Tuesday, July 13, 2010

.pengalaman bersalinkan zara.

*warning:n3 ni sgt pjg*

selingan *wah bestnye baring meniarap nih.. da lame x baring cmni..9bln beb xleh baring cmni. hehe..skang da bolee.. :)*

Sabtu: 19 june 2010
Sepatutnye pd tarikh ni kitorg plan nk induce, da overdue 3hari.. tp ptg jumaat tu DEMC call ckp dr mazita x available plak hari sbtu..so tunda ari isnin.. sedikit hampa di situ sbb x sbr2 nk jmpa si kecil dlm perut hehe..tp hubby ckp sbr sbr..hari isnin induce..so saya pun cuba bersabar.. mane tau before hari isnin si kecil nk kuar dgn sndirinye kan? pk +ve... lgpun baby aktif..n belum overdue smpai 7 hari lg.. as long as baby aktif so x payahla risau k pd sesape yg overdue gk tu.. yg penting kena monitor pergerakan baby la..make sure aktif n at least 10gerakan..tp salunye mmg lebihh..

so sabtu tu saya kemas2 bju yg mane nk bw blk mase pantang nnt, kemas umah ape yg patut, ye la nnt hubby tinggal sorg kt umah kan..ntah ape la jadinye nnt..jadi uma bujang le nmpknye haha.

Mlm sbtu tu saya rs sakit perut yg len mcm..mcm senggugut tp x cm biasa..sakit dia lain mcm jer., tp x konsisten, hubby suruh masuk tido dlu..so mase nk tido rs lg sakit tu..tp lelame dia ilang..so smbung la tido..

ahad:20 june 2010

pagi tu saya bgn kul6 nk solat subuh..g buang air dulu..mase nk cuci tu tiba2 tgk kt lantai ade darah.. dah la saya rabun, cm nmpk x nmpk.. pastu cuci lg..pastu ade lg drh kuar..x byk..tp mmg bole di katakan tanda la jgk kan..saya g pakai spek utk pastikan..mmg sah drh..so pegi kejut hubby..2-3x pnggil x sedar(dia tido lmbt mlm tu..tgk bola)..pastu bru sedar..tu pun cm mamai..saya kata ade drh..tu tanda2 nk bersalin..dia kata ye ke?(hubby mmg x tau..padahal da byk kali saya ckp psl tanda2 ni..aish).. pastu saya solat..pastu tetiba cm excited..hee si kecil nk kuar dgn sendirinya tanpa dipaksa..happy sgt mase tu..trus kitorg siap2 mandi sume..minum air panas dulu..goreng sosej wat alas perut,dlm kul 7.30 am kitorg gerak g sh alam.. otw x abis senyum sbb terbayang x lame lg dpt jumpa little zara :p

around 8.30am kitorg smpai sh alam. g draw duit utk deposit demc,pastu g bekpes kt seksyen 9, restoran cili merah.. saya mkn byk.. roti telur, air milo(utk tenaga kononnye),n kuih 3 ketul.. hee..kul9am lebih siap makan trus g DEMC. smpai DEMC trus pegi level2.. smpai kt kaunter x tau nk ckp cmne haha. blurr.. pastu org tu tny nk bersalin ke? a'a.. dia suro masuk ke tempat 1 lg.. so diorg tny nk bersalin ke? saya kata a'a.. dia tny ade drh kuar x? saya kata " a'ah darah".. pastu dia suro masuk 1 bilik utk buat CTG.


9-10am : diorg wat CTG, pastu nurse tu buat VE.. bukaan 1.5-2cm katanya.. dia kata dia akn kol my gynae dlu..dlm 20min wat ctg.. pastu dia kata kena masuk wad arini.. .. pastu dia kasi breakfast.. air milo ngn roti..pas da siap mkn dia suruh panggil dia..pastu dia kasi ubat utk membuang air besar..mmg x smpai 5saat trus rs memulas2 perutku..haha.. sgt hebat ubat tu..

10-11am : diorg da pindahkan saya ke labour room.. ingtkn nk tgu kt bilik wad dlu..hoho. pastu tny diorg, kena duk cni smpai bersalin ke? diorg kata a'a..ler..cm x smpat nk prepare mental.. neves jugak time tu.. dah la ekon atas pale. punya sejuk..pastu diorg masukkn air kt tgn kiri.. name pe tah ek.. pitoxyn ke? x ingt name dia nurse tu ade ckp..utk cepatkan bukaan serviks..sakitnye tgn mase dia cucuk tu..huhu. x suke jarum!memula dia cucuk tempat lain, pastu dia ubah plak cucuk kt urat lain..lame x kena cucuk rs sakit sangat!lol..mase ni x rs contraction lg..


