Thursday, July 29, 2010

.kesian dia.


* rindunya dgn internet yg laju huhu..bersbr la..smggu lebih je lagi.. T_T

dah 2 hari zara ssh nk tido after 2pm.. kesian tgk dia..mata da merah2 ngntuk, tp x tido2 gk.. dia pejam, tp x lame pastu terjaga blik..tido cm tido2 ayam..kasi susu smbil baring supaya dia tertido smbil nenen, tak berjaya gk..malah dia nanges2 ngamuk smbil isap susu..ngamuk tu maksudnya dia ngntuk,dia xmo nenen dah.huhu.. kul2ptg x tido smpai la kul7pm cmtu..kalo dia x tido ptg cmtu, mlm kul8pm da bw masuk bilik tido n dodoikn dia..dukung2,dakap2 smpai tertido. kesian sbb mata dia merah2 ngntuk. kalo dia x tido nk main2 takpe..tp dia mmg ngntuk..sian ank mama.. rindu papa ker syg? esok papa zara blik ye.. nnt suruh papa dodoikn zara plak ye.. mama rehat plak wiken ni hehe..


zara selsema.. mlm2 hidung tersumbat. naseb la dia x meragam sgt..merengek2 je sbb hidung tersumbat.. da g klinik doc kasi ubat titik utk keringkn hingus dia.. kesian zara. tp ni da hari ke6 pakai ubat tu, x baek pun??? huhu..x bagus ke ubat tu?? kdg2 da cuba sedut guna sucker tu..kdg ade dpt ckit je..kdg x de pun..tp bunyi hingus tu ade..


org kata ank pompuan kalo ikut muka ayah dia, sejuk.. kan? muka zara skng da ikut muka papa. hehe.. seme org ckp cmtu.. dlu mase bru lahir ramai org kata zara ikut muka mama dia.. biasala baby kan muka berubah2..


daddy's little girl.
ops.syeksi plak..

p/s: x sbr tgu hubby blk esok.windu!!

p/ss: eh, korang yg bersalin ikut pintu tu kan, bile stat korang duduk bersila balik eh? huhu.. my mom xkasi lgik dok bersila ni..aduhai lenguh la duduk bertimpuh tu..lenguh pinggangg.. dia suh lame2 skit bru bole duduk bersila.. tp smpai bila? jahitan da lame baek..


Wednesday, July 28, 2010

.parenthood discovery.


-sejak da ade ank sndiri ni,xde makna la nk tido lewat2 mlm ye. kul9pm da masuk bilik tidokan ank.plg lmbt 9.30pm.. huhu~bye bye cerekarama. jgn lupa lirik pun xdpt tgk. naseb la de ulangan siang hari kn.byk lg la cite xleh tgk. kesimpulan tgk berita je la mlm2. memula dlu nk dkt kul10pm bru bw zara tido dlm bilik. tp skrg ni mlm2 dia cm xle tido if lmpu terang. masuk bilik tutup lampu..ank tido.mama pun mnyusul tido. bgn 2 or 3x utk nenen zara. ikut naseb, kalo dia lena tido(smpai x larat nk bukak mata utk susu), 2x jer bgn..bgn pg plg lmbt 8am lebih. alhamdulillah, zara sng nk tido mlm2..


- memula nk kasi zara isap pacifier mmg memilukan hati. huhu. sbb zara ni kalo nk tido msti nk gayut gayutan nenen..mane tahan kn..ssh la nnt if mama nk keje.nk gayut kt mane lak kn. solution tpaksa kasi isap puting tipu.sian.mase memula kasi pacifier, dia refuse..byk kali try. lelame dia isap gk. pastu ade time tu sungguh2 dia isap pacifier tu..luluh hati. dlm hati "lapar ke dia?"..waa nk nanges pun ade. x sanggup tgk dia lapar.tp dia x nanges lak. tahankn hati. lelame dia layan pacifier tu smpai tido.bile da tido..puting tu jatuh sndri dr mulut dia.pandai ank mama. so puting tu mama kasi just utk mudahkn zara tido..


- bru tau rupa2 nya, baby pun berdengkur hehe. cumel jer!


- aritu mak kasi can kuar jab. so tinggalkn zara ngn tok n tokwan dia..time kuar tu dia tido. susu dah pam standby kot2 dia nk susu. kuar x lame, dlm sejam stg jer, hajat nk bli bju raya utk diri sndiri,tp xde yg berkenan,last2 bli bju selai utk zara n 2 headband utk zara. otw nk balik, da tingat2 kt ank, "da bgn ke dia?".."dia nanges ker?" bru kuar sejam lebih dah rindu beb..rs cm x patut tinggalkn dia. huu.


