Monday, November 21, 2016

kehidupan baru di perantauan

it's been awhile..
hope belum bersawang lagi..

okay.. hari ni rasa nak cerita pasal life kt bumi arab ni.. mmg totally different culture.. masa nak datang sini dulu company tmpt husband keja ni siap buat 1 day training utk cerita psl budaya kt sini.
so takdela culture shock sgt..

ok. yg 1st, kt sini pompuan tak boleh drive keta. so kalau nk gi memane ngn husband je la. nnt blk mesia jgn kekok nk drive sudah. hehe. pstu kat sini pompuan kena pakai abaya hitam.mse kat jeddah kalau pegi mall, ade la a few yg pakai kaler mcm coklat or cream. tp ssh la nak jumpa. so ikut je la kn.. i mmg tak bli abaya kaler lain.. mcm tudung tu ikut tmpt jgk la. tmpt2 besar mcm Riyadh or Jeddah i tgk ramai je pakai tudung kaler lain. tp tmpt kitorg ni kt Rabigh bandar kecik so ssh nak jmpa pompuan pakai tudg kaler lain. ko rasa? so kalau kat rabigh ni mmg pakai tudg itam je tp bila g Jeddah bru pakai tudg kaler cream or brown.

pastu, kt sini semua kedai akan tutup setiap kali masuk wktu solat. so kita kena pandai2 la bajet masa if nak kuar pegi bli groceries ke apa. mcm kitorg selalu nya akan bli groceries wktu mlm lps isya'.. or wktu pgi kul 10 lebih cmtu.. tp penah je pegi lps magrib nk dekat isya'.. so time wktu solat tu.. dia tutup la supermarket tu.. so kita dok je la kt dalam pusing2 cari barang.. org luar takleh msuk.. yg bahaya nya kita pusing2 tu nnt brg yg takde dlm list pun bole terbeli hehe..biasa dia tutup dlm 20-30mins. depends ngn kedai.

lgi kt sini kalau pegi restaurant fast food or yg biasa dia ada 2 section tau. ade family section n single section. so klo ko bujang pegi msuk bhgn single section. dkt family section plak dia ade mcm tirai jugak utk tutup.. ade yg takde tirai tapi dia bubuh divider so kita tak nampak org sebelah..gitu..
dekat shopping mall pun sama, ade sesetgh kedai dia akan tulis family section, so klo ko bujang takble masuk bli. cth yg i perasan mcm victoria secret dia tulis family section. yg lain tak ingt.

ok semua sedia maklum kt cni cuaca panas, so jarang nmpk bdk2 main playground ptg2.. ade la tp tak ramai. so biasa kitorg bw anak2 main playground time weekend mlm2. lps isya cmtu.. mmg penuh la ngn manusia.. kul 10lebih penuh lgi.. tp before 11pm kitorg balik dah. coz mak dah ngntuk.anak blum ngntuk lgi.. hehe..tpaksa la pujuk pujuk ajak balik..kt sini kalo mlm mmg happening .bkn happening apa.. kedai tutup lmbt. x sure kul bpe diorg tutup. husband kata kul12 pm cmtu kot. memula dulu cm pelik nk g playground mlm2.. sekali bila pegi tgk ramai gila org. haha. klo kt msia.. kul 10 bdk2 ni dah tido dah..

kt sini susah nk jumpa pompuan yg jalan sorang2.. mmg bkn budaya kt cni.. dlm mall tu ade la.. tp kalau kt luar mmg ssh nk jmpa.. ape lg ek..rasa tu je kot yg terfikir skng.. nnt kalau ade i cerita lgi..


No comments: