Thursday, April 29, 2010

.buat mama&papa risau je..

tq kwn2 yg menenangkn hati saya smlm.huu..pas bc komen yg pnh experience mcm tu, rs lega sikit..semalam suro hubby balik keje awl ckit..xde la awl sgt pon..coz hubby mmg tgh bz lately..kul8 gk dia smpai umah..then trus ajk g klinik..baby xde la x gerak lgsung..cuma kurang aktif cm selalu.. esp time pg smpai kul2pm..after tu ok ckit tp x lame la..kjb2 jer..


so kitorg pun pegila klinik panel kt bukit sntosa..otw nk ke klinik tu baby cm bergerak agk bertenaga ckit..mase menunggu turn kt klinik pon dia dah ade energy balik..lega sgt.. pastu smpaila turn jmpa doc..masuk2 ckp nk buat ultrasound..pastu dia kata doctor amar je yg bole buat scan tu..doc lain xley..alala..doc time tu doc malay..name pe ntah..pastu xdptla tgk bb..huhu..just tny2 doc jer cmne kalo bb x aktif.. dia kata salu kalo x aktif sgt mane2 klinik pun akn refer ke spital..so kitorg pun balik la..x pegi pun klinik lain sbb baby cm da ok time tu..lgpun time tu dah kul9 lebih,lapar gile..saya mmg da masak siap2 ptg tu..so trus balik umah jer mkn..


and baby mmg da aktif balik time tu..fuh..lega sgt..baby ni..wat mama n papa risau jer..huhu..da la mama cengeng..hehe..pastu ckp kt hubby.. "agknye baby majuk ngn papa dia kot coz asek blik lmbt jer,dia nk tarik perhatian" hehe..last nite terbgn coz bb bergerak2 kul3.3o am.. pepagi mase subuh tu cam biasa la mmg dia jadik alarm tuk mama dia..pg ni pun dia aktif cm biasa..cyg dia.. dia saje mls2 la tu smlm..hehe jgn mls2 ye bb..kena rajin2 n aktif tau..

hny tinggal sebulan lebih lg..err neves..hrp dipermudakan mase bersalin nnt.. amin..


Wednesday, April 28, 2010

.worried =(



arini bru nk stat catat pergerakn bb..stat kul9am..tp xrs lg pergerakn dia yg aktif.. rs la dia ade gerak, tp cm kjbbb sgt n lemah jer..so since pg td tak tick lg la..sesape yg da catat pergerakn bb tu cmne korg amik kire pergerakn dia tu? risau sgt tetiba arini bb x aktif cm salu.huhu sedih..risau =(

*tgh nangis*

Monday, April 26, 2010

.update on pregnancy checkup n my little girl.

hye hye
arini saya sgt heppy after check up td..hehee ^_____^
nak tau nape saya heppy sesgt smpai senyum ke telinga dah ni? sbbnye td mase timbang berat, berat saya hny naik 0.5kg!!! hari ini dlm sejarah ok.. sebelum2 ni each month naik 3kg++..
haha heppynyee.. hrp2 plg max berat mase pegnen ni 70kg jek.. last checkup 65.5kg.. td 66kg.. 4kg to go..ade lebih kurang 2 bln lg..hrp2 x exceed target ;P LOL. total weight gain spjg pegnen so far lebey kurg 13kg gitu la..


lg 1 yg heppy nyer sebab my little girl nye berat naik dr 1.2kg ke 1.8kg.. she gain about 600g. means berat saya yg naik tu seme berat baby hihi.. my baby cyg da besar..patutla perut mama dia membesar ngn jayanya.. apatah lg cik stretch marks tu..tumbuh bak cendawan kt bwh perut tu..huhu.. redha je la..da xle elak mende tu huhu..hny mampu menyapu bio oil tiap2 kali pas mandi dgn hrpn dia semakin pudar dan hilang! tp take time la kot kn..


baby's head pun da maintain kt bwh..eventho masih ade ms lg utk dia berpusing tp doc kata ruang cm da sempit..x muat kot bb nk pusing dah..hehe..maintain pale kt bwh je ye syg.. sng mama nnt..before g demc td, sempat lg sy merayau sorg2 kt pkns.. membeli some stuff utk little gegirl tu.. ni lah hasil2nye..