- ari2 penuh baldi ngn bju zara. he he. ape taknye kain lap itu ini,kain bedung. kadang muntah smpai 2x..so baju smpai 2-3x tukar dlm sehari.ape x penuh. so nampaknye nnt kt rawang,hari2 la mama kena basuh bju zara. sebelum ni mase berdua ngn papa zara, 2hari sekali bru basuh bju, kdg 3hari bru basuh. sbb x byk kn. hehe


- so far, zara x byk meragam..mlm2 dia x nanges..sng mama nk jaga sorg2.mlm2 bgn susu pastu dia tido blk..kdg nenen sikit je coz dia ngntuk sgt n tertido mase nenen.siang2 pun zara jrg nanges kecuali kalau dia lapar sgt2..tp suara dia x high pitch. sdg2 je..


-tiba2 teringat mase 1st day zara lahir dulu.mase kt wad. mama &papa x reti nk bedung zara. tiap kali nk angkt zara,abis rosak bedung tu. pastu bile nk letak, kena bedung blik.tu pun x reti. cm longgar semacam. ha ha. rs kelakar bile ingt balik saat tu *dua org yg sedang bertungkus lumus membedung ank..2-3x bedung bru jadi haha*


- ohh raya thn ni disambut secara gembira sbb da ade zara tp mama&papa recycle bju lama jer. kain da bli awl thn lg tp x antar tailor. dah la x tau tailor yg best kt rwg tu,so nnt2 la bru anta tmpah. plan nk bli bju ready made je. tp bkn priority. yg penting harus belikan zara bju dress2 lawa2 utk raya. he he. nk pakaikn bj kurung alahai kecit sgt lg..x logik kot haha.


sekian discovery buat masa ni k =D


zara with mama.

haha.actually pic tu,time tu zara tgh mngeliat..biasala bile ngeliat, mcm2 memek muka dia buat kn..mama plak le le nk amek pic time tu.. jadi tu la hasilnye..zara trtgk kamera pulakk.. pndaii dia..haha


zara mse ade rambut. rindu! hehe.. skng xde rambut muka nmpk boolatt sgt. mase ni hari cukur rambut dia..


p/s: mggu dpn da abes pantang..yippie yeay.x sbr nk balik rwg. rindu hubby..rindu rumah rwg..rindu nk masak2 utk hubby..sian asek mkn bege jer..xpun,oder ns bungkus.. cian haha.. nnt mama masak, papa jg zara.ok deal!

p/ss: jeans lame da muat, bj kurung moden lame pun da muatt.hehe..sukaaa~kecuali ade 2-3 helai bju yg bebetul ikut bdn tu..x muat lg la..coz buat bju tu mase slim dlu..mase kawen dulu kan 50-51kg jer..takpe..smngt maseh kuat

Wednesday, July 21, 2010

.hobi baru.

sejak 2 menjak ni(sejak life dah bertukar), saya ada hobi baru..hehe..

-cium zara ntah bape puluh kali sehari.. wpun kdg2 zara busyuk masam esp wktu bgn tido, tp best je bau dia.. wajib kena cium. hehe..


-berbual dgn zara,wpun dia x reti ckp lagi..tp tetap berbual dgn dia..n assume dia phm apa kite ckp ;p smbil panggil name dia ntah bape kali..hehe


-membekalkn susu fresh kt dia..anytime anywhere


-tgk dia tido..mesti nk tgk dia tido..rs tenang jer.. time dia tido pun curik2 cium dia. hehe..

wajah kesayangan mama&papa.

-kalo bole ari2 nk amek gmba dia..x kire masa, time nanges, time tido.. hehe..

happy je memula

pastu uwaa..nk susu!

sayang zara..sape x syg ank kan?hehe..
tgk barut tu da smpai ke dada..

muahs muahs muahs..
hari2 bersama zara sgt bahagia n x sunyi hidup =)


tu jer hobi stakat ni..haha. akn bertukar n bertambah dr semasa ke semasa.. ;p


p/s: dah ade baby,blog psl baby je la ari2.. =) ha, tu tmbh lg 1 hobi ye.. waka waka

Tuesday, July 20, 2010

.my baby zara dah sebulan ^____^.

