Thursday, September 2, 2010

.resepi lagi..mudah & enak!!

bru kelmarin buat choc chip cookies tu, dpt 2 balang yg sedang. tp dah tinggal 1 suku balang.
aih. raya blum lg. tp biskut raya dah nk abes. hehe.. so nk kena buat lg 1 adunan cookies tu..
cornflakes madu pun lum buat.. rs nk buat lg cookies lain plak. tp xtau nk buat yg mane 1..

ok. hari ni saya nk share recipe lg..since skang ni mmg dah mood raya ok. haha.. name kuih ni kuih nestum. dia mcm ala2 kuih btg buruk tp bukan yer..ala2 je..bhn2 x same..


bhn2 sgt mudah
bhn A
1. kulit popiah ( di potong segi empat kecik2 )

bhn B
2. nestum( dikisar halus)
3. susu nespray
4. 1 cwn gula halus

tepung gandum sikit( utk lekatkn kulit popiah tu)


cara2 membuatnya:

1. kulit popiah td kita potong kecik2 bentuk segiempat, pastu gulung2 kan kecik2.. then supaya gulungan tak terbuka, gam kan guna tepung gandum.(tepung gandum tmbh air ckit tau)
2. pas da siap gulung kecil2, goreng la guna minyak yg byk..n sejukkn
3. pastu nestum yg di kisar+ susu nespray+gula halus. gaulkan bahan2 tu.. manis dia ikut masing2 la ye..nk manis letak gula byk.. susu nespray n nestum pun agk2 je.. x sukat pun..
4. then, gaulkn hasil kulit popiah yg digoreng td dgn bhn B.
5. Tadaaa.. da siap. sgt mudah. cuma nk menggulung kulit popiah tu agk melenguhkn hehe..



ok.kali ni gmba original ok.. hehe
sgt bernutrisi sbb kite guna susu nespray n nestum..
=)

slmt mencuba!!

kalo x fhm, bole tny ye..coz x reti sgt tulis resepi tu ;)

2 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

dulu zaman Uni siap buat mende ni utk djual time pesta konvo. huhu. skrg popia nestum ni sudah popular di sini. org nye ade tambah horlick kasi die rs lemak2 sikit, blend skali dengan nestum madu, susu tepung n gula halus sikiiit je. =)

ezzati said...

peberetssssssss...nnti nak soh adik aku buat kat umah..aku tak sempat nak buat sendiriii..heeee