receiving blanket..yg bole jugak dijadikan bedung. 4pcs.. so xyah bli bedung dah...


bju polka dot utk si kecik.. hehe..ni la hasilnye kalo soping sorg2 ;p

1 bju lengan pjg, 1 lg bju lengan pendek..


pastu bli barut baby 4 helai, n baby bath mat..n susu2 tu dpt free dr doc td..

so stok bju bb skang seme bru 7 helai..takpe..nnt bli lg..hee..syg bb..makin hari makin aktif.. kesimpulan: arini sgt heppy.. :) 7mggu lg bole jumpa si little girl dlm perut ni..ohh x sbr!

.pregnancy checkup.

nk pegi sh alam jab g..ade checkup kt demc. cm byk urusan plak neh..nk g pej pos..g pkns haha tu je pun..cm byk jer.. baby, mama x sbr nk tgk baby jab g.. n x sbr nk tau berat bb skang ni bape..sbb skang ni kalo bb tertonjol2 kt perut mama tu terasa betul tulang dia tu.hehe. da besar dia.. ops, x sbr gk nk tau diri sndiri gain weight bape plak bulan nih..tolong la jgn lebih 3kgs..hehe(x sdr diri kuat mkn)..

ops,da nk kul10, x bersiap lg nih..da da..


Friday, April 23, 2010

.braxton hicks a.k.a kontraksi palsu

dlu ade bc psl braxton hicks ni kt majalah pama..tp setakat bc je..xtau cmne rs kontraksi tu..
now semakin phm.. mari kita tgk apa itu braxton hicks utk sesiapa yg di awl kehamilan tu k.. heehe sbb yg di hujung2 kehamilan tu mesti da tau braxton hicks tu ape kn..


Apabila kehamilan anda semakin sampai kepenghujungnya, anda akan mula perasan ketegangan pada perut anda. Ia dipanggil kontraksi Braxton’s Hick dan salah satu simtom kehamilan yang kerap terjadi kepada wanita hamil.

Ia selalunya terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 min setiap kali. Braxton Hicks dinamakan sempena sempena pakar perubatan yang mula menjumpainya pada tahun 1972.

Ia terjadi seawal 6 minggu kehamilan akan tetapi ramai wanita tidak menyedari kewujudan kontraksi ini kerana ia sangat ringan dan singkat.

Apabila kandungan anda semakin berusia, kontraksi ini akan menjadi semakin kerap dan kuat dan kadang-kadang ia menyakitkan. Ia sebenarnya menyediakan ibu hamil kearah kelahiran dengan menolong melembutkan serviks dan menyenangkan ia untuk terbuka semasa proses bersalin.

Bagaimana Rasanya Kontraksi Braxton Hick Ini?

Sesetengah wanita tidak merasa sakit langsung namun ada segilintir yang merasa BH yang lebih kuat. Selalunya ia tidak menyakitkan, atau wanita mungkin merasa sedikit tidak selesa dan memberi gangguan pada mereka. Semakin dekat kepada tarikh jangka bersalin, semakin kuat BH ini berlaku.

Kontraksi BH tidak teratur dan datang sekali-sekali dan selalunya dengan tiba-tiba. Ia datang dalam masa yang singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam.

Semasa kontraksi BH ini, perut menjadi tegang dan keras kadang-kadang ibu mungkin terasa sakit pada tengah perut hingga ke ari-ari.

Anda mungkin perasan yang kontraks ini lebih kerap terjadi apabila:

  • Bayi bergerak dengan aktif
  • Semasa senaman atau membawa barang berat
  • Mengurut perut
  • Semasa hubungan seks
  • Dehidrasi

Apa Yang Membezakan BH dan Kontraksi Kelahiran Sebenar?