hari ni 20july.. genap la sebulan sudah si buah hati pengarang jantung kami itu.. ZARA :)

zara-29hari =)

tadi kul930am g klinik utk checkup zara sebulan n cucuk hepatitis B.. ingt kn zara je kena check. rupanya mama zara pun kena. hehe.. nasib x ramai org kt klinik..kul10.10am da settle semua.. mase pegi tu, zara tido je..smpai klinik punya la bising..dgn bunyi org mesin rumput kt luar.. ntahla mcm2 bunyi yg penting mmg bising la.. memula zara terbgn..pastu x lame dia tertido kt tok dia..so berat zara skng dah 4.1kg..pnjg dia ntah bape plak. hu misi tu x tulis ke? adeih.. tensen plak..carik2 x jmpa pun misi tulis..dia lupa kot..pas ukur berat n tinggi, tiba la mase zara kena cucuk. hu. b4 kena panggil tu, zara nk nenen plak.. kasi la dia nenen jab..tetiba zara kena panggil.. terpaksa tarik nenen tu..(mcm ganas je kan.. hehe tarik pelan2 la ;p) ciann.. zara kena cucuk kt peha..nanges kuat dia mase tu..alahai.. pilu je dgr.. huu..naseb dia nanges x lame.. dlm 10saat kot..pastu senyap.. kuat ank mama ni.. :) lega bila dia da x nanges..pastu dia tido smpai la kt umah..


smpai2 uma trus mama dia nk snap pic dia sempena sebulan.. hehe.. mrh dia org nk amek gmba dia..
"uwaa..mama,zara saket ni..takmo la amek gmba uwaaa"



"uwaa..dah la mama,zara nk susu!!"


hehee..sayang zara.. ank manja papa.. so far, sepanjang da sebulan ni.. zara x byk ragam.. dia baek sgt..ssh nk dgr dia nanges kecuali bila dia lapar sgt..esp pas mandi ptg2 la.. mesti dia nanges smpai kuar air mata..basah bulu mata.cian..hehe x sbr2 nk susu.. mlm2 pun sng je nk jaga dia.. mlm2 zara tido ngn mama berdua je.. dia slalunye bgn 2x je utk susu.. salu around kul2pg n pastu kul 5 pg..mlm dia tido lame..siang dia kerap tido tp kerap gk bangun nyusu..


stakat ni zara meragam masa memula lahir dlu je.mase tu mama dia x byk susu lg.. mase tu xtau dia nanges sbb lapar susu..puas la dodoi.susu da bg..tp nanges lg..agknye x ckup susu utk dia.. naseb la ade back up susu formula utk dia..hu..tpksa kasi la x snggup biar dia lapar kn..nnt akn cite lebey lanjut lg psl susu formula vs susu ibu ni :D

2mggu skali bru jmpa papa..so kena bermanja2 ngn papa kn..

lg 1, zara ni suke sgt mengeliat.. pastu mcm2 bunyi la dia buat.. mcm lenguh sgt je bdn dia tu.. phdal jrg mama bedung dia.. hehe geli hati tgk kalo dia mngeliat..kdg2 mcm bunyi kuda pun ade.. hehee. lawak tul..dia mmg x suka kena bedung..kalo bedung,mesti dia berusaha nk lepaskn tgn dia tu.. okla tu je yg terlintas nk cite..hehe


p/s: mama zara dah timbang berat.. berat skng 56.6kg.. berat dah turun sebyk 12.9kg.. so ade dlm 4-5kg lg nk buang.. hrp2 bln pose nnt turun lg hehe.. ganbate ne!


Saturday, July 17, 2010

.kisah berpantang.



rs nk mengomel psl berpantang plak. dgn hrpn masa berlalu pantas.*xthn wei*.huhu.. 1stnya mestila sebab byk menda xbley mkn..hampir semua mknan kegemaran xbley mkn dgn alasan sejuk lah..nnt baby kembong perut lah. ye la..bila kasi baby susu badan, ape yg kite mkn tu jadi susu kan..so harusla berpantang semua tu. plg x thn xbley minum sejuk or yg berais.kena minum air suam jer..huu..pastu takleh minum air byk..yg ni x puas hati ckit..korang pun same ke? adoila.. dah la saya jenis kuat minum air sejak amek herbalife dulu..kering tekak ni..salu jer curi2 minum air.. kalo mak nmpk pot pet la dia. huu

mengurut dah wat mase balik umah mak awl2 dulu..3 hari berturut2.. pastu hari ke 44 plak berurut sebagai pelepas..rs ringan badan pas mengurut aritu..n after mengurut je..trus susu melimpah ruah..saya aritu lmbt mengurut, hari ke-4 bru mengurut, so 3 ari after bersalin tu, mmg sikit je susu. ade la jugak colostrum tu..so yg nk bersalin nnt tu cepat2 la mngurut ye, supaya cpt2 ade susu yg byk. hee


