Wednesday, July 28, 2010

.parenthood discovery.


-sejak da ade ank sndiri ni,xde makna la nk tido lewat2 mlm ye. kul9pm da masuk bilik tidokan ank.plg lmbt 9.30pm.. huhu~bye bye cerekarama. jgn lupa lirik pun xdpt tgk. naseb la de ulangan siang hari kn.byk lg la cite xleh tgk. kesimpulan tgk berita je la mlm2. memula dlu nk dkt kul10pm bru bw zara tido dlm bilik. tp skrg ni mlm2 dia cm xle tido if lmpu terang. masuk bilik tutup lampu..ank tido.mama pun mnyusul tido. bgn 2 or 3x utk nenen zara. ikut naseb, kalo dia lena tido(smpai x larat nk bukak mata utk susu), 2x jer bgn..bgn pg plg lmbt 8am lebih. alhamdulillah, zara sng nk tido mlm2..


- memula nk kasi zara isap pacifier mmg memilukan hati. huhu. sbb zara ni kalo nk tido msti nk gayut gayutan nenen..mane tahan kn..ssh la nnt if mama nk keje.nk gayut kt mane lak kn. solution tpaksa kasi isap puting tipu.sian.mase memula kasi pacifier, dia refuse..byk kali try. lelame dia isap gk. pastu ade time tu sungguh2 dia isap pacifier tu..luluh hati. dlm hati "lapar ke dia?"..waa nk nanges pun ade. x sanggup tgk dia lapar.tp dia x nanges lak. tahankn hati. lelame dia layan pacifier tu smpai tido.bile da tido..puting tu jatuh sndri dr mulut dia.pandai ank mama. so puting tu mama kasi just utk mudahkn zara tido..


- bru tau rupa2 nya, baby pun berdengkur hehe. cumel jer!


- aritu mak kasi can kuar jab. so tinggalkn zara ngn tok n tokwan dia..time kuar tu dia tido. susu dah pam standby kot2 dia nk susu. kuar x lame, dlm sejam stg jer, hajat nk bli bju raya utk diri sndiri,tp xde yg berkenan,last2 bli bju selai utk zara n 2 headband utk zara. otw nk balik, da tingat2 kt ank, "da bgn ke dia?".."dia nanges ker?" bru kuar sejam lebih dah rindu beb..rs cm x patut tinggalkn dia. huu.


- ari2 penuh baldi ngn bju zara. he he. ape taknye kain lap itu ini,kain bedung. kadang muntah smpai 2x..so baju smpai 2-3x tukar dlm sehari.ape x penuh. so nampaknye nnt kt rawang,hari2 la mama kena basuh bju zara. sebelum ni mase berdua ngn papa zara, 2hari sekali bru basuh bju, kdg 3hari bru basuh. sbb x byk kn. hehe


- so far, zara x byk meragam..mlm2 dia x nanges..sng mama nk jaga sorg2.mlm2 bgn susu pastu dia tido blk..kdg nenen sikit je coz dia ngntuk sgt n tertido mase nenen.siang2 pun zara jrg nanges kecuali kalau dia lapar sgt2..tp suara dia x high pitch. sdg2 je..


-tiba2 teringat mase 1st day zara lahir dulu.mase kt wad. mama &papa x reti nk bedung zara. tiap kali nk angkt zara,abis rosak bedung tu. pastu bile nk letak, kena bedung blik.tu pun x reti. cm longgar semacam. ha ha. rs kelakar bile ingt balik saat tu *dua org yg sedang bertungkus lumus membedung ank..2-3x bedung bru jadi haha*


- ohh raya thn ni disambut secara gembira sbb da ade zara tp mama&papa recycle bju lama jer. kain da bli awl thn lg tp x antar tailor. dah la x tau tailor yg best kt rwg tu,so nnt2 la bru anta tmpah. plan nk bli bju ready made je. tp bkn priority. yg penting harus belikan zara bju dress2 lawa2 utk raya. he he. nk pakaikn bj kurung alahai kecit sgt lg..x logik kot haha.


sekian discovery buat masa ni k =D


zara with mama.

haha.actually pic tu,time tu zara tgh mngeliat..biasala bile ngeliat, mcm2 memek muka dia buat kn..mama plak le le nk amek pic time tu.. jadi tu la hasilnye..zara trtgk kamera pulakk.. pndaii dia..haha


zara mse ade rambut. rindu! hehe.. skng xde rambut muka nmpk boolatt sgt. mase ni hari cukur rambut dia..


p/s: mggu dpn da abes pantang..yippie yeay.x sbr nk balik rwg. rindu hubby..rindu rumah rwg..rindu nk masak2 utk hubby..sian asek mkn bege jer..xpun,oder ns bungkus.. cian haha.. nnt mama masak, papa jg zara.ok deal!

p/ss: jeans lame da muat, bj kurung moden lame pun da muatt.hehe..sukaaa~kecuali ade 2-3 helai bju yg bebetul ikut bdn tu..x muat lg la..coz buat bju tu mase slim dlu..mase kawen dulu kan 50-51kg jer..takpe..smngt maseh kuat

7 comments:

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

APSAL anna nyer jeans x muat uwaaaaaaa

Weeda said...

wizza....comel nye zara...ni x sabar nak kawen nih...

~dARlee zURiS~ said...

baguslah zara mau tido awal
kysha tu...selagi tak kul 10,memang tak nak tido.
not good for baby lah.huhuu...

zara dah leh hisap pacifier ek?
zuris belum test kat kysha lagi
ingat gak bagi gak.si kecil tu pun nak kena nyot2 baru nak tido.
nasib baik bila ada mommy je dia camtu.

cik selamah kundang said...

sempat goofying around hahahaha

wardah said...

mmg mcm tu la bile dh ada anak kan. masuk tido awal. tv tu mmg xleh nk hadap dh.kdg2 je bole tgk.

haikal pun mcm tu ms mula² nak bagi pacifier. lama2 dia ok dh. tp xmo biasakan sgt. kang smpai ke besar pula kn?.

fatenton said...

cepat jugak bdn awk turun balik mcm dulu ye..selamat berhabis pantang :)

chik star said...

same cm ank as, mule2 asik nk gyut je, pas tuh merengek2.
last2 mil belikan puting kosong, naseb die pndai isap, sekrg senang, klo merengek2 bg je puting kosong.
org tua2 kte klo bby isap puting, die jdik baik.. senyapp je.