Ramai wanita bimbang yang mereka tidak dapat membezakan BH atau tanda-tanda kelahiran. Ini adalah perbezaannya:
  1. Kontraksi BH tida menjadi semakin kuat berbeza dengan sakit bersalin. Sakit bersalin menjadi semakin kuat dan kerap manakala BH akan hilang akhirnya
  2. BH tidak teratur dan berlaku sekali-sekala. Sakit bersalin berlaku dengan lebih teratur dan semakin kuat.
  3. Kontraksi BH tidak menyebabkan kesakitan cuma tidak selesa tidak sebagaimana sakit bersalin

Tip Untuk Kekal Selesa Semasa Kontraksi BH

  1. Tukar aktiviti atau posisi sekiranya anda merasa yang kontraksi BH akan datang
  2. Rehat lebih lama. Minum air dan baring pada sebelah kiri badan
  3. Minum air secukupnya. Dehidrasi menyebakan otot mengecut dan menyebabkaan kontraksi BH
  4. Buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan BH.
  5. Amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan ketidakselesaan

source dr cni

komen wizza: bila pk blik, mase pegnen 4-6bln dlu salu gk rs perut cm keras,x selesa..cm sakit cmne tah..rupanya tu la braxton hicks. cuma x prasan.. aritu mase 7bulan lebih, ade 1 mlm tu time tido, perut rs cm sakit nk period, pastu keras jer..rs cm memulas pun ade..mmg x bole tido dibuatnya.. huhu tu rupanya rs contraction.. 1st time pegnen kan, blur2 ngn rs contraction tu. heehe..


.kusangkakan panas hingga ke petang.. rupanya hujan di tgh hari..

lepas bc blog cik Nadya pasal contraction n psl member dia kena deliver mase 31weeks tu trus semangat nk cuci baju2 baby.wpun bju bru 4helai..hihi..takpe..kejab je bli bju..mggu dpn borong bju pastu settle..barut n bedung nk bli online je..td just cuci lampin kain, selimut,towel bb, n bju2..mula2 mls nk cuci lg tp bila pk2..at least kena prepare beg utk emergency..so cuci je la..x rugi pun prepare awl2 kn..


lain plak rs perasaan ni bila basuh bju baby td..dah la bju tomei2..kecik2..alahaii..buat mama x sbr btul la nk jmpa bb dlm perut ni.. hehe..nk dijadikan cite, ingtkn ari ni pns smpai ptg, rupanya ujan plak tgh ari ni..terbantut pengeringan baju bb tecik tu..hehe xpela..at least da basuh separuh..nnt bila bli bju lg..baru basuh lg separuh..dah la ampaian kt umah ni comei sgt..xleh muat byk bju..maklumla umah bujang.. hehe


my most fav! ^_____^

p/s: bila dah nk jd ibu ni..jadik makin sensitif lak rs..sedih tgk psl kes2 buang bayi skang ni..xde perasaan ke diorg tu?

Thursday, April 22, 2010

.craving.

sejak beberapa hari lepas,saya btul2 craving for something sweet.. mula2 choc cake. (tingat kek choc yg epa salu bli tu!he he). tp apakan daya, takkan semata2 nk mkn kek coklet kena g kulim plak kan.. So ptg ni, i'm gonna GET YOU choc cake!!

source: google
seksi kan kek ni.. leleh tgk..waa x sbr.

lg 1, saya craving nk mkn putu gk..smlm tgk kt fb member gmba putu piring..trus tingin. hehe..
nasib ptg ni psr mlm.. ahh x sbr nyee..cptla mase bergerakkk..

putu piring yg hensem..
sedapnyee..
source:google

last but not least, nk mkn eskrim! tp hubby x kasi coz batuk blum pulih lg..huhu..tgu la pas da baek nnt,nk mkn byk2!!

source: google

Tuesday, April 20, 2010

.pejam celik.

tgk ticker yg besar kt atas tu..
another 8weeks for my baby cyg nk kuar dr perut ni
uhuh..cm rs da x lama lak..
esok genap 32weeks..
nevesnyee.. pejam celik je kan?
rs cm bru smlm pegnen. ohoh over la tu..

er..tinggal 8weeks je lg nk bertukar title..
x dpt imagine hidup baru bila da ade baby nnt.
rs mmg x sbr nk hold n hugs our baby.. =D
baby,tgu kjb je lg k..8mggu lg..
pastu da bole main sama mama n papa ye
pasni jgn hrp papa bole men game kt fesbuk tu lg ye baby
kena layan baby z je hihi..

sekian dlu utk hari ni
kesihatan blum berapa pulih but im feeling better..
masih batuk2 n selsema lgik.. esok lusa ok da kot..
sian bb stiap kali batuk mesti perut rs cm bergoncang2. huhu