bertungku: ha, part ni memula tu excited la gk..sehari wat 3x..pepagi kul6 lebih, pastu after mandi pagi dlm kul9am lebih cmtu..pastu ptg2 after mandi ptg..mula2 pas zara selamat dilahirkan, perut masih besar lgik. ade la cm pregnent 4bln kot..sekali lepas bertungku 3-4 kali trus dia mengempis n mengecik sikit demi sedikit. wow..mmg excited la awl2 tu..tp daku bukanlah jenis yg rajin HAHA. hanya rajin bertungku 2mggu pertama jek..skang ni dah skip2..n bole dikira ngn jari je bape kali bertungku sejak dah 26 hari ni.. mls giler..da la pepagi kan..mata ngntuk2..kdg2 smpai terlelap2 mase bertungku tu hehe.. tp perut mmg da nk kempis.. cuma x de pita ukur je nk ukur.. tp jgn slh phm, bukan kempis mcm MODEL ok. kempis biasa2 je..xde la flat trus.. kalo pakai bju kebaya x nmpk da kot.LOL.PERASANNYE.tgu la nnt timbang berat selasa depan. huhu..kalo x turun berat byk, mmg nanges laa hhehe. *syok sendiri*


bengkung: bengkung wajib pakai ok. so far mmg hari2 pakai bengkung.. oh ye, saya bli set bersalin Leesa Formula.. sebelum berbengkung, saya sapu krim kt perut dlu(bole thn panasnye), rasanya skip pakai bengkung sehari mase angah kenduri bebaru ni.. kesimpulan, bengkung mmg sgt penting utk bentuk balik perut n pinggang kite.. lg 1, kdg2 mlm2 saya x pakai krim leesa tu, tp sapu kapur+limau nipis. ha yg ni mmg berkesan jugak..mmg perut cepat kecut. x caya try la.. n skang krim leesa tu da abes, saya guna dunia herbs pnya pati halia extra HOT. mmg sgt bagus lah!! try lah kwn2.. mmg puas hati! hee promot plak kan..


Pilis2 ni mmg xpakai pun..set leesa tu xde pilis..ade ginger cream. tp dia bole gk dijadikn pilis. sapu kt dahi. ade la sapu 2-3x..tp pas sapu je trus bepeluh dahi..trus lap dahi tu. so xde makna pakai kt dahi.. hehe


Stokin: same cm bertungku.. 2mggu pertama je rajin pakai..skang mmg MALASS sgt nk pakai stokin..rimass giler.huhu..


Mkn: pepagi bekpes biskut cream craker cicah air milo..kdg2 je mak bli kuih apam.. or kdg2 mak buat nasi lemak. tu pun bila ramai org kt umah. kalo x, jgn hrp nk rs ns lemak..tp saya ok je cicah biskut ngn milo..sedap je..time berpantang ni, saya mmg lalu mkn..tgh hari, awl2 je mak masak ikan haruan,pastu ikan kembong la..ikan selar la.. masak kuah2 simple je..cth masak singgang ke..masak halia..yg penting ade halia..ade serai..kdg2 je mkn smbal ikan.. kari bru sekali.. sayur sawi ari2 wajib(saya mmg suka sawi, so xboring la even kena mkn ari2).. mlm salunye mkn lauk tgh ari tu je..mkn sepinggan je,xde tambah2 ok..minum ptg same cam bekpes..biskut cicah milo hehe


ape lg ek..


erm..aa..berjalan xleh lelaju..kena kepit2 ahaha..boring..awl2 tu mase jahitan x baik lg okla jln slow2 kan..bila jahitan da baek ni..alahai nk jln slow pun rs cm "bila nk smpai dapur ni??" HAHA..
kdg2 terjalan laju sikit..sikit je.. mak nampak..trus bising.. sabar je la.. :p

skang bru stat bersauna..bru 2x..hrp2 sebelum blik rwg nnt bole bersauna lebih byk lg so bole burn more calories..*haha gile bersungguh2 nk dptkn berat asal*


oh ye, sepanjang berpantang ni mmg mak x kasi kuar umah lgsung..plg jauh kuar pun dpn pintu umah tu jer..tp nnt check up zara sebulan,tpksa la kuar kan..huu..tu je la kot yg terlintas kt fikiran saya ni.. zara n her daddy tgh titon tu.. lawan berdengkur..tp zara berdengkur comey je bunyinye hee..


eh, normal ke baby berdengkur eh?zara kdg tido berdengkur..bunyi dia slow je la tapi kalo sunyi..dgr la bunyi dia tido tu..

Thursday, July 15, 2010

.bila dah jadi ibu.

menguji tahap kesabaran btul la broadband ni.. huhu..ni yg boring dok kt cni ni..coverage 3g x power lgsung.. bukan kure2 lg ni..ni da mcm siput. ntah2 siput lg laju.


