Friday, January 29, 2010

.jusco J CARD members fiesta.



source:google..

comei gile kucen tu. hehee.. pic xde kena mngena ngn tajuk.
sebenarnye nk cite psl lain.. tetiba idea brubah.. sbb bru je dpt msg

tett..tett..(tipu jer..ni bukan bunyi sms aku..ringtone sms lgu t-shirt by shontelle hihi

(wah neves sape anta msg pepagi time kul 10.50am neh)
msg gud morning hubby salu kul 7lebih or kul8am =)

buka2..

oh.

msg dr jusco.

berbunyi begini

" JUSCO SEBERANG PRAI CITY J CARD MEMBERS FIESTA"
6 Feb 2010 from 10am-11pm for purchase of rm100, get rm5 Jusco Gift voucher call 1300803535 for more info


okey..sesape yg duk area berdekatan. bole la terjah jusco 6feb nnt ..hehe ade lebey kurang semggu nk prepare mental n fizikal utk shopping..^^


Thursday, January 28, 2010

.20weeks.

=5months!!

xtau sape, gwen stefani, heidi klum
hot mama..

nicole kidman punttp hot wpun preggie

wow besarnye perut nicole richie ni even bdn dia kecik je..

pic source:google

Pregnancy: Week 20
Hooray! i'm halfway there! cam cpt je masa.. another 4 months to go.. rs takut pun ade.. x sbr pun ade..


"Twenty down, 20 to go!!" kalo kire ikut weeks rs lame tp kalo ikut bln. 4 bulan je lgik! uh.

Body:
perut semestinye semakin membesar dgn jayanye.. and so far stretch marks cm x muncul lg.. and i hope it wont.. dah 2 bln i stat pakai cream cocoa butter utk stretch marks tu.. so far ok lgik..bli kt guardian harga yg agk mahal dr lotion biasa. memula rs mhl tp bila da bli rs berbaloi n rs dia tahan smpai abis pegnen or maybe time pantang pun x abis lg.. so worth it!


Baby:
ckp psl baby, masih x tau gender dia. boy or girl.. next month bru plan nk pegi intai intai dia girl or boy.. kalo bole nk baby girl sbb nama da ade..hehe tp kalo dpt baby boy pun x kisah..dua2 pun okeyy.. nevesnyeeee ^^ skang ni kerap jugak rs bb bergerak2.. salunye waktu pagi dia aktif n mlm2..nk kata dia tendang2 tu x sure la plak coz xde la rs tendang yg kuat.. hee ntahla..1st experience..so x tau cmne rs baby tendang.. mcm yg aku salu rs ni..cm dia bergerak pastu pegang2 perut rs keras kt 1 tmpt tu..dia tgh main kot..yg penting bila time dia bergerak tu then aku akn pgg perut automatik rs heppy sgtt.. :D

.."at this week, Your baby has established sleep patterns akin to a newborn now. Many babies even have a favorite sleep position already. Some snooze with their chins resting on their chests, while others nap with their head flung back. Many babies at this age fall into noticeable cycles of sleep and activity, so you may know before she arrives whether you have a night owl or an early bird. "
-sourcecutenye baby ni tido..
source:google

oh.ok.. time ni baby da ade sleep pattern sndiri. hehe comey je. aritu 2x scan baby ske letak tgn kt muka dia.. dua kali scan 2x gk dia tido cmtu..cant wait to see you bb!!

next week ade checkup..n after next week bru nk scan details. oh ye..ckp psl detail scan ni.. mmg kite kena buat ke?? ade sesape yg dah buat?? from what i read, detail scan ni utk kite cek detail kt baby kalo ade kecacatan or ade ape2 mslh kt bb.. tp dia mhl ckit.. tgk kt tenet 200++. x sure la tu harga utk thn ni or tu harga lama.. ade sesape leh komen? zuris u ada wat detail scan?

bb skang kecik lg..berat x smpai sekilo. how cute. patut la tendang2 perut mommy x bole rasa kuat sgt.. hehe..(even tgh taip ni pun terasa dia tgh gerak2..)

Life:
em sejak akhir2 ni cpt rs letih kot. nk soping pun xleh jln lelame cepat rs sakit kaki.. so far xde rs sakit blakang lg.. rs nye sakit blakang tu maybe bila dah 7 bulan ke atas kot.. brg2 bb or keperluan afterbirth nnt lgsung x bli lg..ssh la dok jauh ngn hubby..tggu da benti keje nnt n pindah nnt bru sng nk buat persiapan lengkap.. huu..sbr2.. 2 bln je lg..lg 1, skang ni rs asek nk tido je.. i feel like sleeping all day..bestnye kalo bole tido je spnjg ari..;p