11am-12pm: doc mazita dtg cek bukaan..dia kata bru 3cm..pastu dia pecahkn air ketuban..panas je rs air tu..pastu da stat rs contraction..dah la tgn sebelah kena cucuk. xble nk wat aksi bebas sgt menahan sakit..huhu..mmg sakit ah..nk pusing kiri xleh..tgn kena cucuk..so pusing kanan jek..doc kata contraction da stiap 5min skali..saya cuba menahan sakit.. hubby ade kt sebelah.. smbil2 menahan sakit saya dgr surah maryam n surah yaasin..utk tenangkn fikiran n xnk fikirkn sangat sakit tu..pastu nurse x kasi g kencing..kalo nk kencing,panggil diorg..lecehnya.. kena kencing dlm bekas haha..semuanya atas katil je..ingtkn bole la jln2 kan sementara nk bersalin tu, kononnya bole cepat bukaan tp xbole rupanya sbb tgn da di cucuk..

12-1pm :sakit makin lama makin sakit..hubby kekadang wat lawak tp x mampu sgt nk terhibur sbb menahan sakit.. pastu yg x bestnya xleh mkn dah mase tu..ayay..so saya just minum air je..minum air selusuh.. tp x byk sangat..sakit makin kerap.. x smpat nk rileks, contraction dtg balik.. time ni hubby turun g mkn kejab..saya masih dgr surah maryam n surah yaasin,save kt hp.x lame pastu hubby balik dr mkn..saya mcm x thn ngn sakit contraction tu.. ckp kt hubby . " b, x thn laa.. ni bru kul 1pm..(saya bajet ptg bru nk bersalin,x tau sanggup ke tak thn sakit lelame).. b, nk amik epidural la huhu.." tp saya mcm 50-50..nk amik epidural or pethidine je.. panggil nurse..tny2 psl pethidine n epidural tu.. tp masih x dpt decide lg..nurse suro panggil bila da decide..

hubby kata " amik je la epidural kalo x thn.." setelah saya pk2 beberapa minit, trus decide nk amik epi.. huhu.. panggil nurse n sign agreement utk epi..dlm 10-15min gk tgu pakar bius tu.. pastu pakar bius pun dtg.. n x smpai bape minit, tulang belakang sudah di cucuk, n x smpai bape minit saya dah x rs sakit hoho.. bru bole senyum2 borak ngn hubby.. sebelum tu muka kerut2, nk senyum pun xleh.lol..doc suh saya rileks..dia kata awk tido lah dlu.. saya tny : oh bole tido ke?" haha..ingt x bole tido..saya mmg ngntuk..

2-3pm: saya cuba nk tido.. hubby pun mmg ngntuk coz dia tido lmbt kn..rsnye saya terlelap kejab je kot..x dpt tido la..ntah..pastu borak2 je la ngn hubby..around 3pm nurse dtg cek bukaan jln..dia kata dah nk bersalin ni..dah 9-10cm.. woah woah.. neves trus. cam x caye cpt sgt jln bukak.. neves..nurse dtg masukkn tiub utk kluarkn urine.. x rs pape.. sbb da bius kan.. nurse ade la 2-3 org masuk labour room tu.. diorg ajar cmne nk push.. mase tu doc xde lg..wpun ade epidural, tp nasib saya masih rs sesuatu kt bwh tu.. rs mcm ade benda nk kuar.. bile time contraction, nurse suro push.. dlm hati saya " doc xde lg da suro push ke huhu" , saya push je la..dia suro amik nafas pjg2 n push..teran mcm nk sembelit tu.. byk kali gk testing push tu..


the moment:
saya x pasti kul bape doc masuk, yg penting time tu kul 3pm++..pas doc ade..dia suro push time ade contraction.. hubby kt sebelah cm lawak je..dia sebut..push push..haha.. ntah bape kali saya push..arghh..mmg x reti la..da try push cm sembelit tu tp cm x btul jgk..last2 doc pun menggunakan vacuum..tp still kena push gk.. mase kepala nk kuar tu, rs cm ade seketul besar kt bwh tu yg nk kluar..tp x sakit la kan sbb ade epi..huhu..tp lame rs kepala tu bru nk kluar..ntah la..sy rs cm lame nk teran tu..x pasti coz x tgk jam sgt.. tp mmg byk kali la meneran..ade 10x rasanya haha..mmg x reti..tepat jam 3.39pm, Nur Zara Sofea selamat dilahirkan.. berat 3.45kg.. mak ai.. ingt kecik je.. hehe..besar rupanyaa..lepas je zara kluar, trus nurse letak atas badan saya..biru2 dah dia mase tu.huhu. lame sgt kot nk kluar..mama nye x reti teran.. mase tu dia x nanges lg.. pastu nurse bersihkn dia n sedut mulut n hidung dia pastu bru dia nanges.. mase zara lahir saya x nanges pun. ntah cam xde air mata plak.huhu..tp mmg legaaa sgt bila dia da keluar.. penantian selama 40minggu 4hari. hehe baby overdue kn.. saya bersyukur sgt zara dilahirkan dalam keadaan sihat n sempurna..mase zara dibersihkn, doc kluarkn uri.. terasa mcm seketul besar gk nk terkeluar dr situ..tp x rs sakit.. pastu doc jahit.. lame siot..saya tny byk ke jahitan, doc kata biasa la ank pertama. dia x gtau bape..tp saya rs jahitan agk byk sebab vacuum..jahit luar dlm. nasib la..


