Saturday, October 30, 2010

isap jari or soothers?mana bagus?

yeahhh.. arini zara tetiba leh tido tanpa puting/soother tapi smbil isap jari jer!
n zara ni kalo isap jari bukan isap ibu jari..dia isap jari telunjuk n jari tgh sekaligus! haha isap 2 jari.

okey..actually i ade gk risau2 lately kalo dia asek nk isap puting je kan..coz takut nnt asek isap puting nnt gg jadi jong*** plak kan..bukan la nk kata tp puting pun salah 1 penyebab kan? zara ni plak style nk tido je mesti nk puting. kadang tgh tido merengek coz puting xde kt mulut. huhu.kdg dia lena jer. arini dah 2x tido isap jari. haha.

hope biarla isap jari dr isap puting kot.takkan isap jari smpai besar kot kan..smpai masa dia stop kan? betul ke apa yg saya fikir ni? ermmmm..

14 comments:

Mr PenyuBiru said...

aku share pengalaman aku yer,

anak pertama aku isap puting..err..puting tiruan (pacifier)
sampai umur 4 tahun kut,baru aku dpt pisahkan dia dgn pacifier.tu pun aku tipu dia kata tikus dah bawak lari pacifier.so settle.

anak kedua,aku tak bagi pacifier.so dia isap jari.sampai skang (2 tahun ++) masih isap jari.dah macam-macam cara buat supaya tak isap jari,tapi tak jalan

jika tanya aku antara isap pacifier ngan isap jari,lebih baik isap pacifier. sebab pacifier senang nak jaga kebersihannya.kalu isap jari, taulah berbudak,pegang macam-macam,lepas tu merangkak lagi,lepas tu hisap jari.kita tak sempat basuh jari dia,dia dah hisap.

itu pengalaman aku la.

Sheila said...

Yes..betul kata Mr Penyu Biru tu..
Macam Ariana kan, sekarang ni merangkak..then bila dia terjumpa apa-apa atas lantai,terus ngap..so Ila biasakan ada pacifier dalam mulut tiap kali dia main sendiri sebab bila ada pacifier dalam mulut, kebarangkalian untuk dia ngap apa-apa benda atas lantai pun kurang.
Memanglah pacifier tu ada keburukkannya..tapi kebaikkannya pun ada jugak.. :)

Wizza said...

oh make sense jugak kan? huhu.. tq share experience korg!

OnN!Ey said...

like my doter disumbat pacifier bulat2 xmo..kembang2 idong xmo..smpai muntah kdang 2 ony paksa..
skrg baru nk laja isap jari..
problem gak pd ony cz die payah nk lena..if nk pacifier snang gak kasi die lena..
betul kata penyu biru N sheila 2...:D

~dARlee zURiS~ said...

ada yg kata boleh 'jong' tp ada gak yg kata tak.tak tau nak katalah sbb kysha tak hisap pacifier.
jari tu..mmg kysha suka hisap tp kalu blh jgn biasakan dia hisap slalu.nanti jadi habit.susah nak buang cam pacifier gak lah.cuma..hisap jari tak 'jong' kot.

cik selamah kundang said...

tak tau nk komen.tp amir dulu jong sbb pacifier.pastu by 3 dia stop gigi dia back to ok balik.mungkin sbb masa tu gigi baru nk membentuk kot dan lembut lg kot.skrang dia dah ok.

Ayuraza said...

dear..
my ryan alhamdulillah tak isap pacifier..i pn nk share ex gak la kan..since kecik mmg i x aja dier isap puting evendo die jenis tdo xlena...jap2 je..tp satu hal plak..dier xisap puting tu dier nk plak isap puting kosong/ botol kosong..abehnyer takut lak kembung ke hape..mujur la xlme..jap je kot mse lam pantang..now da ok da..
ryan da 6mo mmg da stat isap jari siap ngan jari kaki..tp mujur la jugak dier xwat time nk tdo..kalo nk senang i rse bek u masuk buai..i dulu xnk aja gak tp pngasuh u tau la..msti diaorg nk senang keje..abis nyer tpkasa la tdo buai tp lena kemain wtout pacifier or isap jari..now 6mo tepuk2 pn da lena..

p/s: mmg betul pacifier bleh kasi Jong..coz time ni la gusi lembut sng nk bntuk..tpi kalo jap je xpe kot..kalo zara da tdo cabut la..kalo ngengek sumbat lik..hehe

Umiey said...

salam wizza, tu la compius ni...yg mn lebih elok..isap puting takot jonggang plak...tp afifah suka sgt isap jari...takut kuman palk...

Nadya said...

just nak share, aydan sampai skang xpenah isap pacifier.try gak bagi tp die sendri yg xnak..masuk mulut je trus luah.rase pelik kot..tp skang mmg dah makin suke isap jari.bg die kejap je pastu tarik tgn die xnk bagi bese..die kalu isap jari tanda lapar.or maybe tgh gatal gusi kot.so bg teether.now nak masuk 5 bln alhamdulillah mlm dah xyah dodoi2 dukung.tepuk2 je die dah tido tanpa pacifier or isap jari. harap2 nye sampai besar la camtu kan.lg best kalu ley tdo sendri..huhu

pasal puting, dlm majalah mami baby bulan disember ade isu pasal puting.mitos and fakta.psl jangkitan, gigi jongang etc..beli la.

Nadya said...

eh sorry..bulan november.

Wizza said...

nmpknye ade pro n cons both puting n isap jari. huhu. nmpknye kena merelakan je ape yg dia selesa?hm.

tu lah. buntu kan. thnx guys for sharing ur exp!

sngnye aydan tido xyah apa2. hehe.

BLADE EDGE said...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

huh, lama dah rupanya aktif blog ni...

Anyway kalau ada masa, silalah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

Nadya said...

sekarang br nak senang wizza..kalu tak dr lahir sampai 4 bln lebey terjaga sket nak dodoi..kesian babahnye 3,4 pagi kene peluk dodoi..kadang2 sejam lebey br ley tdo..ngn mummy dah xnk dodoi dukung huhu..skang syukur sgt die dh senang tido mlm..

ezzati said...

tataula iza cmna..baby smpai skrg dah 6 thn dok isap botol kosong..kalo tak, takleh tdo..ermmm..tgkla gigi dia cmna...aku pon tatau jongang ke x tu..mcm x je..rongak adala sbb mkn byk cekelat..