Saturday, July 17, 2010

.kisah berpantang.



rs nk mengomel psl berpantang plak. dgn hrpn masa berlalu pantas.*xthn wei*.huhu.. 1stnya mestila sebab byk menda xbley mkn..hampir semua mknan kegemaran xbley mkn dgn alasan sejuk lah..nnt baby kembong perut lah. ye la..bila kasi baby susu badan, ape yg kite mkn tu jadi susu kan..so harusla berpantang semua tu. plg x thn xbley minum sejuk or yg berais.kena minum air suam jer..huu..pastu takleh minum air byk..yg ni x puas hati ckit..korang pun same ke? adoila.. dah la saya jenis kuat minum air sejak amek herbalife dulu..kering tekak ni..salu jer curi2 minum air.. kalo mak nmpk pot pet la dia. huu

mengurut dah wat mase balik umah mak awl2 dulu..3 hari berturut2.. pastu hari ke 44 plak berurut sebagai pelepas..rs ringan badan pas mengurut aritu..n after mengurut je..trus susu melimpah ruah..saya aritu lmbt mengurut, hari ke-4 bru mengurut, so 3 ari after bersalin tu, mmg sikit je susu. ade la jugak colostrum tu..so yg nk bersalin nnt tu cepat2 la mngurut ye, supaya cpt2 ade susu yg byk. hee


bertungku: ha, part ni memula tu excited la gk..sehari wat 3x..pepagi kul6 lebih, pastu after mandi pagi dlm kul9am lebih cmtu..pastu ptg2 after mandi ptg..mula2 pas zara selamat dilahirkan, perut masih besar lgik. ade la cm pregnent 4bln kot..sekali lepas bertungku 3-4 kali trus dia mengempis n mengecik sikit demi sedikit. wow..mmg excited la awl2 tu..tp daku bukanlah jenis yg rajin HAHA. hanya rajin bertungku 2mggu pertama jek..skang ni dah skip2..n bole dikira ngn jari je bape kali bertungku sejak dah 26 hari ni.. mls giler..da la pepagi kan..mata ngntuk2..kdg2 smpai terlelap2 mase bertungku tu hehe.. tp perut mmg da nk kempis.. cuma x de pita ukur je nk ukur.. tp jgn slh phm, bukan kempis mcm MODEL ok. kempis biasa2 je..xde la flat trus.. kalo pakai bju kebaya x nmpk da kot.LOL.PERASANNYE.tgu la nnt timbang berat selasa depan. huhu..kalo x turun berat byk, mmg nanges laa hhehe. *syok sendiri*


bengkung: bengkung wajib pakai ok. so far mmg hari2 pakai bengkung.. oh ye, saya bli set bersalin Leesa Formula.. sebelum berbengkung, saya sapu krim kt perut dlu(bole thn panasnye), rasanya skip pakai bengkung sehari mase angah kenduri bebaru ni.. kesimpulan, bengkung mmg sgt penting utk bentuk balik perut n pinggang kite.. lg 1, kdg2 mlm2 saya x pakai krim leesa tu, tp sapu kapur+limau nipis. ha yg ni mmg berkesan jugak..mmg perut cepat kecut. x caya try la.. n skang krim leesa tu da abes, saya guna dunia herbs pnya pati halia extra HOT. mmg sgt bagus lah!! try lah kwn2.. mmg puas hati! hee promot plak kan..


Pilis2 ni mmg xpakai pun..set leesa tu xde pilis..ade ginger cream. tp dia bole gk dijadikn pilis. sapu kt dahi. ade la sapu 2-3x..tp pas sapu je trus bepeluh dahi..trus lap dahi tu. so xde makna pakai kt dahi.. hehe


Stokin: same cm bertungku.. 2mggu pertama je rajin pakai..skang mmg MALASS sgt nk pakai stokin..rimass giler.huhu..


