Sunday, November 27, 2016

Rabigh mall

throwback. tak ingt bila dah ni.. kahkah. byk sgt gmba dlm phone. tp kemalasan update blog..

walaupun rabigh ni bandar kecik je.. tp ade mall tau. mall dia pun kecik jer haha. kalau btul2 kita pusing mall ni.. tak smpai 15min da siap kot. tp wpun kecik, ade la jgk tempat bdk2 ni nk main2..
bole la sekali sekala bawak sini.. hrga pun okla. 5riyal 1 game.. 6game dpt 25riyal.. boleh la nk bg ank2 happy.. dah weekdays dok dlm umah je.. wiken bru nk tgk dunia hehe..okla tu je nk cite.. nk g masak ni.. tapi taktau nak masak ape.. maybe smbal sotong.. 


main bumper car 2round

naik train

zhareef and his spidey friend kt sebelah

okay..
see you in my next post..idea mencurah2 ni..  ;p

Riadah petang plak

hello

hari jumaat lepas seperti biasa akan bawa the kids bermain2 supaya sel sel otak lebih aktif. so this time kitorg pegi playground tepi laut plak.. mase dtg ni around 430pm.. nmpk mcm panas lg kan..  tp tak pns pun.. sbb angin dia sejuk..angin dia memula sepoi sepoi je tapi lelame cm kuat jgk angin ni..
 hari sebelum tu gigih i buat karipap..n frozenkan.. so bole la bw bekal buat kudap2..  thanks to youtube sbb dgn adanya youtube i blaja cara nk kelim. 1st attempt was a bit hodoh. haha.. tp practice makes perfect kn.. lelame cantik jgk kelim karipap tu. hee.. dan tak lupa jgk bw kacang tu..

sesambil ank2 main.. sesambil mama dia main candy crush jelly.pstu kejab2 tgk ank2..kdg2 cm tak nmpk kt mane..rupanya terlindung di sebalik slide tu..pstu tak lama ade pulak org jual gula gula,keropok n mainan.. memula mama papa mls nk layan sbb baru je bli menan sebelum tu.. tp lelame cm kesian plak sbb diorg g bediri dekat ngn org jual2 tu sambil tengok mainan tu  dgn muka yg kesian. 

melayang 20riyal.. takpela rezeki anak. yg kelaka zhareef bli  mainan yg phone yg ade lagu2 tu.. kt mesia pun bersepah.. okla 5 riyal.. bila nk byr tny how much? dia kata khamsa.. ok 5. sekali nk byr zara punya tny how much dia ckp pe tah... tak paham hahah.. org tu tak bleh speak english kot.. sekali dia kuarkan duit dia 10riyal n 5 riyal.. ohh 15 riyal rupanya.. hehe lesson learned.. psni kena blaja bhsa arab dgn lebih gigih..

kat sini mgrib awl dlm 5.40pm.. main punya main,, smpai da magrib..so kitorg pun kemas2 nk balik. tp tgk org arab ni mmg tak balik pun even da magrib,, diorg lepak smpai mlm. solat semua kt ctu je.. okay.. tu our next plan plak.. lepak smpai mlm..   

Okla.. till next time.. tgh nk  menjahit ni. layan gmba plak.okay..












Picnic di laut merah

Ni cerita last week..disebabkn kt rabigh ni dkt ngn laut merah.. tepi laut..so kitorg plan nk picnic.. plan nya dah lama..tp biasa la...nama pun plan. Hehe. Finally last week berjaya gk..

Memula tak sure boleh mandi ke tak..so the day before tu kitorg pegi usha2 dulu lokasi yg sesuai utk mandi..tgk2 mmg ade..  so kitorg smpai lps asar kul4pm cmtu..

Nk dijadikan cite lawak.. mse drive kt beach tu..tetiba tayar keta stuck plakk kt pasir.. aduhh.. org takde lg time tu sbb awal lg kn.. so husband pun cuba la nk settle..ssh gk tak bjaya.. tak lama dlm 10min ade la keta dtg.. pak arab tolong.baiknya la.. memula ckp arab..pstu ayt standard kitorg "mafi arabic..mafi arabic" hehe. Nasib pandai speaking..org cni ramai gk tak phm english.. nk jadikan cite..mslh pun settle..siap tolak keta lg.. alhamdulillah.. btw..kt sini mmg bole bw keta smpai tepi laut..

Pstu mandi time!hrp maklum..anak2 n papa je mndi.. mama pakai abaya. Tk pnh nmpk org mndi pkai abaya lg..hehe.mama tukang makan n tukang amik gmba je..mandi dln sejam.. 530pm balik sbb da nk mgrib.. tapi pntai penuh lgi..biasa org arab ni lepak smpai mlm..