Monday, January 25, 2010

checkup n panduan utk ibu mengandung


source:google

ehe.agk lambat sebenarnye nk apdet psl check up ms 4 bulan aritu. coz hari rabu ni da 5month.
wuu cptnye mase.. tp xpela saje nk cite psl check up aritu. tu check up kedua aku sejak pegnen ni..

mase 1st check up dlu.. berat aku 50.7kg.. time ni berat x beza ngn berat asl maybe sbb tgh morning sickness.mkn muntah. mkn muntah.. then, 2nd check up bebaru ni.. mase 4 bln..agk terkejut sbb berat dah 55.8kg! huhu. berat hampir mnyamai berat b4 kurus dlu.. 2-3 ari lepas ade timbang berat kt giant.. 57kg! huh. down je rs sbb cepat sgt naik berat.. bukan ape..kalo bole xnk la berat melampau2 kn.. nnt kalo overweight nnt kena diebetes lak. lgi haru.. then aku nye Hb pun menurun dr 1st checkup.. memula 12.1gm%. 2nd checkup turun jadi 11gm%.byk plak turun. so nurse tu suro mkn pil iron utk tmbah drh. selain tu, aku bykkn mkn kerang, bayam utk tmbhkn drh..

next check up 7hb feb..hrp2 hb tu menaik la..jgn menurun coz under 10gm% tu da kire bhya. disebabkn free arini, so aku pun men gugel psl ibu mengandung..

panduan pemakanan utk ibu mengandung

info di ambil dr cni

so aku paste ckit2 info yg best..

Mengapa pemakanan sihat penting semasa mengandung

Pernahkah anda terfikir mengapa berat badan anda bertambah 10-15 kg (secara purata) semasa anda mengandung sedangkan berat bayi yang baru lahir hanya ¼ daripada itu? Walau pun ianya berbeza bagi setiap individu wanita yang mengandung, faktor-faktor di bawah menyumbang kepada pertambahan berat badan:

  • Berat bayi : 2.5 – 3 kg
  • Penyimpanan protein, lemak dan nutrien lain yang berlebihan : 2.75 – 3 kg
  • Penambahan darah : 1.5 – 2 kg ( wow, drh saje da nk dekat 2kg..)
  • Penambahan cecair badan yang lain : 1.5 – 2kg
  • Pembesaran payudara : 0.75 – 1 kg
  • Pembesaran uterus (rahim) : 0.75 – 1 kg
  • Cecair amniotik (air ketuban) : 0.75 – 1 kg
  • Plasenta (uri) : 0.5 – 0.75 kg
komen wizza: fuh lega bila bc.. so logikla berat aku bertambah almost 6kg tu.. bukan lemak semata2.. hihi

Selain daripada penambahan berat bayi, faktor-faktor lain juga penting untuk memastikan fisiologi ibu berubah mengikut keperluan ibu mengandung. Corak penambahan berat semasa mengandung bagi individu juga berbeza. Jika anda mula mengandung semasa berat badan berlebihan, berat anda mungkin akan turun sedikit pada awal trimester manakala penambahan akan berlaku bagi ibu yang kurus atau mengandung anak kembar.

..Penting bagi ibu mengandung untuk memvariasikan makanannya bagi memperoleh semua keperluan nutrisi ibu dan bayi. Makanan yang perlu dimakan semasa mengandung ialah:
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran – target untuk makan 5 hidangan sehari termasuk sebagai snek, jus dan salad.
  • Makanan berkanji – roti, nasi, pasta, ubi kentang. Banyakkan bijirin penuh (wheat, whole grain)
  • Makanan berprotein tinggi – Daging, ayam, ikan, telur, kekacang (soya). Banyakkan makan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.
  • Makanan berkalsium tinggi – Susu, yoghurt, cheese.
  • Makanan berserat tinggi – Jadikan sayur, buah, bijirin dan kekacang sebagai makanan kegemaran kerana ia boleh mengelakkan sembelit.
Minum banyak air dan elakkan makanan berlemak dan bergula tinggi seperti kek dan coklat kerana ia mengakibatkan pertambahan berat badan berlebihan dan seterusnya meniggikan risiko mendapat kencing manis (gestational diabetes mellitus)

Jika anda sukakan snek, ambil raisin, biskut bijirin penuh (Jacob’s atau IKO), salad buah, yoghurt atau sebarang makanan bernutrisi yang lain.

p/s: lunch td laksa penang+air kelapa.. da tak tau nk mkn pe..ari2 mkn ns pun boring gk.. ade cadangan dr ibu2 mengandung?


Wednesday, January 20, 2010

.Pengalaman hampir lemas.

Kejadian yg ngeri bila ingt2 balik. huhu. tp bila pk2..nasib la xde pape berlaku. syukur sgt.
Kejadian berlaku bln dec lepas. mase tu kitorg balik jerantut. So ari sbtu tu, me n hubby bw adik2 pegi taman tema bukit gambang yg kt kuantan tu. cuaca hari tu kejab2 ujan..kejab2 renyai..kejab2 x ujan..