Friday, April 16, 2010

.hello.

hello..
tuan punya blog ni x brape sht..tu yg mls nk apdet..slasa pening dr pg smpai ptg +loya2.. rabu selsema..dah x pening.. khamis lak which is smlm..stat batuk2+selsema.. arini batuk mcm getting worse..sian bb..hrp2 bb kt dlm perut ni x jgkit sama..

till then..

much love,
mommy 2 be

p/s: pegnen leh mkn ubat batuk ke

Tuesday, April 13, 2010

.dinner.


bila da jadik housewife ni, kena la bgn pagi buat bekpes utk suami n sediakan dinner utk dia.. salunye ptg tu da masak sbb 6.30pm nk tgk cite Adamaya hihi..so before cite tu start kena make sure da siap masak la kan..
ari2 pening pikir nk masak ape..huhu..
smlm punye dinner i masak ayam masak paprik n kentang goreng berlada
tu pun puas masuk blog2 masakan nk cr idea nk masak ape..
last2 dpt idea.. ok jgk masak paprik sbb sayur seme da cmpur skali so xyah goreng sayur dah.
hihi..

berikut adalah gmbar yg x seberapa..guna hp..ee x suka la hp ni..camera dia x best.

aym msk paprik

kentang goreng berlada ..pic blur plak..


tu saje menu utk dinner smlm.. mlm ni hmm..ntah nk masak ape..nk kena masuk blog2 org nk cr idea hehee..x snonoh tul..

ari ahad aritu pas bli baby crib, hubby da ckp awl2..dia xnk psg lg mlm tu sbb letih katanya
i pun ok jer wpun dlm hati x sbr2 nk suh dia psg gk
last2 bila dia tgk wife dia ni cm x sbr2..
dia pun menjadi sweet dgn meng'offer' utk pasang our baby crib mlm tu gk

hihi
mommy n daddy sgt excited tau bb..
tadaa..

our baby crib..
white color..

love u so much hubby n baby z*** =)))


Monday, April 12, 2010

.being pregnant.

mggu ni our little princess akan berumur 31weeks. omg! next week dah 8bln..
takut la plak neh~

last week scan kt demc lega sgt sbb doc ckp pale bb kt bwh
oh bgusnye ank mama ni..
sebelum tu dia mmg songsang..2-3minggu gk la pale dia kt atas..
pastu salu mama pesan kt bb suh pusing pale kt bwh..
x sngka bb pusing gk. hee cyg dia..
nama bb dah ada. skang mmg kitorg panggil bb ngn nama dia =)

smlm otw nk blk uma pas bli bhn2 utk memasak kt tesco
hubby kata letih coz xsmpat lg nk rehat2 kt umah pas pindah ni.
pindah last week..dah tentu la bz kemas rumah kan..
mggu bebaru ni plak blk phg then shopping brg bb..
mmg x smpat rehat la kt umah...so kitorg decide xnk kuar memane dah smpai ujg bln
hee..ujg bln ni plak smbung bli brg bb yg sikit lg tu..
nk duk umah je wiken..rehat (wpun aku mmg ari2 dok umah ;p)


ha, skang ni mmg sakit kaki la kalo jln lame ckit..
lenguh gile..
n for me, the hardest part of being pregnant is masa 1st trimester and the 3rd trimester.
mase 1st trimester, alahan muntah2 tu.. mmg x selesa la..mkn muntah..mkn muntah..
mase 2nd trimester, xde pape masalah..kuat mkn jer haha..
mase 3rd ni , haa..mase lg yg agk sukar sikit..
ye la..perut da membesar ni..nk bangun susah, nk tidur memalam ssh ckit.
pusing kiri pusing kanan serba x kena..
mcm2 benda yg agk terbatas masa 3rd trimester ni..

tp mase 3rd tri ni la yg best jgk sbb perasaan nk jadi ibu tu membuak2..
rasa x sabar nk jumpa our bb..
hubby pun makin prihatin ngn bb..
wpun rs sikit kesukaran masa ni..
tp being prenant is the most beautiful feeling i've ever had.
=)


p/s: nk masak apa utk hubby mlm ni? erm..xde idea..