OK. xnk stress2..nnt mengganggu penghasilan susu utk zara. HEHE(cuba menceriakan diri).
just a quick update je ni..biasala dlm berpantang ni..asek dok baring je la.tgk tv pun xde cite best. so terpaksa la tgk cite seniman bujang lapok ni buat kesekian kalinya..so smbil baring terpaksa la bersabar men intenet wpun slow..


erm..smlm agk worst day jugak la..zara muntah byk kali. huu. sedih tau tgk ank muntah. mcm kite la bila muntah,mesti rs lemah je pastu..perut mesti x selesa.. terlebih susu ke zara? atau perut x selesa? memula muntah siang tu..abis tilam..kena tok cuci..siang 2x muntah.. mlm sekali.. mlm plak muntah byk..abis lg tilam yg 1 lg..muntah bkn ckit2..byk.. sian ank papa.. mase nyusukn dia pun dia cm nanges mcm ade benda x puas hati..mgkin itu puncanya.. dia ade la tu saket or x selesa kt mane2 tp x leh nk ckp kt kite.. alahai zara.. tu slh 1 cabaran la nk jaga bb yg kecik2 ni..kite x tau kalo diorg saket kt mane2.. kesian..

x sbr tgu sbtu ni..papa zara balik cni..tp kejab je..ahad da blk rwg.. x tahannye berpisah lelame ni.. x sbr nk abes pantang.. zara mesti rindu papa dia dodoikn mlm2 b4 tido kan zara? hrp2 hari ni zara x muntah2 lg..muntah ckit2 xpe..bila muntah byk2 mama risau la..n sedih huhu... arini zara dah 25 hari..mggu dpn ari slasa genap sebulan umur zara. hee x sbr nk g klinik. nk tau berat zara n yg paling penting, mama zara pun x sbr nk timbang berat hee.. *Perasan berat da turun byk* ni cuma perasan ok. HAHA. x sbrnye nk timbang..kite tgk brapa hasilnye after sebulan k! :p

aritu mase 19hari, misi dtg umah timbang berat zara. dah 4kg! dlm mase 19hari, zara gained 550gram. hehe. dah debab ckit dia skng. bila menyusu tu, lenguh gak la lengan mama dia ni.. pp da labuh. dr tepi mcm pp sin chan hee.. pp labuh. peha da beketul..lengan pun same..



tgk tu..lengan saya da berketul..pp saya..dah bambam..
*ni mmg hobi zara..mase nenen, dia leh tertido kt lengan mama dia.. suke tongkat tgn kt muka mcm tu. mcm org tua hehe..


tgk. bru tetido dah mimpi.. mimpi ape tu sayang?


p/s: x sbr nk tgu hubby blk..rindu sgtt..kalah zara. hehe

Tuesday, July 13, 2010

.pengalaman bersalinkan zara.

*warning:n3 ni sgt pjg*

selingan *wah bestnye baring meniarap nih.. da lame x baring cmni..9bln beb xleh baring cmni. hehe..skang da bolee.. :)*

Sabtu: 19 june 2010
Sepatutnye pd tarikh ni kitorg plan nk induce, da overdue 3hari.. tp ptg jumaat tu DEMC call ckp dr mazita x available plak hari sbtu..so tunda ari isnin.. sedikit hampa di situ sbb x sbr2 nk jmpa si kecil dlm perut hehe..tp hubby ckp sbr sbr..hari isnin induce..so saya pun cuba bersabar.. mane tau before hari isnin si kecil nk kuar dgn sndirinye kan? pk +ve... lgpun baby aktif..n belum overdue smpai 7 hari lg.. as long as baby aktif so x payahla risau k pd sesape yg overdue gk tu.. yg penting kena monitor pergerakan baby la..make sure aktif n at least 10gerakan..tp salunye mmg lebihh..

so sabtu tu saya kemas2 bju yg mane nk bw blk mase pantang nnt, kemas umah ape yg patut, ye la nnt hubby tinggal sorg kt umah kan..ntah ape la jadinye nnt..jadi uma bujang le nmpknye haha.

Mlm sbtu tu saya rs sakit perut yg len mcm..mcm senggugut tp x cm biasa..sakit dia lain mcm jer., tp x konsisten, hubby suruh masuk tido dlu..so mase nk tido rs lg sakit tu..tp lelame dia ilang..so smbung la tido..

ahad:20 june 2010

pagi tu saya bgn kul6 nk solat subuh..g buang air dulu..mase nk cuci tu tiba2 tgk kt lantai ade darah.. dah la saya rabun, cm nmpk x nmpk.. pastu cuci lg..pastu ade lg drh kuar..x byk..tp mmg bole di katakan tanda la jgk kan..saya g pakai spek utk pastikan..mmg sah drh..so pegi kejut hubby..2-3x pnggil x sedar(dia tido lmbt mlm tu..tgk bola)..pastu bru sedar..tu pun cm mamai..saya kata ade drh..tu tanda2 nk bersalin..dia kata ye ke?(hubby mmg x tau..padahal da byk kali saya ckp psl tanda2 ni..aish).. pastu saya solat..pastu tetiba cm excited..hee si kecil nk kuar dgn sendirinya tanpa dipaksa..happy sgt mase tu..trus kitorg siap2 mandi sume..minum air panas dulu..goreng sosej wat alas perut,dlm kul 7.30 am kitorg gerak g sh alam.. otw x abis senyum sbb terbayang x lame lg dpt jumpa little zara :p

