Friday, September 21, 2012

Pengalaman bersalinkn zhareef.beza sgt berbeza!

Hye hye

Its about time to tell the birth story sblum lupa hihi

Okey. Citenye gini.cite ni maybe pjg ckit coz x reti nk cite pendek2..

Ok pd 29hb kn saya g check up kt demc.di temani hubby n zara.sblum2 ni g checkup sorg2 jer.da biasa independent.ok the night b4 that da discussed ngn hubs nk induce.reason? Ntahla.rs da x larat nk bw perut pdhal dah nk 39weeks.tp disebabkn da x larat n xnk tgu lg..kitorg decide nk induce 31ogos(jumaat).

so mse g checkup 29hb tu dah consult gynae,dr mazita.dia kata xde mslh nk propose date.coz baby pun da matang.n dia buat VE skali aritu,dah dilated 2cm time tu..so ari sblum tu mmg rs nervous sgt la.coz kita da tau tarikh nk bersalin kn..kononnye ari sblum tu nk membizi kan diri supaya cpt ckit bukaan. Nk mop bagai. Tp x pun. Mls melanda. haha.Hny kemas rumah n sapu jer. Mlm sblm tu tido dlm keadaan neves sbb nk induce tp x sbr gk nk tgu keesokkannye sbb nk jmpa baby yg dikandung 9bln. ;)

The day~~

Kul6am da bgn..n bersiap2 ape yg patut..Bekpes x smpat.so mkn roti je dlm keta. Smpai demc kul 730am.mmg dia suh dtg awl.Trus pgi bhgn kmsukan wad n byr deposit. Pstu dia bw pegi labor room. Ok mse ni sedih dok sorg sbb Hubby kena jg Zara mse ni.so diorg jln2 kt luar ,bekpes n duk kt bilik wad yg da book tu. Eh mcm bersuka ria pulak mereka kn?

Around 8am lebih,nurse masuk buat CTG pstu dia bg pakai bju hosp n masukkn ubat utk berry. Mmg x smpai 2minit,perutku  da memulas2..Lps tu rs mcm legaa sgt heee ..pstu kul9 lebih doc msuk check bukaan rahim,3cm!!

Suprisingly doc kata xyah msuk ubat utk induce sbb da 3cm. Rs legaa sgt. Doc kata dia akn msuk drip je kt tgn utk cetuskn contraction n spya bukaan lebih cpt. Ok the part that i hate the most ialah nk cucuk kt tgn.sakett ok.

Ok pastu misi tggalkn saya sorg2. Kjb2 akn whatsapp hubby update progress. Saya kata xpe.x saket lg ni.jga la zara dulu(my parents otw dtg dr jerantut utk take over jg zara). Kul11am,doc msuk.dia tny saket x?sy kata x saket apa2 lg doc. Rupanya misi x  on lg drip tu. Doc pecahkn my waterbag. On drip pstu Sakit mula rs tp manja2 je.x saket sgt.

Kul 12pm,my parents dtg n jaga zara n diorg lepak kt bilik wad.pstu bru la hubby centa turun ke labor room teman kn. Contraction da rs tp dlm 15-20min skali. Sakit pun mcm x brapa kuat lg..

Kul2pm,midwife dtg cek n seluk,bru 4cm! Lmbt kn progress?dia kata pintu rahim saya tebal.then dia tny awk xnk amik painkiller ke.. dlm hati sy mmg xnk epidural kali ni. Tp misi x sebut pun epi.mgkin painkiller lain kot. Saya pun ok je la. Dia cucuk kt peha. Dia kata psni awk bole rilex sikit. Painkiller ni  akn melembutkn pintu rahim. Me n hubs ok je la. Ops lupa nk cite,sblum tu 2-3 kali gk nurse msuk tny "awk xnk amik epi ke? Utk arini dah 3-4org da amek. Contraction makin kkuat tu". Saya kata xpe.bole thn lg.