Sunday, April 11, 2010

.excited momma.

semenjak dah tau gender bb tecik dlm perut ni..trus rs x sbr2 nk shopping bb's stuff..n fyi, kitorg mmg x bli 1 pun lg brg bb..hehe rilek kan? ye la..b4 ni kan pjj, setiap kali blik tu cm x smpat la nk shopping2 brg bb..bli sorg2 x syok..kena gk ade papa 2 be di sebelah bru la syok nk shopping brg bb kan? lain ckit rs shopping ngn hubby..hehe..


so sbtu smlm blk phg, coz kitorg ade adat melenggang perut utk ank 1st..erm.. x reti nk explain cmne .tp just di mandikan oleh bidan and dia rasa2 perut..n dia bg air selusuh n minyak selusuh..err bila korang stat minum air slusuh tu ek?? pastu ptg sbtu tu..plan nk bli brg bb..siap bw list pnuh 1 kertas dpn blakang..haha.. akhirnya berjaya gk bli..happyy.. :D

botol susu, pacifier, tilam kecik, n tilam utk bb cot.

blanket,towel,cotton balls,pampers,beg utk isi bju bb g spital dll..

bju pun bru 4 psg..ingt nk bli 10psg..ckup ke ek?? bb cpt besar..kang bli byk2 x muat pakai dah..

booties n mittens..bru 4 psg..kena ade bape byk eh??

td plak after blk dr phg trus ke babyjaya kt damansara utama.. plan nk bli baby cot for bb n feeding bottles. since babyjaya ade sale smpai 11april..smlm last.huh.nasib masuk website dia..kalo x, mmg x tau.. sng je nk cr babyjaya tu..time kasih kakak gps! haha. kul12 cmtu smpai babyjaya..tuptap tup tap..dkt 3jam kt dlm tu ;p almost kul3 bru sedar x mkn lunch lg..perut lapar gile.bb apatah lg..sowi bb. mama n papa terover excited smpai lupa mkn dlu hehe.. so kt babyjaya da settle bli baby cot bb..bli yg 4 in 1 punya..yg bole ubah jd playpen,sofa bed n single bed. n i think mmg berbaloi coz bby bole pakai lama..

haha..siap blikan ni lg..utk bb main2 nnt hihi

ahh..lega..80% da bli..just tinggal sikit2 je lg..wahh..dlm masa 2 hari byk benda dah checked! happy.. now makin x sbr jmpa our bb girl yg makin aktif ni..hehe..pale pun da kat bwh..good girl..

for mama bb plak, breastpump pun da bli..online, breast pad pun dah..tinggal set bersalin lg.. stroller n baby car seat nnt papa bli..benda tu x rushing sgt.. kesimpulan,saya sgt heppy..n x sbr nk mendukung bb sendiri ^____^.. dr dlu mmg suka babbiesss..sbb babies sgt tiny n kecik.. tu yg membuatkn diorg lg cute..hehe..okeyla..nnt smbung lg..letih x ilang lgg..


Thursday, April 8, 2010

.lets keeping up with me.

fuh~

panas betul sejak akhir2 ni.. siang mlm peluh x benti..
huh..panasss sgt..
yey internet suda ado di rumah ini..
bole la berblog salu pasni hehe..

smlm 1st time checkup kt demc ngn dr Norleen.
appointment kul2-4pm.. drive sorg dr rwg ke sh alam coz hubby keje..
memula x yakin sbb x tau jln tp pas hubby da tunjukkn jalan..
yakin je.. smpai kt sh alam around kul1 pm

al kisahnye, nk berdating la ngn cikPuanMiera.. nk lunch sesame.. kire 1st time la nk jmpa nih.hehe.. nk dijadikan cite WADI UNUNG.. mase kt guthrie, miera call kata hp dia xde line..
n dia suro kol nombo opis tu.. so i pun ok la kan..
sesampai sh alam je.. tgk2 my HP pun xde coverage. Dugaan apakah ini??