around 8.30am kitorg smpai sh alam. g draw duit utk deposit demc,pastu g bekpes kt seksyen 9, restoran cili merah.. saya mkn byk.. roti telur, air milo(utk tenaga kononnye),n kuih 3 ketul.. hee..kul9am lebih siap makan trus g DEMC. smpai DEMC trus pegi level2.. smpai kt kaunter x tau nk ckp cmne haha. blurr.. pastu org tu tny nk bersalin ke? a'a.. dia suro masuk ke tempat 1 lg.. so diorg tny nk bersalin ke? saya kata a'a.. dia tny ade drh kuar x? saya kata " a'ah darah".. pastu dia suro masuk 1 bilik utk buat CTG.


9-10am : diorg wat CTG, pastu nurse tu buat VE.. bukaan 1.5-2cm katanya.. dia kata dia akn kol my gynae dlu..dlm 20min wat ctg.. pastu dia kata kena masuk wad arini.. .. pastu dia kasi breakfast.. air milo ngn roti..pas da siap mkn dia suruh panggil dia..pastu dia kasi ubat utk membuang air besar..mmg x smpai 5saat trus rs memulas2 perutku..haha.. sgt hebat ubat tu..

10-11am : diorg da pindahkan saya ke labour room.. ingtkn nk tgu kt bilik wad dlu..hoho. pastu tny diorg, kena duk cni smpai bersalin ke? diorg kata a'a..ler..cm x smpat nk prepare mental.. neves jugak time tu.. dah la ekon atas pale. punya sejuk..pastu diorg masukkn air kt tgn kiri.. name pe tah ek.. pitoxyn ke? x ingt name dia nurse tu ade ckp..utk cepatkan bukaan serviks..sakitnye tgn mase dia cucuk tu..huhu. x suke jarum!memula dia cucuk tempat lain, pastu dia ubah plak cucuk kt urat lain..lame x kena cucuk rs sakit sangat!lol..mase ni x rs contraction lg..


11am-12pm: doc mazita dtg cek bukaan..dia kata bru 3cm..pastu dia pecahkn air ketuban..panas je rs air tu..pastu da stat rs contraction..dah la tgn sebelah kena cucuk. xble nk wat aksi bebas sgt menahan sakit..huhu..mmg sakit ah..nk pusing kiri xleh..tgn kena cucuk..so pusing kanan jek..doc kata contraction da stiap 5min skali..saya cuba menahan sakit.. hubby ade kt sebelah.. smbil2 menahan sakit saya dgr surah maryam n surah yaasin..utk tenangkn fikiran n xnk fikirkn sangat sakit tu..pastu nurse x kasi g kencing..kalo nk kencing,panggil diorg..lecehnya.. kena kencing dlm bekas haha..semuanya atas katil je..ingtkn bole la jln2 kan sementara nk bersalin tu, kononnya bole cepat bukaan tp xbole rupanya sbb tgn da di cucuk..

12-1pm :sakit makin lama makin sakit..hubby kekadang wat lawak tp x mampu sgt nk terhibur sbb menahan sakit.. pastu yg x bestnya xleh mkn dah mase tu..ayay..so saya just minum air je..minum air selusuh.. tp x byk sangat..sakit makin kerap.. x smpat nk rileks, contraction dtg balik.. time ni hubby turun g mkn kejab..saya masih dgr surah maryam n surah yaasin,save kt hp.x lame pastu hubby balik dr mkn..saya mcm x thn ngn sakit contraction tu.. ckp kt hubby . " b, x thn laa.. ni bru kul 1pm..(saya bajet ptg bru nk bersalin,x tau sanggup ke tak thn sakit lelame).. b, nk amik epidural la huhu.." tp saya mcm 50-50..nk amik epidural or pethidine je.. panggil nurse..tny2 psl pethidine n epidural tu.. tp masih x dpt decide lg..nurse suro panggil bila da decide..

hubby kata " amik je la epidural kalo x thn.." setelah saya pk2 beberapa minit, trus decide nk amik epi.. huhu.. panggil nurse n sign agreement utk epi..dlm 10-15min gk tgu pakar bius tu.. pastu pakar bius pun dtg.. n x smpai bape minit, tulang belakang sudah di cucuk, n x smpai bape minit saya dah x rs sakit hoho.. bru bole senyum2 borak ngn hubby.. sebelum tu muka kerut2, nk senyum pun xleh.lol..doc suh saya rileks..dia kata awk tido lah dlu.. saya tny : oh bole tido ke?" haha..ingt x bole tido..saya mmg ngntuk..