Mkn: pepagi bekpes biskut cream craker cicah air milo..kdg2 je mak bli kuih apam.. or kdg2 mak buat nasi lemak. tu pun bila ramai org kt umah. kalo x, jgn hrp nk rs ns lemak..tp saya ok je cicah biskut ngn milo..sedap je..time berpantang ni, saya mmg lalu mkn..tgh hari, awl2 je mak masak ikan haruan,pastu ikan kembong la..ikan selar la.. masak kuah2 simple je..cth masak singgang ke..masak halia..yg penting ade halia..ade serai..kdg2 je mkn smbal ikan.. kari bru sekali.. sayur sawi ari2 wajib(saya mmg suka sawi, so xboring la even kena mkn ari2).. mlm salunye mkn lauk tgh ari tu je..mkn sepinggan je,xde tambah2 ok..minum ptg same cam bekpes..biskut cicah milo hehe


ape lg ek..


erm..aa..berjalan xleh lelaju..kena kepit2 ahaha..boring..awl2 tu mase jahitan x baik lg okla jln slow2 kan..bila jahitan da baek ni..alahai nk jln slow pun rs cm "bila nk smpai dapur ni??" HAHA..
kdg2 terjalan laju sikit..sikit je.. mak nampak..trus bising.. sabar je la.. :p

skang bru stat bersauna..bru 2x..hrp2 sebelum blik rwg nnt bole bersauna lebih byk lg so bole burn more calories..*haha gile bersungguh2 nk dptkn berat asal*


oh ye, sepanjang berpantang ni mmg mak x kasi kuar umah lgsung..plg jauh kuar pun dpn pintu umah tu jer..tp nnt check up zara sebulan,tpksa la kuar kan..huu..tu je la kot yg terlintas kt fikiran saya ni.. zara n her daddy tgh titon tu.. lawan berdengkur..tp zara berdengkur comey je bunyinye hee..


eh, normal ke baby berdengkur eh?zara kdg tido berdengkur..bunyi dia slow je la tapi kalo sunyi..dgr la bunyi dia tido tu..

7 comments:

Sheila said...

rasanya baby memang normal lah berdengkur..ariana dulu berdengkur jugak..anak eriq pun berdengkur..

hal pakai stokin tu, Kak Hariza, sila rajin2 pakai yeeeerrr... ila hari tu, walaupun full 40 hari tu pakai stokin, tapi sekarang ni,kalau kena aircond kuat sikit, sakitnya sampai ke tulang..

actually, pantang2 ni memang leceh sikit lah..tapi kalau kita x ikut, hari tua nanti baru merasa kesan2 nya tu..

by the way, kalau kat sarawak, orang lepas beranak makan majum/majun..untuk panaskan badan...dulu ila kena upah makan majum, baru boleh keluar rumah..itu pun masih full berstoking..tapi yang penting dapat jalan..

Selamat berpantang!

Jehan Najib said...

selamat berpantang la kita ye... mmg menguji kesabaran eh berpantang ni...

PurPLe LaDy AiFA said...

wahhh.. baca pon mmc susah je... xley minum aik byk ek?? no wonder la suan siew kata kak long xley nak minum air banyak... habes la org nnti, xley minum air byk, pyh ar plak..

huhu, boley tu dptkan bntuk bdn asl...! chiyok2. nak jd hot mama kan, kne la susah payah sket..

~dARlee zURiS~ said...

mama zuris pun tak kasi minum air bnyk
tp bila g pantang kat s.alam,mak ayah lak suruh minum banyak2 sbb susukan baby kan
apa lagi...syorgaaa!!
heheee..
pastu..baru nk menyesal.perut nie lambat nak kempis.huhuu...

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

ahahhha air sejuk ana penah curi minom pastu mlm bdn seram sejuk gler tobat x mo minum dah ahahha
tp minum air kosong oke jerk mak kita kasi mkn nasi n lauk kari ayam or masak kicap sgt lazat ehehe

Fara said...

fara masa pantang dulu air minum bukan lah banyak...tapi kalau dahaga tu memang minum je la . xder halangan untuk minum. lgpun susu bdn kan mesti kena air cukup

Mary said...

Hello, How do I get in touch with you? There is no email or contact info listed .. please advise .. thanks .. Mary. Please contact me maryregency at gmail dot com