pastu zara dibiarkn je kt ats meja tu..nurse g mane ntah.. zara da bukak mata..dia senyap je..x nanges dah.. dia tgk je saya kt sebelah..saya plak x pakai spek time tu..trus suro hubby amekkn spek..pastu bru nmpk clear muka dia..mata terkebil2 jer..x sngka ank yg dikandung dlm perut suda d depan mata. hehe. perasaan yg x bole nk digmbarkn..rs lega sgt n syukur sgt..

yang lawaknye, before masuk labour room tu mmg da plan awl2, kuar je baby dr perut, nk suh hubby snap pic zara fresh from oven,dgn bdn yg masih berdrh2 tu..ampehs.. mmg x ingt dah time tu.. hubby pun lupa..saya lg la lupa..patut nk snap pic zara mase dia letak atas dada saya tu.. huhu..x ingt..kalo x msti lg best kalo ade pic tu..hehe..



clockwise: pic atas belah kanan tu lepas zara dibersihkn oleh nurse. dlm 5min after kelahiran dia.. nanges time ni.. pic kedua tu mase mlm pas dia lahir tu.. time ni dia dah dimandikan.. wangi hehe.. pic ke3 lak keesokkannye, mase nk discharge.. bru pakai bju sndiri.. pic ke4 mase b4 discharge..zara tido.. pic ke5 yg atas tu, mase dia da bgn.. hee..pndai tgk kamera lak.. mcm mama dia la tu..suka amek gmba :p


tu lah ceritanya.. kesimpulannye saya amek epidural. so kesakitan mase bersalin tu x rs.. next baby rs xmo amek epi dah..nk rs saket plak. :)

oh ye, mase kt DEMC, semua nye diorg sediakan.. bju baby,pampers..mase tido kt wad tu..nk balik bru kite tukarkn dia bju sndiri.. sepanjang kt wad semua diorg sediakan..bkn main byk saya bwk bju zara..2-3 helai. hehe..


15 comments:

Ina Hashim said...

alala...comeynyaaa..tahniah

zaf-neza said...

tahniah wizza..
gerun gak bc saat nk dilahirkan tue..
moga2 saya dpt bersalin normal n bby shat semuanya..amin..

Mama Qiestina said...

hye mama zara,

salam kenall :)

wahhhhhhhhh seriau baca exp bersalin,tapi oklaa kan bersalin normal.qies aritu c-sect..

btw, i link u yaa.

fatenton said...

hye there..cantik ur blog i suke sweet sgt.
btw, zara is such a lovely baby girl.. baca pengalaman bersalin u buat i cuak je.. :D

HEMY said...

tak tau aku sanggup tak teman dok tepi time bini aku lahirkan anak aku nnt

cik selamah kundang said...

dah agak dah sure lupa punya.takpa la.next time recall balik nk snap pic penting tuh.btw,cant wait to see zara.but only in 2 month time...ayok.lama lg

PurPLe LaDy AiFA said...

wah. kak long. mmg meremang baca crite nie. dpt imagine sakit tu cmne.. pyh2.. huhu comey sugguh si zara nie.. nm pon best!

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

huhuhu sakitkan tp kalo x der epidural tue x tau la camner nk betahan

Sheila said...

ini lah entry yang di nanti nantikan..hehehe.. Congratz!!!

chik star said...

pengalaman bersalin tak kn bole as lupe smpai bebile.

~dARlee zURiS~ said...

pengalaman tu..w/pun sakit,tp paling best kan?
doc yg pecahkan air?patut lah wizza sakit lama.next time biar air tu pecah sdri tau.
:)

ezzati said...

tgh imagine yg push push tu...alhamdullilah sume slamat :) ..tak sbr nk jmpa baby

Atiqah Adnan said...

bestnyee pengalaman.
macam tak faham laa epidural tu bukan kena belah perut ke wizza? tapi wizza cerita macam normal je bersalin.. hihii~

doktor perempuan ye yang sambut zara? kat melaka ni takde pusat perubatan la.. sempat ke kalau masa qah nanti kan pergi ke shah alam.. hahaha^^

Aku Wanita Biasa said...

za...lelah ku nenga cita ko beranak tk...huhuh...aku y terasa sakit...ko ambk epi oo?..xda side efek ka?..

Fara said...

pengalaman bersalin...smpai bila2 pn xleh lupa.