Wednesday, November 3, 2010

zara reject susu!huhu

imbas balik~

20jun2010
saya ingt lagi mase zara bru lahir,susu ibu bukanlah susu pertama yg dia minum. dah cuba bg, dia mcm x reti. pastu nurse amik dia pegi mandi2 n bersihkn apa2 yg patut. pastu saya di bw ke bilik wad. tiba2 nurse masuk, dia tny akak nk fully breastfeed baby ke? saya kata ya. lepas tu dia kata coz baby akak skang hyper.(x sure camni ke eja..coz dgr dia sebut cm hyper)hehe. then saya tny, hyper tu ape? dia kata kurang gula. risau la kita ni kan..coz nurse tu kata dia kena kasi susu formula asap. so saya pun redha je la. itula dia susu pertama zara minum s26.

pastu mlm pertama kt wad pun sama, dah bg dia susu tp xbole.dia cam x reti nk latch on.byk kali try.pastu dia nanges2 meraung dah. 1st time jadi ibu so rasa neves la kan coz dia x benti nanges. call nurse dia kata nnt kena hntr baby kt nursing room.memula saya refuse tp memandangkan dia x benti menanges n susu saya pun x byk lg.(mcm beberapa titik jer). pasrah je lah. mlm tu kul10pm nurse dtg amek dia. so mlm tu me n hubby je berdua kt bilik wad. sedih gila dok tingat2 kt zara. huhu. best btul prasaan after memula2 jadi ibu dulu. mlm tu tido nk cepatt je esok pagi coz x sbr nk jmpa zara balik. kul7lebih misi anta balik.tu pun lepas saya call. ahaha. "nurse, lama lg ke? bila nk anta baby saya?".. gila rindu.

 2nd day of her life.still kt demc waktu ni.lain kan muka newborn zara hehe

21jun2010

okey.hari ni bole balik umah.kul2pm cmtu balik ke rumah mertua kt sh alam. mlm tu, cm biasa cuba gk bagi susu.ok je dia..dia da pndai latch on.oh..hubby bli gak susu formula spare in case apa2. enfalac A+ . dlm kul12 tgh mlm cmtu. dia nanges lama gila..semua dah buat. cek pampers. sapu perut kot2 kembung.susu pun da kasi. nanges gk.. last2 cuba je kasi susu botol. 3oz. pastu dia Minum. huh. lapar rupanya. mmg btulla susu saya x byk.maybe dia x kenyang. Abis plak tu 3oz! pastu papa dia dodoikan..kul2 lebih gk baru tertidur. saya mmg da x larat sgt masa tu da tertidur dulu.. hari ke4 bru mengurut, pastu barula susu meriah merry the merrier gitu. so mmg x abis pun susu enfa tu sebulan.

okeh.begitula kronologi zara with formula. and skg ni tgh nk train dia minum susu formula.. memandangkn susu ibu x brapa meriah.susu formula tu just nk back up je n nk bagi dia rs2 in case apa2 hal tetiba saya nk keja ke kan.. memula kitorg bli susu anmum paket paling kecik 200g. sebulan x abis pun. so terpaksa buang. next month nye plak bli lg susu anmum tu. x abis gk dlm masa sebulan. Eh tp dia minum gk susu ni. cuma jrg bg.selagi mampu bg susu ibu la kn.bila tgk dia x puas bru back up susu anmum tu.in fact aritu mase g career fair, ade gk perah susu tp x dpt byk. so tok dia tmbh ngn susu anmum. dia minum licin 3oz. so saya buat kesimpulan, zara ni bknlah mengalami nipple confusing. coz minum botol ok jer..

BUT now, things changed. people changed. begitu juga dgn zara. 1 hari mama ade hal, n papa terpaksa babysit zara. nk jadi citer, dia reject susu Anmum tu. nanges2 smpai tertidur kt bahu papa.. so kitorg pun plan bli susu enfalac tin plg kecik semula. Sama gk. Dia reject. x smpai 5 scoop guna susu enfa tu. membazir.huhu.pastu kitorg bli plak susu dutch lady. dia Reject gak. yg ni 3scoop je kot guna. pastu bli plak susu SNOW. yg ni soya base.rasa dia ok ckit compare ngn susu enfa. susu enfa cm kelat la. dutch lady pun sama. snow manis sikit. memula dia reject gk. tp lelame dia minum gk.tu pun x byk. dlm masa 3 hari 3jenis susu bli. Susu ibu gk yg dia suka. Sobs.sedih je..bukan sedih apa. rs hiba bila dia tercarik2 susu ibu dia. mmg bg direct je skng. cuma, kalo ade hal je kena back up ngn formula.masalahnya, dulu dia ok jer minum susu2 tu. skang x suka pulak. aish..dia dah cerdik kot. da dpt beza susu ibu ngn susu2 lain.makin besar makin bijak. zara zara..  

dah besar panjang pun.akal pun makin pjg lah.

7 comments:

mommy icha said...

haha! zara tahu susu ibu dia plg best .. mcm2 rasa ada. anyway, salam perkenalan dari mommy icha! nk ajak u exchange link - kita seangkatan! :)

Wizza said...

hi.mommy icha.ok exchange link ye! =)

Fara said...

good girl zara. dia tau susu ibu is the best.........wizza try la ambik supplement tuk tmbah susu badan.

ezzati said...

zara takkan tertipu...:p hehe..pandai zara ni..

~dARlee zURiS~ said...

mmg susah kan kalau camtu.sama hal lah ngan kysha tu.tp ada kelebihan gak.mak mentua takleh nak suruh tinggal cucu ngan dia sbb cucu tak minum susu fm.hihiii ;P

PurPLe LaDy AiFA said...

wah, zara rocks!

m@Ri@ said...

hypo kot..em aqil dulu pn minum susu lembu dulu..ni kes nurse main bagi tanpa tanya mak die dlu..huhu..

budak2 skrg mmg makin pandai kan..