Tuesday, August 31, 2010

.merdeka cookies.


sebelum tu mari layan pic ank dara manja sorg ni.. pg td agk excited sbb mase tgh sembang2 ngn zara..pastu nyanyi2..tetiba dia mcm nk gelak..kira gelak ckit la..heee excited giler.. x sbr nk tgu dia gelak2 lebih lama lgik. hehe..skng kalo nk tinggal dia kejab bole la letak ats baby rocker ni.. pastu riuh la mulut dia dok sembang ngn katun2 tu.. tp xleh lame la..lelame nnt nanges la dia kalo tgk xde org..
ape korg buat ari merdeka ni? hehe.. saya berjaya buat choc chip cookies ala2 famos amos. lol. tp nightmare jgk la nk buat kuih bila da ade ank kecil ni..buat dr kul2pm smpai kul7pm beb.. byk break2..ye lah..dia nk nyusu la.. nanges nk tido la..wpun ade papa zara tp tak bermakna bole buat kuih raya dgn lancar dan pantas ok.


raya kali ni, saya just buat kuih yg saya suka mkn jer mcm choc chip cookies, kuih nestum, kuih conflakes.. tu jek..lain2 beli je la..so far, 2 kuih dah berjaya buat.. kuih nestum ngn choc chip cookies.. tinggal cornflakes je lg..cornflakes tu kejab jer..3 kuih ni mmg wajib tiap2 tahun wat sendiri. bru puas hati mkn hehe..


choc chip cookies- my fav tiap2 thn =)

tp this year, guna resipe lain.. lg rangup compare to last2 year punya.. hehe.. resepi nye saya share kt bwh ni.. slmt mencuba !! ( saya edit dr resipe yg asal, resipe yg asl tu cm aduan agk lembik, so saya tmbh tepung gndum from 1 stgh cwn to 2 cwn..) n hasilnya mmg rangup mcm famos amos hehe masuk bakul plak..sori ;p



Bahan-bahan:
250g butter
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung jagung
1 s/k soda bicarbonat
1 cawan gula halus
1 cawan gula perang
2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
12 oz. chocolate chips
1/2 s/k garam
9 oz. chocolate Cadbury (parut)
2 biji telur
1 s/k baking powder
1 1/2 cawan chopped nuts (boleh guna walnut, almond & hazel)
1 s/k esen vanilla

Cara:
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Masukkan chocolate chips, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci.
5. Bakar dalam 15min pd suhu 150 degree celcius.

*utk choc chip tu, agk2 je la korang nk letak byk mane..
*choc cadbury tu saya x guna cadbury pun..guna choc masakan jenama nona je..
*chopped nuts tu saya guna badam ..

ops lupa, dlm recipe tu xde serbuk koko. tp saya tmbh serbuk koko kasi gelap2 kaler dia.

sekian =))

happy merdeka day!!

5 comments:

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

waa dasat da bole buat kuih raya ahahha anna yg ank da besar neh pon x yakin nk buat kang mcm2 jd ahahha

cik selamah kundang said...

rindu beskut tuh.sedap.tp mls nk puji dpn2.satgi ada org bangga.bebaru ni baru je sebut2 biskut tu plan nk mintk resepi..since dah apdet, nk mintak resepi choc moist kukus skali.masuk dlm blog ye.TQ dear

PurPLe LaDy AiFA said...

yey ade resepi... mcm best jugak nak try neh.. hehe

ezzati said...

aku penah buat skali je...tak sedap mcm ko buat...wuhuuuuuu..tahun ni macam tak sempat nak buat kueh raya..adeii

Missess eLy said...

pinjam resepi tau klong.. muahaha