Biasalah, setiap taman tema mesti ade pntai buatan kan. so kitorg pun mandi la kt ctu. memula cetek n kalo pegi blakang2 lg.. makin dlm la.. dlm dia 2m. 1st time bermandi2 manda kt taman tema cmtu ngn hubby. syok gak men air.. hehe.kitorg sewa pelampung..pelampung yang besar tu..kembar dua tu..so kitorg pun main2 la kt ctu sbb ade ombak buatan. wah syiok jugak.. ketawa2.. gelak2.. gelakkn hubby..main2 percik air. hehe sweet2 jugak la..aku dok ats pelambung, then hubby tolak.. bestt..mase ni hubby sgt sweet(hubby sile jgn terbang tinggi sgt) ^^

then nk dijadikan citer,aku suruh hubby tolak ke belakang2 lg..sedar x sedar dah smpai 1.8m, aku atas pelampung.. hubby berenang smbil tgn berpaut pd pelampung tu..tetiba lifeguard tu psg ombak.. makin jauh la ke belakang. aku da cuak sbb kitorg dua2 x pndai berenang.. huhu. pastu aku YG DEGIL NI ckp kt hubby nk turun dr pelampung tu,kononnnye nk berenang smbil berpaut kt pelampung tu la.. hubby kata jgn aku degil gk. last2 aku turun gk.. time tu kitorg dah kt paras 1.8m.. kaki hubby mmg xleh jejak lantai. sah2 la kan.. tinggi bkn smpai 1.7m pun.. aku lagilaa..1.59m..bila tgn aku da berpaut kt pelampung tu..makin kuat lak ombakk.. mmg la ramai org kt ctu.. tp org2 lain xde lak diorg main kt aras 1.8m tu.. huhuu. plg kesian hubby sbb dia lg lama kena berpaut kt pelampung tu smbil kaki cuba nk berenang tp kitorg still x begerak. cuakkk. lenguh lengan wei nk berpaut kt pelampung tu. siyes lenguh. last2 kitorg smpai kt kwsn danger 2m dah. lifeguard dah tiup2 wisel suh kitorg jgn g area tu. dia suh patah balik..cmne nk patah balik..dua2 x reti berenang. huhu.

terpaksa dipendekkn cite..last2 terpksa aku bg signal kt lifeguard tu suh tarik. trus GLAMER kitorg. sbb kena tarik ngn lifeguard. seme org mcm ckp "eh kenapa tu?knapa tu?" cis. malu jugak la. tp nyawa lg penting..kalo tak pnggil lifeguard tu..mmg smpai bila la nk terapung je huhu. rs bersalah sgt sbb suh hubby tolak jauh2... Sorry dear.moral of the story, jgn main air kt kawasan yg dalam .!huhu.

p/s: sile jgn gelak wpun cite ni berlaku di tmn tema.huhu.


Tuesday, January 19, 2010

♥ hubbywifey day out ♥

3 ari x apdet blog. hehe. yeye je kata nk aktif balik. apelah wizza neh. skang ni aku ade azam baru. xnk bekpes mkn berat2.. nk mkn kuih or biskut je..takut overweight ;p padahal wiken bebaru ni jmpa hubby 3 ari berturut2 mkn ns goreng hoho. ok wiken dikecualikan. intro kena psl mknan sbb skang ni pagi n aku tgh mkn. setelah sekian lama bersara dr minum susu anmum(sejak morning sickness dlu), arini dtg mood nk cuba minum balik susu tu.. hrpan berkecai. mmg xble masuk dah huhu. bau dia pun cm meloyakan. cmne nih?? dah xleh minum susu anmum lagik.. lgpun aku mmg x ske minum susu la. kalo x minum susu time pregnen ni xpe ke ?? huhuu. tp aku ade mkn pil kalsium. adei. kenapa mesti wujud susu dlm dunia ni. x suke T_T

oh,lupa plak tajuk n3 pasal hubby wifey day out. ehehe. setelah 2mggu x jmpa kekasih hati, wiken bebaru ni aku blk sh alam dgn mooney.kitorg drive. tp aku xnk cite psl perjalanan kitorg yg WADI UNUNG tu. aku nk cite psl cite2 cinta jek.hehehe. ari sbtu ahd aritu pegi lowyat sbb nk cr hp utk sang isteri. setelah sekian lama xde prasaan nk tukar hp, tetiba smngt lak nk tukar hp bru. hehe..
otw yg excited!

da bejaya pilih yg bekenan di hati.
so kena la amik gmba kenang2an.

nape senyum cmni dear? hehe.

time turun escalator. dia malu nk bergmba tu yg buat muka serius.
aku x malu pon. haha

okey. mesti korang ckp x nmpk perut pun kan..hehe
sila la tgk kegemukan preggie mommy ni..