Xlame pas nurse cucuk painkiller td..sakit terasa makin kerap.sy baring ngiring kekiri. I said to hubby,"kata painkiller,tp nape rs makin sakit"huhu. Hubby said" klo x thn amik la epi,b x kisah"tp saya nekad xnk!  Saya cuba utk pejam mata n tdo tp sakit tu makin kerap. Sakit gile. 5min skaali n pastu mcm setiap 1min pun ade. Sakit x dpt nk gmbrkn. Terasa gigil menahan sakit. Hubs pelik.dia kata mata sy pejam tp mulut gerak2.

Pejam sbb menahan sakit.mulut mmg x henti bc zikir nabi yunus.. Sedar x sedar dah kul 430pm nurse dtg lg cek, dah full ni. 10cm.! Ok bru saya phm.painkiller td tu mmg mempercepatkn bukaan serviks. Tp dia lgsg x membantu menahan sakit. Hehe. Hubs cm tekejut dah full. "Syg dah bjaya smpai thp ni!!" Dgn kagumnye hubby kata. Ye la sbb last time saya amik epidural tp kali ni mmg nekad xnk amik.nk rs sakit tu mcmne.

Hubby genggam tgn bg semangat. N kisses dahi few times.rs dihargai n disayangi tp x smpat nk feeling coz time  ni saya berpeluh gila.hehe. rs peluh mncurah2 pdhal dlm labor room mmg sejuk dah kot

Dah 10cm tp doc xde lg.doc ktne tah. Nurse kata kpala bby tinggi lg.awk cuba push. Saya pun praktislah push. Rs mcm nk give up pun ade coz sy x reti push. Dlm hati saya redha je la klo doc guna vacuum lg this time. Kul 5 doc xde lg.. bygkn time ni saya rs nk terberak sgt2. Misi kata thn2,jgn push lg.. ya Allah.ssh kot nk thn. Bygkn rs nk terberak yg x bole thn tu.cm tindakan refleks.xleh nk kontrol.kul 5.05pm or 510pm kot doc msuk n suruh push. time ni sy puji doc n nurse coz diorg bg kata2 smngt such as "ha pndai puan teran, ok puan buat mcm td lg.. ok. Pndai puan" haha brapa kali ntah diorg kata cmtu. So means btul la cara sy push tu. Ntah bpe kali tah push. "Ok puan da nmpk kpla bby ni puan,thn nps n teran"...yg last tu mmg sy teran n thn lama2.. pstu rs mcm glupp..rs licin je bila bby da kuar.n mmg btulla trus hilang rs sakit. Kuasa tuhan. Tp ms nk kuarkn kpla bby tu mmg sakit la..huu. tp rs syukur sgt semuanya selamat. Zhareef was much smaller than his sister. 2.98kg.. kecik pun ssh gk nk kuarkn kepala tu..heehe.

Ok.pastu doc kuarkn uri n jahit mnjahit. Mse ni dia x bius tp dia bg saya sedut gas. Gas tu mmg buat kita khayal jer. Mcm high gitu.gas ape tah. Xsedar ble lme doc jahit..pstu siap. the scary part doc kata dia x gunting kt bwh tu tp terkoyak sndiri. Gosh. Saya angkt punggung ke? Ntah la.x ingt n x sedar. Angkt ke tak. Huu. Xpela yg penting bby da selamat. Gitu la cite pngalaman sy. Rs pengalaman kali ni mmg bmkna la coz bru rs cmne mak kita lahirkn kita. Sblum ni epidural mmg x rs sakit ok.sbb tu nk push pun xde rs. Okla pjg sgt da ni..

Pd yg x kawen n blum ade pnglmn tu jgn la takut,mmg da kita pompuan kne lalui gk semua tu. Skg dah 22hari.luka jahitan da fully smbuh coz da x rs saket pon. Ok sekian,jmpa lg!!

3 comments:

cik selamah kundang said...

gila takut wei.btw,congrats to u both

saza said...

memang sakit gila kan..tapi lepas tu lupa dah sakit...btw congrats!!! :)

Nana-ko said...

co-incident terjumpe blog akk..seriously jelous..nk rasa bersalin normal and rasa sakit bersalin..kena la tggu lg 2thn..