sbb bila dia bergerak2 kt dlm tu mmg terasa sgt..hehe..oh ye,, last month kepala bb kt bwh, ahad lepas misi kata kepala dia kt atas belah kanan.. patut la salu terbonjol kt ctu, rupanya kepala dia..n punggung comel dia belah kiri sebelah pusat. hehe ctu pun mmg salu terbonjol perut..x dpt imagine kecomelan punggung baby hihi.. tp mase misi kata kepala dia kt atas, sy terkejut. sbb sblm ni kt bwh..misi kata tu normal, selama 9bulan dia akn berpusing2, hehe..Oh! bru saya tau. heh wat malu jek..ingat kalo kepala bb kt bwh tu mmg dia menten cmtu je..hehe xpela..main2 puas2 ye bb syg, nnt nk 9bln, pusing ke bwh ye..mama takmau operate hehe..

okla..tu saje apdet arini..smlm bru dpt emel cinta dr hr x kasi bukak fesbuk,blog, twitter etc time working hours. apakah? angol..tp saya degil..



3 comments:

taca said...

heheeh...tu namanyer baby tu besar sikit kot,maca bby taca..huhuhu,bby kita kalau dah besar,dia gerak sikit pon impact dia kita rasa,sbb ruang dalam perut tu dah makin sempit,sbb baby dah put on weight...tapi macam mana pon best kan bile rasa bby tu begolek2 dalam perut huhuhu....

::( ';')Jue(';' ):: said...

cemana ekk wizza leh naik berat 3kg every months..jue naik paling tinggi pun 1.5 kg jer monthly .. mase 32 weeks aritu je naik 4 kg .. tp turun balik 3 kg after 1 weeks .. sbb BP naik .. skang nie wizza dah naik bape kg total..??

Nadya said...

hb kita lg low..10
je..:( dh pueh mkn kerang sumer..aduii pening2..baby gerak n kick2 tp xsekuat sebelum nie..perut pun makin besar..sbb tu ke ek xrase sgt die gerak2..