2-3pm: saya cuba nk tido.. hubby pun mmg ngntuk coz dia tido lmbt kn..rsnye saya terlelap kejab je kot..x dpt tido la..ntah..pastu borak2 je la ngn hubby..around 3pm nurse dtg cek bukaan jln..dia kata dah nk bersalin ni..dah 9-10cm.. woah woah.. neves trus. cam x caye cpt sgt jln bukak.. neves..nurse dtg masukkn tiub utk kluarkn urine.. x rs pape.. sbb da bius kan.. nurse ade la 2-3 org masuk labour room tu.. diorg ajar cmne nk push.. mase tu doc xde lg..wpun ade epidural, tp nasib saya masih rs sesuatu kt bwh tu.. rs mcm ade benda nk kuar.. bile time contraction, nurse suro push.. dlm hati saya " doc xde lg da suro push ke huhu" , saya push je la..dia suro amik nafas pjg2 n push..teran mcm nk sembelit tu.. byk kali gk testing push tu..


the moment:
saya x pasti kul bape doc masuk, yg penting time tu kul 3pm++..pas doc ade..dia suro push time ade contraction.. hubby kt sebelah cm lawak je..dia sebut..push push..haha.. ntah bape kali saya push..arghh..mmg x reti la..da try push cm sembelit tu tp cm x btul jgk..last2 doc pun menggunakan vacuum..tp still kena push gk.. mase kepala nk kuar tu, rs cm ade seketul besar kt bwh tu yg nk kluar..tp x sakit la kan sbb ade epi..huhu..tp lame rs kepala tu bru nk kluar..ntah la..sy rs cm lame nk teran tu..x pasti coz x tgk jam sgt.. tp mmg byk kali la meneran..ade 10x rasanya haha..mmg x reti..tepat jam 3.39pm, Nur Zara Sofea selamat dilahirkan.. berat 3.45kg.. mak ai.. ingt kecik je.. hehe..besar rupanyaa..lepas je zara kluar, trus nurse letak atas badan saya..biru2 dah dia mase tu.huhu. lame sgt kot nk kluar..mama nye x reti teran.. mase tu dia x nanges lg.. pastu nurse bersihkn dia n sedut mulut n hidung dia pastu bru dia nanges.. mase zara lahir saya x nanges pun. ntah cam xde air mata plak.huhu..tp mmg legaaa sgt bila dia da keluar.. penantian selama 40minggu 4hari. hehe baby overdue kn.. saya bersyukur sgt zara dilahirkan dalam keadaan sihat n sempurna..mase zara dibersihkn, doc kluarkn uri.. terasa mcm seketul besar gk nk terkeluar dr situ..tp x rs sakit.. pastu doc jahit.. lame siot..saya tny byk ke jahitan, doc kata biasa la ank pertama. dia x gtau bape..tp saya rs jahitan agk byk sebab vacuum..jahit luar dlm. nasib la..


pastu zara dibiarkn je kt ats meja tu..nurse g mane ntah.. zara da bukak mata..dia senyap je..x nanges dah.. dia tgk je saya kt sebelah..saya plak x pakai spek time tu..trus suro hubby amekkn spek..pastu bru nmpk clear muka dia..mata terkebil2 jer..x sngka ank yg dikandung dlm perut suda d depan mata. hehe. perasaan yg x bole nk digmbarkn..rs lega sgt n syukur sgt..

yang lawaknye, before masuk labour room tu mmg da plan awl2, kuar je baby dr perut, nk suh hubby snap pic zara fresh from oven,dgn bdn yg masih berdrh2 tu..ampehs.. mmg x ingt dah time tu.. hubby pun lupa..saya lg la lupa..patut nk snap pic zara mase dia letak atas dada saya tu.. huhu..x ingt..kalo x msti lg best kalo ade pic tu..hehe..



clockwise: pic atas belah kanan tu lepas zara dibersihkn oleh nurse. dlm 5min after kelahiran dia.. nanges time ni.. pic kedua tu mase mlm pas dia lahir tu.. time ni dia dah dimandikan.. wangi hehe.. pic ke3 lak keesokkannye, mase nk discharge.. bru pakai bju sndiri.. pic ke4 mase b4 discharge..zara tido.. pic ke5 yg atas tu, mase dia da bgn.. hee..pndai tgk kamera lak.. mcm mama dia la tu..suka amek gmba :p


tu lah ceritanya.. kesimpulannye saya amek epidural. so kesakitan mase bersalin tu x rs.. next baby rs xmo amek epi dah..nk rs saket plak. :)

oh ye, mase kt DEMC, semua nye diorg sediakan.. bju baby,pampers..mase tido kt wad tu..nk balik bru kite tukarkn dia bju sndiri.. sepanjang kt wad semua diorg sediakan..bkn main byk saya bwk bju zara..2-3 helai. hehe..