Okla lyn gmba plak k..

Monday, November 21, 2016

Riadah malam di rabigh

Nk buh picture jek..  tu masa bw diorg main2 playground. Time tu dah kul 10pm lebih..ramai lg org lepak. Tu baru suku side je.. side lain pun penuh ngn org lepak. Yg bujang..yg gossip2 mom..yg bapak2.. mmg riuh.
Kt rabigh ni ade a few jgk taman2 yang mcm ni..tp I rasa ni plg besar n best kot..

Sebelum g playground singgah mcd dulu. Actually nk g mcd je sebenarnya haha sbb kt ctu pun ade tmpt main. Tup2 diorg tak puas main kt mcd so tersinggah kt taman.

Blk umah almost 11pm..suh diorg mandi sbb kotor men pasir.. pstu suh tido.. wiken sekali sekala kasi diorg tido  lmbt.

Ok..tgh fikir nk buat apa utk minum ptg..bye for now..

kehidupan baru di perantauan

it's been awhile..
hope belum bersawang lagi..

okay.. hari ni rasa nak cerita pasal life kt bumi arab ni.. mmg totally different culture.. masa nak datang sini dulu company tmpt husband keja ni siap buat 1 day training utk cerita psl budaya kt sini.
so takdela culture shock sgt..

ok. yg 1st, kt sini pompuan tak boleh drive keta. so kalau nk gi memane ngn husband je la. nnt blk mesia jgn kekok nk drive sudah. hehe. pstu kat sini pompuan kena pakai abaya hitam.mse kat jeddah kalau pegi mall, ade la a few yg pakai kaler mcm coklat or cream. tp ssh la nak jumpa. so ikut je la kn.. i mmg tak bli abaya kaler lain.. mcm tudung tu ikut tmpt jgk la. tmpt2 besar mcm Riyadh or Jeddah i tgk ramai je pakai tudung kaler lain. tp tmpt kitorg ni kt Rabigh bandar kecik so ssh nak jmpa pompuan pakai tudg kaler lain. ko rasa? so kalau kat rabigh ni mmg pakai tudg itam je tp bila g Jeddah bru pakai tudg kaler cream or brown.

pastu, kt sini semua kedai akan tutup setiap kali masuk wktu solat. so kita kena pandai2 la bajet masa if nak kuar pegi bli groceries ke apa. mcm kitorg selalu nya akan bli groceries wktu mlm lps isya'.. or wktu pgi kul 10 lebih cmtu.. tp penah je pegi lps magrib nk dekat isya'.. so time wktu solat tu.. dia tutup la supermarket tu.. so kita dok je la kt dalam pusing2 cari barang.. org luar takleh msuk.. yg bahaya nya kita pusing2 tu nnt brg yg takde dlm list pun bole terbeli hehe..biasa dia tutup dlm 20-30mins. depends ngn kedai.

lgi kt sini kalau pegi restaurant fast food or yg biasa dia ada 2 section tau. ade family section n single section. so klo ko bujang pegi msuk bhgn single section. dkt family section plak dia ade mcm tirai jugak utk tutup.. ade yg takde tirai tapi dia bubuh divider so kita tak nampak org sebelah..gitu..
dekat shopping mall pun sama, ade sesetgh kedai dia akan tulis family section, so klo ko bujang takble masuk bli. cth yg i perasan mcm victoria secret dia tulis family section. yg lain tak ingt.

ok semua sedia maklum kt cni cuaca panas, so jarang nmpk bdk2 main playground ptg2.. ade la tp tak ramai. so biasa kitorg bw anak2 main playground time weekend mlm2. lps isya cmtu.. mmg penuh la ngn manusia.. kul 10lebih penuh lgi.. tp before 11pm kitorg balik dah. coz mak dah ngntuk.anak blum ngntuk lgi.. hehe..tpaksa la pujuk pujuk ajak balik..kt sini kalo mlm mmg happening .bkn happening apa.. kedai tutup lmbt. x sure kul bpe diorg tutup. husband kata kul12 pm cmtu kot. memula dulu cm pelik nk g playground mlm2.. sekali bila pegi tgk ramai gila org. haha. klo kt msia.. kul 10 bdk2 ni dah tido dah..

kt sini susah nk jumpa pompuan yg jalan sorang2.. mmg bkn budaya kt cni.. dlm mall tu ade la.. tp kalau kt luar mmg ssh nk jmpa.. ape lg ek..rasa tu je kot yg terfikir skng.. nnt kalau ade i cerita lgi..