huhu..try off hp ..on balik..xde gk.. xlame pastu xde line balik.. on off.. kejab ade kejab takde..
adoi..camne la nk gtau miera jab g..pastu da smpai plaza perangsang, hp xde line gk.. try guna public kol opis miera..xde org angkt! huu.. dlm 20min gk la ke hulur kehilir..hehe..lucu pun ade..x sngka celcom time tu gk la dia xde line..kol opis mira byk kali gk..tiada berjawab..time tu da 1.40pm kot..perut da bebunyik lapar..bb pun da kick2 suro mama dia mkn..



i pun jln la pegi alam sentral mkn sorg2 hu..ns ayam. not bad..
x lama pastu miera kol..fuh nasib baik..kalo x rs bersalah sbb janji nk mkn sama tp x bole nk contact..dugaan tul..last2 jmpa jugak ngn mak buyung sorg ni..hehe
kecik molek je..perut pun kecik..hehe..chit chat chit chat,kul2 lebih gerak g demc.
mak ai..kena parking jauh.. phm2 je la seksyen 9 tu..parking ssh..pastu da lambat..terpaksa jln cepat2 bw perut ..bayangkn. ingt xramai org hari biasa ..rupanya ramai.. hoh.. tgu turn nk dkt kul5 pm bru masuk jmpa doc..wa ngalahkn klinik gomen.actually x ramai org queue dpn i tp sbb setiap org tu agk lame dlm 15min..my number 0722...number time 0715..cm x byk kn..tp tgu lame huh..baby plak x sng duduk..asek tendang2 sana sini..dia tau mama dia nk scan kot ehehe..



ok..pendekkn cite..masuk jumpa doc,kena injection kancing gg dos 2..sakit. doc pesan balik umah tuam ngn kain suam,lupa nk tuam..skang bengkak ckit..ok pasal my baby cyg..berat dia dah 1.2kg..hehe heppy sgt..dia da besarr..patutla cm terasa sgt kalo dia begerak..jantung seme ok.. berat i skang 65.5kg..haha tahniah la wiza. cecah gk 70kg kot ni 9bln nnt.. wuhu.. mls ah nk diet2..lantak situ..pas bersalin baru jg badan balik haha..


and smlm sgt teruja sbb i da tau gender our baby..hehehe..skang da bole panggil baby dgn name dia.. our baby is
.
..
.
.
.
.
.

A GIRL!!

hehe..

nama da ada..cuma x finalize lagik..
baby,mama cant wait 2 c you..

baby, daddy kata nnt dia nk psg ekon sbb nnt sian bb pns. nnt bb nangis ssh nk pujuk. reason tu agk lucu.



Friday, April 2, 2010

.video again.

2 hari x apdet blog sbb intenet problem..huhu..smlm time rajin nk apdet tgk2 intenet x ble plak.. ni bila da tertunda ni mula la rs mls2 blk..ermm.. ari slasa aritu da wat scan 3d kt vision college. hehe.me n hubby xcited sgt..dpt tgk baby live..tp sayangnye bb x bg kerjasama.huhu. apela cyg ni.. kan mama da pesan sebelum tu..appointment kul4pm.. around kul2-3pm tu bb aktif sgt..tup2 kul4pm dia da tido hehe..so x byk pergerakan bb pun yg dpt kitorg tgk..alahai..budak tecik ni..sonographer tu siap tekan2 perut kasi baby bangun pun dia x bgn gk.. nyenyak tul dia tido.. salu kalo mama dia tepuk2 ckit perut dia da respon..ni tak pun..heehe..ape la baby ni..takpelah..bape bulan je lagi..x sbr nk tgk baby cyg ni =) so far bb masih songsang.. melintang la to be exact. pale dia betul2 dkt ngn uri..selesa btul dia tido. heehe..hrp2 baby leh pusing ke bwh plak ye..ok bb? kerjasama k. hee. so far check baby sht kt dalam. lega dgr..hrp2 bb sht smpai kuar dr perut nnt..

ni video amik smlm..boring2 sorg2 capture video baby tgh berguling2 kt dalam. ape la yg dia buat agaknye. mama wonder la bb ;p


video

esok pg kitorg nk pndah g rwg..pastu intenet mggu dpnnye bru ade..alahai smggu xleh apdet blog nnt..hu bosannye..tpksa bergantung ngn tv je ni time weekdays nnt.. okla, nk kemas2 brg ckit..

p/s: kpd muni,get well soon.. =)