Friday, July 9, 2010

.19 hari.

pejam celik dah 19 hari zara lahir. :) n skng kepala zara dah botak. hee.. bru tumbuh sikit2 rmbut..tajam..

sehari sebelum cukur rambut.. 12 hari
dia mmg suka tido angkt tgn cmtu..

zara 19 hari :)

"saya mmg suka tido jee.."

so far, dah 19 hari.. zara x byk meragam sgt.. dia mmg good girl.. dia nanges bila nk susu je.. tp salu bila time nenen dia tertido.. aduhai.. dah la mama kena duduk bersimpuh kan.. lenguh gak la pinggang ni..bile dia da tertido.. kita letakkan la dia kt tilam, x lame pastu( beberapa minit or kadang x smpai seminit) dia terbgn balik merengek or nanges nk susu lg..huhu..

lg 1, zara ni after nenen, ssh nk sndawa, cmne ek..salu bape lame korang sendawakn bb? erm kadang bile nk sendawakn dia..dia da tido plak..so ssh la dia nk sndawa kn..

mlm2 salu dia terbgn 2x..mlm td kul2am pastu kul 4am..kul2 am tu kejab je dia nenen pastu tertido.. kul4 tu lame.. kul5 lebih bru leh tido..tp dia x nanges..salu mlm2 dia terbgn nk susu pun dia x nanges..dia merengek je.. ekk..ekk.. pastu zara kuat tersedu..rasanya baby mmg kuat sedu la kan..

okla,zara da bgn..nk main dgn dia..bkn sng dia nk bgn lame2 siang2 ni.. hehe

p/s:utk laydee_n, sy x dpt lg nk bg address sbb nk masuk emel asek la fail jer. broadband ni mmg slow..bukak blog sng ckit.bukak emel x dpt2..nnt la yek..thanks anyway :)

Monday, July 5, 2010

.happy 1st anniversary sayang =)

bz ngn ank smpai lupa anniversary pertama 3july bebaru ni. hehe
bru td tringat..dua dua lupa lak tu..lol

to my beloved hubby,
happy 1st anniversary!!
i love u So much hubby.. hope perkahwinan kita ni kekal smpai bila2..
n bertambah bahagia n ceria esp bila dah ada ZARA ni :)

zara with her papa.
"zara kuat tido cm papa dia"
hehe..

riuh la umah kite nnt dgn suara budak kecik
suara nangis,suara gelak.. lengkap da hidup kite :)
pasni 2nd baby tgu 4-5 thn lak. hoho..

sbtu bebaru ni majlis kawen adik saya a.k.a mak ngah zara
pepagi before majlis start
kitorg buat majlis cukur jambul zara
selamat suda~ zara suda botak hehe.. masa diorg berzanji tu, zara baek je tido..
dgn tenang, padahal punya kuat sore org berzanji tu..
baek btul zara. good girl ank mama ni..


zara sehari sebelum dicukur rambut..
umo- 12hari :)

cuma da last2 tu je dia merengek nk susu..
skang ni zara kalo menyusu salu je tersedak smpai terbatuk2 mcm org tua
huhu kesian plak.. kdg dia gelojoh kdg susu yg laju kot.
sian zara..pasni slow2 ye..x lari susu ni zara hehe..

arini umo zara dah 15hari..
rs cm cepat je ms tp dlm ms yg sama rs cm lmbt jugak masa
x sbr nk abes pantang ni
huhu.. mcm2 benda xleh mkn..dah la saya jenis kuat mkn..x thn huhu..

layan pic zara yg berambut dulu eh..nnt esok2 bru letak pic zara yg botak hee

"mama,takmo la amek2 gmba"

"ala, zara x ready lg , mama da snap"

"pak lang ni suke cium2 zara.. busuk lah."

rindu dgn papa zara lah huhu =(
2 mggu lg bru jmpa..
lmbtnyee lg..

cm x biasa plak dok jauh lelame ni..
da terbiasa dok dkt kan hee..

awl puasa nnt bru saya balik dok rwg n hidup bertiga..
nevesnya.. Lol..

oh lupaa..papa zara da daftarkn nama zara kt jpn..
tok wan zara suh letak nur kt dpn..
so name zara .. nur zara sofea binti farul rafiq okeh..

x sbr nk tgu zara bole gelak2 heeh
skang dia reti nanges je, mne reti gelak lg..
senyum pun dlm tido jer..

love u zara!!