*bju hasil shopping online* ;)

hubby kata"ala dr depan x nmpk sgt perut"
"amik dr tepi lak..."

ok dr tepi. nmpk perut itu? comey tak. hoho. nmpk cm besar tp kecik je.
next week sudah 5 bln. cepatnye masa berlalu. pipi pun dah kembali kepada zaman asal.
zaman pp tembam.

hp yg berjaya di bli..
nokia E72.

Memula hajat nk bli blackberry. tp pas bc2 kt tenet cm byk isu je ngn blackberry trus x jdi.
last2 amik nokia. pattern ala2 BB gk.yg penting 3g mesti ade.supaya bole video calling ngn hubby. okey. ni last la bli hp. pasni da de baby.. baby lebih diutamakn hehe.
love u hubby ♥

p/s: best jgk time pregnen ni. bole manja2 lebih ngn suami hihi. ur the best hubby in the world. Love u so much dear..

Thursday, January 14, 2010

childbirth video~ sape yg berani je tgk~(18sXxx kot)

wah. satu kemajuan. smlm apdet. arini pun apdet.. clap clap utk diri sndiri.
(tgh cuba nk aktif balik) hehe..

disebabkn skang mood mengandung(mmg la..dah tgh pegnen kan).. so aku nk share
ngn korang video org tgh melahirkn baby.. normal birth. so sape yg berani, sila la tgk.
huhu. aku da tgk. takut2 tp tgk gk. last2 tgk smbil tutup mata ngn jari,
so aku tgk dicelah2 jari je. tp tetap tgk smpai abis hehehe.

sila click sini utk nonton. mcm2 ade. beranak dlm air ade. unassisted waterbirth. aku x tgk pun. tgk yg normal je..seram. jgn lupa scroll ke bwh utk tgk video yg dasat2 tu..happy watching. ^^

p/s: tgh arini nk g kedai tayar.tukar tayar sbb esok nk drive blk kl. melayang $. huks.

Wednesday, January 13, 2010

.keeping up with queenwizza pulak kay.

setelah berehat almost sebulan dr dunia blog. terasa nk aktif balik.
:D seme ni gara2 zati yg mengujakan aku supaya aktif balik sbb nuffnang dia
dah beranak pinak.(wey jeless ;p)

sebenarnye xde idea pun nk apdet ape.. tp ni maybe as a start la utk aku aktif blk.
hehe.. new year la katakan.. mesti ade azam bru. so azam aku salah satunye nk
ceriakn blik blog yg dah suram hambar n sunyi sepi ni. haha.

arini aku half day. asalnye x plan pun nk half day. pepagi ade appointment ngn doc
nk scan baby. pepagi buta da bgn mandi coz kul8am kena ade kt klinik dah. bajet aku
smpai tu ingtkn aku la plg awl. Mimpi. dah ramai org dah. tpksa mnunggu. dlm kul10
cmtu da setel. sekali trus rs nk mls nk g ofis. so trus la half day. ^^

td scan baby ok jer. lucu. berat baby bru 184gram. tp aku dah gain weight almost 5kg.
huhu. trus insaf dah skang ni. x nk over2 mkn.. bole gitu? ni 2nd time aku scan. memula
dlu scan kt klinik swasta. lama ckit leh tgk2 baby. tp td scan kt gomen alahai kejab je.
x smpat nk hayati. baby pun tak gerak sgt td.hu kecewa. mase 1st time scan dlu baby gerak2.
best je tgk. hehe. x sbr nk scan lgg. pasni nk scan swasta je la. ok x reason tu?

ok. ni mase 1st time scan. umo baby 14weeks. pic yg sama gedik nk letak 2x. :p
kepala dia mestila obvious kan. yg kt bwh jari tu kepala dia. mase ni dia gerakkn tgn dia.

skang dia dah 18weeks. 2weeks lg dia 5bln. tp rs perut cm kecik jek. hehehe. n hepi skang sbb bru lepas shopping 3 bju online utk dipakai mase preggy. bju kt jusco byk tp bosan ngn pattern dia. kt modern mum plak seme bju skema. kt V-mum bju mmg cun2.. n elegant tp tersgt la besar. adei. dah la perut kecik lg. nk pakai pun mcm x berbaloi. so tpksa la bli kt online yg mane agk2 bole buat utk pregnen. hehe. aku mmg cerewet. di akui oleh si suami. LOL. bila da pregnen ni bru prasan yg sgtla TAK BYK kedai bju utk pregnen. ade sesape tau mane lg nk dpt bju pegnen?? nk yg comey2 hihi..

okeyla. nnt smbung cerita lg.. rs cm nk tukar layout. tp sayang.

p/s: da lama x letak muka tembam kt cni. stay tuned ..~